"Nem a mi dolgunk igazságot tenni"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008.9. (503.) SZÁM - MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Egyetlen fát a végtelen sokért
Pomogáts Béla
Reményik Sándor költészete (befejező rész)
Papp Attila Zsolt
Hal voltál az Adriában
Szőcs István
Valós valószerűtlenségek
Kántor Lajos
Táguló körök
Egyed Emese
Kreativitás, versengés, irodalom, avagy Palack a szovátai Medve-tóban
Máthé Kincső
Pitykő
Reakció
Ne siess!
Koszos vagyok
Amikor
Kovács Ferenc
Andreosz, a csoda
Orbán János Dénes
A selyem útja
Szálinger Balázs
Intró, avagy Szerelmes vers egy nőhöz
Váradi Nagy Pál
Linna keresése
Bogdán László
A kintrekedtek - Jobb, mint otthon
Farkas Wellmann Endre
A hűség versei
Zsigmond Andrea
Skandináv belülnézet 1. - Norvég-ügy, pásztázás
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Mi­t hallunk a csenden túl?
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008.9. (503.) SZÁM - MÁJUS 10.

Irodalmi konferenciát és költészetnapi felolvasóesteket szervezett az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) április 12-13-án Kolozsváron, Kánon(ok). Pantheon(ok). címmel. Április 12-én délelőtt az erdélyi magyar irodalmi lapok vezető szerkesztői beszélgettek a magyarországi szerzők erdélyi irodalmi folyóiratokban való jelenlétéről. A rendezvényen részt vett Orbán János Dénes (Irodalmi Jelen), Szilágyi István, Karácsonyi Zsolt (Helikon), Kántor Lajos, Balázs Imre József (Korunk), Fekete Vince és Lövétei Lázár László (Székelyföld), a beszélgetést Egyed Emese vezette. Az eszmecsere „ikerrendezvényeként” délután az ELTE két professzora, Margócsy István és Tarján Tamás irodalomtörténész beszélgetett az erdélyi szerzők magyarországi recepciójáról. Ugyanaznap este Karafiáth Orsolya, Havasi Attila és Szálinger Balázs felolvasóestjén vehettek részt az érdeklődők a Bulgakov kávéházban.
A költészetnapi rendezvénysorozat másnap az E-MIL közgyűlésével folytatódott, és erdélyi magyar költők felolvasóestjével zárult. A Bulgakov kávéházban verseiből olvasott fel Balázs F. Attila, Bréda Ferenc, Egyed Emese, Farkas Wellmann Endre, Gáll Attila, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, László Noémi, Lászlóffy Csaba, Márkus András, Márkus-Barbarossa János, Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Papp Attila Zsolt.
Az ünnep tiszteletére szervezett események sorába illeszkedett a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Koinónia Könyvkiadó közös rendezvénye, amelyre a színház emeleti előcsarnokában került sor, április 11-én. Ugyanott megnyitották Kaiser Ottó budapesti fotóművész Határtalan irodalom című fotókiállítását, bemutatkozott a Hungaricum című folyóirat, és felolvasott Kovács András Ferenc József Attila-díjas költő.

Az ARTISJUS Irodalmi Alapítvány Irodalmi Díjával tüntették ki Vida Gábor írót, a marosvásárhelyi Látó szerkesztőjét a Költészet Napján. Az Irodalmi Nagydíjat Oravecz Imre kapta, Irodalmi Díjjal jutalmazták továbbá Bertók Lászlót, Majoros Sándort, Marno Jánost és Mesterházi Mónikát.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsi című produkcióját nyilvánította a tavalyi év legjobb előadásának. A Csehov-darab rendezője Andrei Şerban, aki a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat vehette át. Még egy díjat besöpört a kolozsvári előadás: Hatházi András, a kolozsvári társulat színésze a Ványa bácsi címszerepével elnyerte a 2007 legjobb férfialakításáért járó kitüntetést. A kolozsvári előadást öt kategóriában jelölték díjra a kritikusok.
Szinte egyidőben a román színházi szakmának a bukaresti Nemzeti Színházban megtartott „Oscar-gálájával”, a Kolozsvári Állami Magyar Színházat teljes jogú tagként beválasztották az Európai Színházi Unióba (UTE).

A 90 éves Hubay Miklós, a magyar drámaírás klasszikusa, a Magyar Írószövetség és a PEN Club volt elnöke, a firenzei egyetem egykori tanára volt a Korunk Akadémia vendége április 15-én a Kolozsvár Társaság székhelyén. A találkozó házigazdája Kántor Lajos volt. Hubay Miklós drámaírói munkásságáról Kötő József színháztörténész beszélt, közreműködött Boér Ferenc színművész.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében