"kaparjátok el árnyékát az oroszlánnak"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 21. (515.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Münchausen Pisában
Demeter Zsuzsa
Székelyloktól Szahalinig - Interjú Lövétei Lázár László költővel
Pomogáts Béla
Jékely Zoltán (1913–1982)
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok - Naplórészletek
Lászlóffy Csaba
Végszavak zsoltára
Ahogy öregszem, elrémülten látom*
Hajós János
Hidrohortobágyi legendák
Király Farkas
Vőlegény
Kiss Nelli
Asztali harc
Egy jogásznemzedékhez
Szalay Zoltán
Casanova esete Odüsszeusszal
Szőcs István
Mi oka elévülhetetlenségeiteknek?
Papp Attila Zsolt
A filmtéma az utcán
Orbán Zsuzsa-Lilla
Utazásnyi regény
Simoncsics Péter
Nyelvi létmódok – történeti perspektívában
Terényi Ede
ZENE - A CSENDEN TÚL - Az interpretáció dramaturgiája
Hírek
 
Hírek
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 21. (515.) SZÁM — NOVEMBER 10.

A Magyar Írószövetség tagjai október 23-án megkoszorúzták a székház falán elhelyezett, a forradalom emlékét megörökítő emléktáblát, valamint a Gérecz Attila-emléktáblát. Ezt követően a szokásoknak megfelelően átadták az Arany János-díjakat. 2008-ban Arany János-díjat kapott Marsall László Kossuth-díjas költő és Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon főszerkesztője. A díjazottak munkásságát Mezey Katalin költő és Márkus Béla irodalomtörténész méltatta.

Október 24-én adták át 11. alkalommal az idei Székelyföld-díjakat. A Csíkszeredában megjelenő kulturális folyóirat idei kitüntetettjei Szilágyi István író, Gottfried Barna történész, Pieldner Judit kritikus, illetve Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

A Kolozsvár Társaság más országos intézményekkel együtt a magyar reneszánsz év keretében Kolozsvári Napokat szervezett Kolozsvár reneszánsza jegyében, 2008 októberében. A rendezvény vendége volt Konrád György író, akivel Kántor Lajos beszélgetett.

Több mint 20 évnyi szünet után, idén októberben újjáalakult a Magyar Írószövetség Science Fiction irodalmi szakosztálya, amely mostantól azokat a kortárs irodalmárokat, irodalomtörténészeket, műfordítókat tömöríti, akik szívügyüknek tartják a magyar fantasztikus irodalom megújítását. Az új szakosztály életre hívója Burger István, a Galaktika Magazin főszerkesztője, akit az egybegyűltek az alakuló ülésen egyhangúan a szakosztály elnökének választottak.

Lator László költő, műfordító kapta az idén első ízben kiosztott Rotary Irodalmi Díjat. Az elismerésre a 2007. július 1. és 2008. június 30. között megjelent, magyar nyelven írott alkotás – regény, novella, verseskötetet – pályázhatott. Az elismerés eszmei értékén túl hárommillió forintos pénzjutalommal jár. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar PEN Klub ügyvezető alelnöke látja el.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében