"Egyik zsandár azt mondja a másiknak..."
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 11. (505.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Óda az „Olyankor”-hoz
Demeter Zsuzsa
„Nem vagyok irodalmi író” - Beszélgetés Vida Gáborral
Szőcs István
JEGYZET - Világpolgár: is-is vagy se-se?
Ferenczes István
Esteban Zazpi de Vascos verseiből
Pomogáts Béla
Kuncz Aladár (1886–1931)
Ármos Lóránd
Csak te én
Egy napig
Népnevelő
Fehér, benn
Reggelimhez
Álmomban Isten
Hajnali
Móritz Mátyás
A vörös kakas fészke
Hajós János
Homoksivatag, avagy a karaván naplóját lapozza a szél
Borgesi sivatag
Merényi Krisztián
Szindbád a huszonegyedik században
Razzia
Végveszély
Bogdán László
A kintrekedtek (folytatás előző lapszámunkban)
Mike Ágnes
Kövekben az idő
Bakk Ágnes
Hogyan spóroljunk a képekkel
Gömöri György
Dsida versfordításairól
Terényi Ede
ZE­NE – A CSENDEN TÚL - Eine kleine NICHTmusik
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 11. (505.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Április 24. és 27. között rendezték meg Budapesten, a Millenáris Parkban a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A fesztivál díszvendég-írója idén Bret Easton Ellis amerikai prózaíró, az Amerikai Psycho, a Glamoráma, a Nullánál is kevesebb és más népszerű művek szerzője volt. A könyvbarátok százötven külföldi szerzővel találkozhattak, és harminc ország hatszáz kiadójának könyveiből váloghathattak. A fesztivál díszvendége idén Kína, a kínai irodalom volt. Az erdélyi kiadók három standon kínálták könyveiket, a Romániai Magyar Könyves Céh (RMKC) az Irodalmi Jelen, a Koinónia, a Komp-Press, a Kriterion, a Mentor, a Pallas–Akadémia, a Polis és a Pro Print kiadók könyveit vitte el Budapestre.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szervezésében került sor április 30-án a kolozsvári Bulgakov kávéházban A Magyar Írószövetség a rendszerváltás után című előadásra. A találkozón részt vett Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség elnöke és L. Simon László költő, a Magyar Írószövetség titkára. A meghívottakkal Király Zoltán beszélgetett.

Korunk–JAK közös irodalmi estet tartottak május 8-án a kolozsvári Bulgakov kávézóban. Mesterházi Mónika, Harcos Bálint és Krusovszky Dénes olvastak fel műveikből,  a szerzőkkel Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője beszélgetett. A JAK szerzői másnap, május 9-én a marosvásárhelyi G Pont Caféban léptek fel, a Látó folyóirat vendégeiként. A beszélgetést Szabó Róbert Csaba moderálta.

A Hitel folyóirat és a Magyar Írószövet-ség közös kolozsvári estjére került sor május 9-én a Kolozsvár Társaság székhelyén. A házigazdák Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke és Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője voltak, az érdeklődők találkozhattak Görömbei Andrással, a Hitel főszerkesztő-helyettesével, Márkus Béla egyetemi tanárral, valamint Falusi Márton és Papp Endre szerkesztőkkel. Ugyanaznap este a Bulgakov Kávéházban közös estet tartott a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Írócsoportja és az Erdélyi Magyar Írók Ligája, amelyen Orbán János Dénes, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, Dienes Ottó, Bobory Zoltán és L. Simon László léptek fel.
Május 7-én és 8-án dr. V. Gilbert Edit pécsi egyetemi docens tartott előadásokat a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Filozófia Karán és Bölcsészkarán, a következő témákról: Dosztojevszkij köpönyege; Orosz író, orosz filozófia; Boldogítók és kivonulók. A Nagy Inkvizítor-történet rezgései; Jézus-projektek. Járatok A Mester és Margarita holdsugárösvényén; Orosz irodalom – napjainkban.

A Nyíregyházi Főiskola és a Miskolci Egyetem bölcsészei május 15-én közös konferenciát rendeztek Szilágyi István műveiről. Ünnepi köszöntőt mondott Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora, az ülésszakok elnökei János István és Kabdebó Lóránt főiskolai, illetve egyetmi tanárok voltak. A konferencia előadói: Mester Béla (Bp. Filozófiai Intézet), Antal Balázs és Karádi Zsolt  (Nyíregyházi Főiskola), Takács Péter (Debreceni Egyetem), Nagy Csilla és Szabó Edina (Miskolci Egyetem). Este Szilágyi István a Móricz Zsigmond Könyvtárban olvasóival találkozott.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében