"sosem túl széles semmi árok"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Epitáfium
A hullámpapír
"Vigyázó szemetek"
Özvegy Pókainé
Szőcs István
Páll Lajos hetvenéves - 70? 700? 7000?
Páll Lajos
A kenyérszegő emléke
Cseke Péter
Aki az építészet bartóki útját járta
Bogdán László
Kapu - Ricardo Reis Tahitin
Cseh Katalin
Az öngyilkos hóember
Megszokás
Játék
Jancsó Noémi
Fénykép az ápolóról
Az új szerelem rövid felavatása
Vitus Ákos
Hepatitisz
Semmi
OHfutur
Demeter Ferenc
Lepukkantak Klubja
Papp-Zakor Ilka
Moon River
A főzet
Dzsungel
Lászlóffy Aladár
Gergely István képes bibliája
Ármos Lóránd
Aki látott
Orbán Zsuzsa-Lilla
Mítoszteremtés és rejtett humor kitalált és valós történetekben
Lászlóffy Csaba
Jelenések. A trapézon
Apokalipszis-töredék
Tóth Mária
Berlinhét, Berlinév
Fábián Lajos
A farkasember
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - A zene - friss, tiszta növény
Hírek
 
Papp-Zakor Ilka
Dzsungel
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.

Éjszaka volt, amikor lakásomba zártam a vadont, fekete és átjárhatatlan, mint túlfőzött lekvár, megpergelt meggymagok, odakozmált bagolyhuhogás, kormos csonkok. A csempére ráolvadtak, lecsurogtak túlhevült csillagok. Feldúlta a csönd előszobám bugyrait, nappalimban sás ütközött ki a padlódeszkák között. Szófámban fák eresztettek gyökeret; falaimat benőtte a folyondár. Ágyamban gomba nőtt s páfrány. Repülőkutyák lógtak vállfáimon, karnisomra Ká tekeredett, ötven táskára való bőrében többmázsás izomkötegek. Zöld szemek meredtek rám korhadozó bútorok alól. Csíkok és foltok orgiája. Malária, csúz, idegzsába. Jégszekrényemben források fakadtak, cseppkövek lepték be a polcokat.

Íróasztalom fiókját szerteszedtem, hálószobám nyálkás tavába szórtam tartalmát darabonként, kisbicskát, fényképeket, avas vajat, antik zsömlét, leveleket, írószereket, tépőzárat, emléket garmadával, provinciális szerelmek zuhogtak a méregzöld vízbe, dohos körmondatok, elégedetten cuppant a békanyál. S a tó vizéből lovak keltek ki, csapzott sörénnyel vágtattak elő, fehéren, homályosan, még tisztázatlanul. Az asszonyok borzasztó rossz lovak, s közülük is legrosszabb a vadonbéli éjszaka, parázsszemű ötlábú kanca, Diána, galagonyaszemek, liánujjak, kebelén, vállán mangó csak, eper ajaka csábos hullazöld. Az erkélyen érett az alma, a húsa herseg, zamatos. De erről a fáról nem eszünk, az alsó ágon lógott Éva. Még szinte látni. Átkozott egy gyümölcs. Szüret idején visszajár.

Barlangszagú denevérek. Lépesméz. Perzsámon gőzölgő trágya. A sokfázisú erjedés bemutattatik. Gyümölcsmagok egészben benne. Egércsontvázak néhol. Lábuk vázával még rohannak. Lerí róluk a lendület. Orchideák fürtökben lógnak, mint máshol a banán. Rózsaszín, narancssárga. Murok, pipacs a három királyok batyujában. Égőpiros. Nincs semmi félsz, a fürdőkádban minden megterem. Jót tesz persze a dél-keleti fekvés. Tobzódás, kloroplasztiszok.

Másnap reggel termeszrágta csontvázam énnekem elhever a padlószőnyegen. Az éj csendes volt, a szemgödrömben fürj fészkel. Bordáim megtartják a talajt. Csigolyáimban kikerics és mikroorganizmusok. Alulról szagolom az önnön humuszomból serkenő ibolyát. Lábszárcsontom kálciumgazdag, a talaj itt lesz csak termékeny. Egyik kezemben kávéscsupor, másikban villanyszámla. A csap csöpög, számolom a koppanásokat.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében