"sosem túl széles semmi árok"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Epitáfium
A hullámpapír
"Vigyázó szemetek"
Özvegy Pókainé
Szőcs István
Páll Lajos hetvenéves - 70? 700? 7000?
Páll Lajos
A kenyérszegő emléke
Cseke Péter
Aki az építészet bartóki útját járta
Bogdán László
Kapu - Ricardo Reis Tahitin
Cseh Katalin
Az öngyilkos hóember
Megszokás
Játék
Jancsó Noémi
Fénykép az ápolóról
Az új szerelem rövid felavatása
Vitus Ákos
Hepatitisz
Semmi
OHfutur
Demeter Ferenc
Lepukkantak Klubja
Papp-Zakor Ilka
Moon River
A főzet
Dzsungel
Lászlóffy Aladár
Gergely István képes bibliája
Ármos Lóránd
Aki látott
Orbán Zsuzsa-Lilla
Mítoszteremtés és rejtett humor kitalált és valós történetekben
Lászlóffy Csaba
Jelenések. A trapézon
Apokalipszis-töredék
Tóth Mária
Berlinhét, Berlinév
Fábián Lajos
A farkasember
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - A zene - friss, tiszta növény
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 7. (501.) SZÁM - ÁPRILIS 10.

Aktuális Japán címmel Hukaya Sitosi professzor tartott előadást magyar nyelven március 13-án, csütörtökön du. 6 órától a Bulgakov kávézó irodalmi szalonjában. Az est első felében a japán nyelv, majd a kultúra és társadalom került bemutatásra, ezt követően pedig az előadó a közönség kérdéseire válaszolt.

Szabadsajtó-díjat kapott a Transindex hírportál március 15-én Budapesten a Politikatörténeti Intézetben. A díjakat Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója adta át.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrendet. A háromfajta kitüntetésről szólva Sólyom László hangsúlyozta: a különböző díjak nem jelentenek rangsort, a három díj a három különböző grémium válogatása nyomán azt eredményezi, hogy valóban reprezentatív lista kerül az elnök elé. Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje: Csiky András és Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színművészek mellett Dr. László Ferenc zenetörténész, a Gheorghe Dima zeneakadémia nyugalmazott professzora, valamint Gergely István szobrászművész is részesült a kitüntetésben. A Sólyom László köztársasági elnök által adományozott érdemrendet Cseh Áron főkonzul adta át a kolozsvári magyar főkonzulátuson. A tíz nappal ezelőtt elhunyt Gergely István szobrászművész kitüntetését özvegye, Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet vette át. László Ferenc munkásságát Almási István népzenekutató, Csiky András és Bogdán Zsolt érdemeit Visky András dramaturg, író, Gergely István tevékenységét pedig Németh Júlia művészettörténész, a kolozsvári Szabadság napilap szerkesztője méltatta. Kossuth-díj: Baranyi Ferenc József Attila-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas költő, író, műfordító, Kertész Ákos József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, dramaturg, Dr. Rába György, az irodalomtudomány doktora, Széchenyi-díjas író, költő, műfordító. Széchenyi-díj: Dr. Kenyeres Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, az irodalomtudomány doktora. Dr. Gerő András történész, az MTA doktora.

Jászai Mari-díjjal tüntették ki március 15-én Budapesten értékes képzőművészeti munkájáért Vinczeffy László sepsiszentgyörgyi festőművészt Munkácsy Mihály-díjjal, kiemelkedő színművészeti tevékenységéért Györffy Andrást, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészét és Fülöp Zoltánt, a csíkszeredai Csíki Játékszín színművészét

Rövidfilmeket mutattak be a Bretter György Irodalmi Kör hétfői vendégei, Jakab-Benke Nándor és Oláh-Badi Levente, március 17-én, 19 órától a Bulgakov Kávéház irodalmi Szalonjában. A beszélgetőtárs Papp Attila Zsolt volt.

Kollektív jelenségek..., amikor a SOK más, mint egyedek összege címmel tartott előadást dr. Néda Zoltán egyetemi tanár, az MTA külső tagja, az Értékek Akadémiája előadássorozat keretében, március 18-án, kedden du. 6 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében. Az előadássorozat szervezője az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága volt.

Bódis Kriszta magyarországi író, dokumentumfilm-rendező volt a nagyváradi Törzsasztal beszélgetéssorozat meghívottja 2008. március 21-én. Az íróval Kőrössi P. József beszélgetett délután hat órától a Bihar Megyei Könyvtár amfiteátrumában. A találkozón a rendezõ Barisej címû filmjét láthatta a közönség.

A Látó Irodalmi Színpadának márciusi meghívottja Márton László volt, akivel 2008. március 22-én, szombat délután 6 órától a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Stúdiótermében Láng Zsolt beszélgetett.

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében