"– Van egy jelentésünk, akarja látni?"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 13. (507.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
1976 sor Szilágyi Domokosról
Bertha Zoltán
In memoriam Szilágyi Domokos
Szőcs Géza
Archív
Titkos jelentés
Szakolczay Lajos
„Nem szabadulsz csak a halállal”
Ferenczes István
Amikor Szilágyi Domokos legelőször nálunk járt
Karácsonyi Zsolt
Az értelmezés lehetetlensége
Demeter Zsuzsa
„Nem hivatalnoknak, hanem embernek teremtettek” - Beszélgetés Egyed Emesével
Egyed Emese
Responsio
Varga Borbála
Allandnál
Láz Luzitániában
Váltás
szekvenciák
darling
Bréda Ferenc
Boldogok és bolondok
Váradi Nagy Pál
A szotyi természetéről
Bogdán László
A kintrekedtek (folytatás előző lapszámunkból)
Lászlóffy Csaba
Sötétülő mítoszok
Nemes Nagy Ágnes kéksötétje
Borsos J. Gyöngyi
Mennyei madártej
Balázs Imre József
A könyves mester elment
Szőcs István
Visszanyelv-Velő (Vári Attilának)
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Ahány zeneelemzés, annyi MŰ
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 13. (507.) SZÁM — JÚLIUS 10.

Szőcs Géza a Limpopo – avagy egy strucckisasszony naplója című könyvéért a Romániai Írók Szövetsége díját vehette át a bukaresti könyvfesztiválon, a Bookfesten 2008. június 5-én Bukarestben.

A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör június 2-i vendége Szántai János volt. A vitaindítót Bréda Ferenc tartotta. Az est helyszíne a Bulgakov Kávéház Irodalmi Szalonja, kezdési idopont 19 óra.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, az Erdélyi Kör és a Magyarok Világszövetsége salgótarjáni szervezetének Ünnepi Könyvhete 2008. június 9-én vette kezdetét. A könyvhét vendége Lászlóffy Csaba József Attila-díjas költő, író, drámaíró volt, akivel június 9-én 17 órától Handó Péter, a Palócföld folyóirat szerkesztője beszélgetett.

Sánta Ferenc Kossuth-díjas író, A Ma-gyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája tagja 2008. június 6-án elhunyt. Sánta Ferenc 1927. szeptember 4-én született Brassóban; gyermekkorát Erdélyben töltötte. 1954-ben jelent meg az első novellája.

Fejtő Ferenc Széchenyi-díjas magyar történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő 2008. június 9-én elhunyt. Fejtő 1909. augusztus 31-én született. Nagykanizsán. Elemi iskoláit részben Zágrábban, részben Nagykanizsán járta ki, itt is érettségizett a piaristáknál.

Csingiz Ajtmatov kirgiz író 2008. június 10-én elhunyt. Ajtmatov 1928. december 12-én született a kirgizisztáni Sekerben. Május végén jelentették be, hogy Ajtmatovot irodalmi Nobel-díjra jelöli a türk nyelvcsaládhoz tartozó országok kulturális minisztereinek állandó tanácsa.

Hetedik alkalommal rendezték meg 2008. május 30. és június 8. között a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált Kolozsváron. Nyolc helyszínen összesen 200 alkotást – 127 játékfilmet, 73 rövidfilmet – vetítettek, ezeket 40 ország kínálatából válogatták ki a szervezők Mihai Chirilov művészeti igazgató irányításával. A különféle szekciókban 17 díjat nyújtottak át. A TIFF 10 ezer eurós fődíjáért 12 nagyjátékfilm szált versenybe. A 7. TIFF fődíja: Yulene Olaizola: Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (A Shakespeare és a Victor Hugo utca kereszteződése), Mexikó.

Az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a hatéves születésnapját ünneplő kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávézó június 14–15-én tartotta évadzáró rendezvényét. 14-én a Partium irodalmi folyóirat szekesztőivel (Dusa Lajos, Felhős Szabolcs, Kürti László, Oláh András) találkozhattak az érdeklődők, valamint bemutatták Papp Attila Zsolt Fogadó a senkiföldjén című verseskötetét. Az estet Murányi Tóni és zenekara koncertje zárta. 15-én a Dumacirkusz. Humorest rendezvényen a Szomszédnéni Produkciós Iroda, valamint Muszka Sándor és Orbán János Dénes lépett fel. Az est házigazdája Bálint Ferenc (BéFé) volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében