"sosem túl széles semmi árok"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Epitáfium
A hullámpapír
"Vigyázó szemetek"
Özvegy Pókainé
Szőcs István
Páll Lajos hetvenéves - 70? 700? 7000?
Páll Lajos
A kenyérszegő emléke
Cseke Péter
Aki az építészet bartóki útját járta
Bogdán László
Kapu - Ricardo Reis Tahitin
Cseh Katalin
Az öngyilkos hóember
Megszokás
Játék
Jancsó Noémi
Fénykép az ápolóról
Az új szerelem rövid felavatása
Vitus Ákos
Hepatitisz
Semmi
OHfutur
Demeter Ferenc
Lepukkantak Klubja
Papp-Zakor Ilka
Moon River
A főzet
Dzsungel
Lászlóffy Aladár
Gergely István képes bibliája
Ármos Lóránd
Aki látott
Orbán Zsuzsa-Lilla
Mítoszteremtés és rejtett humor kitalált és valós történetekben
Lászlóffy Csaba
Jelenések. A trapézon
Apokalipszis-töredék
Tóth Mária
Berlinhét, Berlinév
Fábián Lajos
A farkasember
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - A zene - friss, tiszta növény
Hírek
 
Papp-Zakor Ilka
A főzet
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.

Hárman készültünk, háromszor négyszáz éven át, háromszor gyűltünk össze, azokban a bizonyos négyszázzal osztható szökőévekben, tervezgettünk és anyagot gyűjtöttünk, míg a nagy nap megérkezett; akkor aztán munkához láttunk.

Az első napon fényeket főztünk össze, gyertyát, holdport, szentjánosbogarat, zseblámpát, a fényes tekintetet bűvöltük össze ott. Az üst baljósan fortyogott, a massza kifutott, szembelőtt.

A második napon hozzáadtuk az édes bort s a legdrágább kölniket. Forrásvizet csöpögtettünk a kondérba, így próbáltuk lefülelni a kristálytiszta kacagást, meg talán az életet; és termékeny, humuszos talajt szórtunk a keverékbe, egyenesen a föld öléről, burjánzó legelők sarát, tenger partjáról szikrázó homokot. A főzet párája megült a mennyezet alatt, koponyánkra nehezedő glória.

A harmadik napon nedvdús gyepet kevertünk bele, füveket, illatos mentalevelet és almát, diót, rókagombát, mangót, kókuszt, faleveleket, korhadt faágat, málnát, földiepret. Karunk már fájt a folytonos kavargatástól, fakanalunk nyele elkopott, tenyerünkkel nyúltunk a tűzforró pépbe, főtt hús szaga vegyült a leves illatába.

Negyednapra elhoztuk az erdő állatait, dalos madarak nyakát szegtük egyenként, fürge nyulat, nyílsebes őzet, a macskát, akinek senki se parancsol, de a szeme zöldjén a sikátorok homályában aranyfoltok ütköznek ki, végül pedig az álságos kígyót. Körmök, karmok, villás nyelvek kavarogtak a kezeink alatt.

Ötödnapon az ember következett. Koldusgyerekek, utcai zenészek, óvónénik hulltak kondérunkba. Színészek, takarítónők hevederben.

A hatodik napra tartogattuk a többit. Keresztet, imazsámolyt. Szárított kecskefarkat. Malactúrta iszapot. Színes ablaküveget, síkos kenderkötelet. Stólát, lenyúzott bőröket. Az üstbe dobtuk és félreálltunk.

Hetednapra megszületett. Nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltük. Négy lába volt és szörnyű vastag nyaka. Karmai, zöld páncélja. Nőillatú teknősbéka volt. A képünkbe nevetett, ahogy több száz tonnáját tovavonszolta.

Mi pedig vettük a kalapunk és egy másnapi újságot, aztán odébbálltunk. Visszaültünk az iskolapadba, mitmég tanulni, újabb tizenkétszer száz évig.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében