"Sem a bűn, sem a bűntudat nem ítélhet az érték felett"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 3. (497.) SZÁM - Február 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Dávid Gyula
Nem mentőöv és nem besugóknak
Lászlóffy Aladár
Az árnyék
Az élet csendes arspoetikája
Király László
... ....... GLORIA MUNDI (Lenin elvtárs a kínai boltban)
Vári Attila
Az árnyékvadász
Keresztury Dezső
Határon
Szálinger Balázs
Ez itt pannón szonett
Kiss Nelli
Az ex-pasimnak nője van
Délután
Tangó
Murányi Sándor Olivér
Formagyakorlat, melyben Zordon megismerkedik újdonsült sógorával, Norbival, a fővárosi vegetáriánus hústoronnyal
Simona Popescu
A hallgatásról
Bogdán László
A kintrekedtek - A gyűrű
Szőcs István
A múlt idők setét virága II.
Jancsó Miklós
Színházi keresztelő
Terényi Ede
Zene - a csenden túl - Zene belülről
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 3. (497.) SZÁM - Február 10.

A Nyugat folyóirat száz évvel ezelõtti indulásának évfordulójára 2008-ban megrendezésre kerül a Nyugat-emlékév. A budapesti Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) nagyobb rendezvényeit a Nyugat-évforduló köré szervezi. A 100 éves a Nyugat című kiállítás 2008. március 27-én nyílik, középpontban a Nyugat-os szerzők életművével. A Nyugat-év saját honlapot is kapott, melyen a játékos kedvűek Ignotus és Osvát Ernő mellett szerkeszthetik a folyóirat 2008-as számát: a Nyugatban megjelent publikációk közül szavazhatnak kedvenceikre, az eredmény alapján év végén a PIM kinyomtatja a Nyugat 2008-as számát, az eredeti tipográfiával. Az oldal hamarosan elérhetõvé válik a www.nyugat100.hu internetes címen.


Január 22-én 10 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében (Napoca /Jókai u. 2-4. sz.) a magyar kultúra napja köszöntése a következő tudományos előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők: Hunyadi Mátyás királlyá választása és koronázása (Lupescu Radu), Egyetemi felvételi tájékoztató – a XVIII. századból (Egyed Emese), A kisebbségi magyar nyelvváltozatok megjelenítése az újabb szótárakban (Benő Attila).Ugyanaznap a Bölcsészettudományi Kar Popovici termében (Horea út. 31 – Marianum) 17 órától Ápriliy-versek és -műfordítások hangzottakk el. Előadták: Jancsó Miklós és Rekita Rozália színművészek.

A Magyar Kultúra napján a Magyar Tudományos Akadémián átadták a második alkalommal odaítélt Magyar Kultúra Követe címet. Az elismerésben Eötvös Péter zeneszerző-karmester, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor költő, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekes és Schiff András zongoraművész-karmester részesült. Márai Sándor-díjat kapott Bogdán Lászlónak szerteágazó irodalmi munkássága elismeréséül; Darvasi Lászlónak műveivel elért nemzetközi sikerei elismeréséül; Petőcz Andrásnak Idegenek című kiemelkedő regényéért.

Január 20-án a Himnusz megírásának 185. évfordulóján, illetve a Magyar Kultúra Napján a Kölcsey Társaság Szilágyi Istvánnak adta Kölcsey-emlékplakettet. Az ünnepségre a szatmárcsekei református templomban került sor.

Január 26-án a vásárhelyi Ariel Bábszínházban adták át a Batsányi-emlékplakettel és pénzjutalommal járó Látó-nívódíjat. A tavalyi Látó-évfolyamban publikált legjobb művek szerzői, Bálint Tamás a legjobb indulásért debüt-, Fekete J. József esszé, Lövétei Lázár László vers, Zalán Tibor pedig dráma kategóriában bizonyultak a legjobbaknak. A díjazottakról Gálfalvi György, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt és Vida Gábor mondott laudációt.

Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Évadot január 21-én nyitotta meg Hiller István kulturális miniszter Budapesten a Néprajzi Múzeumban. A programsorozat keretében 2008-ban olyan fontos beruházások kezdõdnek, mint Vitéz János egykori, esztergomi dolgozószobájának felújítása, valamint a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatot hirdet a Móricz Zsigmond irodalmi, Babits Mihály műfordítói, valamint Örkény István drámaírói ösztöndíj elnyerésére fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást 2008-ra. A pályázat leadásának határideje 2008. február 25.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében