"Rágódj csak, hogy ne ítélj elhamarkodottan"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 18. (512) SZÁM — SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
A villamos, amivel integetnek
Papp Attila Zsolt
Párbeszéd a kor tanúival - Beszélgetés Benkő Levente történésszel, közíróval
Szőcs István
Könyvismertetés - Thocomerius: Fekete Vajda - Egy könyv a román államalapításról
Kinde Annamária
Virtuálok
Jancsó Miklós
Szeretők
Bálint Tamás
Mindig ugyanaz
Nagypál István
Holdkóros mélabú
Kréta-térképed
Dimény Lóránt
27
Vincze Ferenc
Hegyeink domborulnak
Lászlóffy Csaba
Bepillantás a Nietzsche-breviáriumba
Benő Attila
Újabb magyar szótárak és a külső régiók magyar nyelvváltozatai
Mike Ágnes
Esszé az esszéről
Gagyi Ágnes
Skandináv belülnézet 4. - Doppler 2.
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Con amabilità Asz-dúrban
Októberi évfordulók
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 18. (512) SZÁM — SZEPTEMBER 25.

Október 3-5. között hatodik alkalommal rendezik meg a gyergyószárhegyi írótalálkozót. A résztvevők ezúttal is foglalkoznak a magyar irodalom utóbbi két évének jelenségeivel, témáival, fontosabb könyveivel, kitűnő alkotóival, a meghívottak előadásai alapján. A rendezvényen jelen lesznek az írók könyveit illusztráló képzőművészek, akik kép és irodalom közös lehetőségeiről, az intermédiáról beszélnek. A találkozó főbb eseményei: október 3. – A magyar irodalom jelenségrajza 2006-2008, előadók: Dr. V. Gilbert Edit (Pécs), Prágai Tamás (Budapest), Dr. Balázs Imre József (Kolozsvár), Lovas Ildikó (Szabadka), Németh Zoltán (Pozsony); október 4. – Intermédia. Találkozás a könyveinket tervező és illusztráló képzőművészekkel, a beszélgetést Irsay Zsolt és Bogdán László moderálja; a Várad folyóirat előadóestje, színhely: a Lázár kastély lovagterme.Életműdíj-átadás, laudatio.

Joskar-Olában (Oroszország, Mari Köztársaság) 2008. szeptember 10-től rendezték a X. jubileumi Finnugor Írókonferenciát. A rendezvénysorozat 1989-ben, Joskar-Olában indult. Két évente ülésezik, változó színhelyeken: Espoo, Eger, Lohusalu, Sziktivkár, Szaranszk, Izsevszk, Hanti-Manszijszk, Petrozavodszk. A szokásoknak megfelelően a Magyar Írószövetség a mostani konferenciára is delegációt küldött, amelynek tagjai a tanácskozás előtti napokban a moszkvai Magyar Intézetben tartottak irodalmi estet.

Faludy György élete és művészete elevenedett meg szeptember 16-án két fiatal művész tolmácsolásában, a budapesti VAM Design Centerben. A Faludy Versszínház anyagát a 2006-ban elhunyt Kossuth-díjas költő műveiből állították össze. Nágel Kornél grafikusművész irodalom ihlette metszetei szolgáltak a Turek Miklós által előadott darab díszletéül. A monodráma 80 perce alatt a néző végigjárta Faludy Györggyel egy emigráns magyar világpolgár életének főbb helyszíneit: Afrikát, az Egyesült Államokat, Párizst, Londont és természetesen Magyarországot, az ÁVH celláit és a recski munkatábor poklának „víg” napjait.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében