"Pénz küldi pénznek pénzesen."
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 5. (499.) SZÁM - MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Isztambul igyekszik csatlakozni
Szőcs István
Az anyám tyúkjától a szent világszabadságig, avagy: Mi fán terem a kok(g)árda
Farkas Wellmann Endre
A kocsma
Demeter Zsuzsa
Város a tengeren
Egyed Emese
Csengettyű
Ámulat
Pomogáts Béla
Az Erdélyi Helikon első költői nemyedéke
Hajós János
Háló
Kínai falra figyelő harcos
Munka szava
Gladiátor a páholyban
Batári Gábor
Stomamundstjern és Fjortibrantz nem halott
Antal Balázs
Kulcsok egy szabályos kisregényhez
Bogdán László
A kintrekedtek - Oly távol, oly közel
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Gzöngyházba zártan
Hírek
 
Szőcs István
Az anyám tyúkjától a szent világszabadságig, avagy: Mi fán terem a kok(g)árda
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 5. (499.) SZÁM - MÁRCIUS 10.

Valahogy úgy, ahogy Bizánc, a görögtűz kialudt gályája győzelmetlenül a felszínen szeretne Titanic-szövetséget alapítani, ahogy a japánok által olcsón elsüllyesztett honolului utolsó hajók, Ady Endre kedvéért, a Nina, Pinta s a Santa Mária hajóhadához szeretnének csatlakozni. Abból lesz, ami lesz, hogy abból aztán nem esznek, ami lehetetlen. Partmenti hajósok és Trójából menekült protó-rómaiak tiltakoznak a khioszi és egyéb krétai mészárlások nevében az efféle befogadásokhoz. De hát Európa mindig szkizofrén volt. A La Manche-csatornát elsőnek sikerrel megfutó tutaj-kétevezős fedélzetén a kultúra előtti Robinson az ő Péntekjével úgy dicsekszik mint a Bayeux-i faliszőnyegen ábrázolt, Angliát lerohanó vikingek.

A véletlenek bizony gyakrabban fordulnak elő az életben, mint a törvényszerűségek. Mutatja ezt a maffia meg a globalizáció spontán története is. Én is szívesen felkiáltanék, hogy küldöm a levelem Balogh Máriának, Csongrád vármegye legszebb leányának, valamint az ENSZ, az OPEC, az Európai Unió titkárának és a volt osztályfőnökünknek, aki a mennyből is nagy tekintéllyel regnál a lelkeinkben, ha nem tudnám, hogy hiábavaló minden. Gyermekkoromban apám varratott egy kicsi hátizsákot, de egy idő után már a palatáblám se fért bele. Hát még a sok kötelező olvasmány meg a fél világirodalom, amit folyton magammal akartam cipelni valami buzgómócsing reflexből.

Rajtam kívül Piripócs és Isztambul is igyekszik felzárkózni. Később, hogy kineveztek Sziszifusznak, igyekeztem emberközelibb témákkal foglalkozni. Benedek Eleket olvastam, és megtudtam, ki mentette meg idejében Erdélyt. De csak akkor egyszer. A többi rám maradt s a kicsi hátizsákra. El is indulhattam vele akár Isztambulba is.

Hát ébredj Báthory! Kinizsi Pál szólongat és minden skandináv hős a finnektől s az ugoroktól! Vagy legalábbis rovásiratos vészjeleket ad le Morse-ábécé előtti nyelven, de te ezt veheted Haydn vagy Handel kései diadalordításainak. Ez itt már annyira Darwin utáni! Őfelsége flottája úgy kerekedett felül a mindenkori japán invázión, hogy beügyeskedte Szulejmán Jenő közelkeleti erőfölényét. Pár liter kőolajért cserébe.

Csak egyetlen érvet mozgósítsatok Európa önvédelmében, „s oda leviszem azt”, amint azt Özvegy Petőfinének tanácsolták még idejében, de aztán ő is jobbnak látta férjhezmenni. Allah csak egy van. Legfennebb kettő. És három az ő stratégiája, mellyel rövidesen Isztambult is globalizálnák a multinacionális igazságtevők. Pénz küldi pénznek pénzesen. Bár semmi se bizonyítható, de euróra átszámítva Júdás fizetése ennyi meg ennyi. A többi néma csend, meg Hamlet, egy kicsi hátizsákkal: a teletext XYZ oldalán közlik a megfejtéseket a siketekkel és nagyothallókkal is...

 

Jegyzetek: 

 

[1] Ercsey-Ravasz Ferenc: Irodalom és kokárda, Szabadság, Kolozsvár, 2008. 1. 11.

 

Xx

Épp két évvel ezelőtt megírtam: érettség előtt álló lányunokám elutasítólag nyilatkozott József Attila Nyár című verséről, hogy az „olyan elvtársazó és kaszás” vers. Kiderült, az iskolában azt a változatot tanulták még, hogy „megvillan, elvtársaim, a kaszaél”, holott már maga József Attila így vette föl a Medvetáncba: „Megvillan, kék tünde fénnyel fönn a tél.” Jegyzetemre visszajelzés sem egyetem, sem tanfelügyelőség, sem tankönyvkiadó részéről nem érkezett.

 

Xxx

Ha például Pintér Jenő Magyar irodalomtörténete, egyes kitételei miatt esetleg zavart okozhatna a kisiskolások nézeteiben, az nem indokolja még, hogy a tanárjelöltek is – úgy végezhessék el az egyeteme a magyar szakot, hogy a legfontosabb irodalomtörténeti kézikönyveket hírből sem ismerik.  Ha például valami adat felől érdeklődnek, s azt mondja nekik valaki, nézz utána a Szinnyeiben így kérdeznek vissza: „Hát az megint mi?”

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében