"– Van egy jelentésünk, akarja látni?"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 13. (507.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
1976 sor Szilágyi Domokosról
Bertha Zoltán
In memoriam Szilágyi Domokos
Szőcs Géza
Archív
Titkos jelentés
Szakolczay Lajos
„Nem szabadulsz csak a halállal”
Ferenczes István
Amikor Szilágyi Domokos legelőször nálunk járt
Karácsonyi Zsolt
Az értelmezés lehetetlensége
Demeter Zsuzsa
„Nem hivatalnoknak, hanem embernek teremtettek” - Beszélgetés Egyed Emesével
Egyed Emese
Responsio
Varga Borbála
Allandnál
Láz Luzitániában
Váltás
szekvenciák
darling
Bréda Ferenc
Boldogok és bolondok
Váradi Nagy Pál
A szotyi természetéről
Bogdán László
A kintrekedtek (folytatás előző lapszámunkból)
Lászlóffy Csaba
Sötétülő mítoszok
Nemes Nagy Ágnes kéksötétje
Borsos J. Gyöngyi
Mennyei madártej
Balázs Imre József
A könyves mester elment
Szőcs István
Visszanyelv-Velő (Vári Attilának)
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Ahány zeneelemzés, annyi MŰ
Hírek
 
Lászlóffy Aladár
1976 sor Szilágyi Domokosról
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 13. (507.) SZÁM — JÚLIUS 10.

Vannak falak, ameddig elhúzódunk bántva, ha valamely végső inger magunkba kerget. Vannak határok a legvégsőn belül, keletkeznek tapéták, kulisszák, csapóajtók, sátrak, tükrök, csapdák, meggyőző látszatok, színfalak. S nem csak a lelkiismeretben.
Az erdélyi mesében Szent György napján ütemre csapkodó vasajtók őrzik a kincset, harapnak, ütnek, vágnak, hárítnak, tépnek. Egy mesebeli minden akar elűzni, távol tartani a legvégső haszon közeléből, ha e legvégső haszon a döntés, amihez annyi minden máshoz érteni kéne. De legeslegkívül ott az ostromok határa, az ámen! Beteljesítni a parancsot, hogy Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne venni. Na és a legalább össze-vissza tíz, húsz, százezernyi parancsolat. Ami Thalész előtt és Krisztus után mindent szabályoz. Ami nem engedi könnyen tűzzé váltani a vizet, feketévé a fehéret, harminc EURÓra a harminc ezüstöt, Káinná kikiáltani Ábelt, és Ábellé megválasztani négy évre, negyven évre, négyszázra még a Wahsingtonokat sem, ha másképpen ismeretesek.
Ott, ahol már végül a Teremtés számunkra összeállt és megnyilvánult, ahol már legvégül semmi se ismeri el a visszavonás, lebontás, látszat, állítás, tévedés átkát és vízumát – kaptuk költőül Szilágyi Domokost, kaptuk és láttuk, és örült a lelkünk.
Persze, hogy Sodomából való volt ő is, de tudtuk, hogy ő Lót: nem ő adja ki az angyalokat. Persze, hogy Trójából való volt, gyászban és örömben túl érzékeny, épp ezért tudjuk, hogy nem ő bonttatta le az erős vár falait egy léha lóért. A neki ezerszer átlátszó lóért. A Hójába való volt, persze, persze, de nem ő keverte a mérget a vérbe, ő – szemben mással – megitta, lenyelte, ha kellett,2 az epét is a maga golgotáján. Így ismertük. A Getsemáne-kertből való volt, hol mások aludtak, elaludtak, de tudtuk: nem ő csókolja arcul kijelölt felebarátait. Másról ismertük. A lelkünk rajta.
Vannak tehát falgyűrűk, a legeslegkülsőig szerte. Legszívesebben odakiáltanám a megsüketült farizeusoknak, a bamba sans culotte-plebsznek, a sok rossz fehér ökölnek, a mindig frígsapkások ilyenkor özönlő tömegének az első, a legeslegelső ezópuszi vagy fedruszi pásztortitkot: a karámok csak a farkasoknak nyílnak! Az áldozati bárányt valahonnan magadból kéne megérezd és megkülönböztesd végül.
Aki nem gondol ezekre – ne keveredjék a lármázó, zajongó sokadalomba az utolsó falnál, utolsó ítéletkor. De máskor se... Persze, hogy Barrabást. De legalább Őt is. Különben lelkünk rajta.

2008. június 7.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében