"Rázd meg, juhász, a bundát"
Kereső  »
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 24. (518.) SZÁM — DECEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Király Farkas
Emlékes könyvedbe
Papp Attila Zsolt
Karcsúsított könyvajándék
ÁCS JENŐ
Magyar Betlehem
Lászlóffy Aladár
„Kolozsvár, rólad írok”
Kiss Judit
Az én zsenim tarka ruhás vásári bohóc – Beszélgetés László Noémi költővel
László Noémi
Ebéd
Ünneplő
Láng Orsolya
Ó,
Kréta
Halandók
Batári Gábor
PUSTULA MODERNA
György Attila
Hajós a kikötőben
Mike Ágnes
Bécsi szelet 2.
Borsos Júlia Gyöngyi
„A cimbalmost leütötték cimbalommal, öncimbalmával ütötték le”
Páskándi Géza
Gellért Sándor - Kinek a jánya vót apád
Demeter Zsuzsa
Kincses Képeskönyv: Kolozsvár; Marosvásárhely
Szőcs István
Méretarányos világnézetem
Terényi Ede
MŰHELYJEGYZETEIM - Kis karácsonyi ének
Januári évfordulók
 
Lászlóffy Aladár
„Kolozsvár, rólad írok”
XIX. ÉVFOLYAM 2008. 24. (518.) SZÁM — DECEMBER 25.

A címet Cs. Szabó Lászlótól vettem, pedig jóval többről lenne szó, még annál is, ami a vidéki város, a vidéki ország, a vidékivé taszított történelmünk. Tulajdonképpen mindenről volna szó, mint minden lélegzetvételnyi szünetben és lélegzetvételnyi nekibuzdulásban. Ezen az őszön több százszor hallottam a román televízió választással kapcsolatos adásaiban épp Kolozsvárról, hogy legyen a második főváros. Erdély jogán kincses volt, és talán második fővárosa egy másik naplementével zárult évszaknak. Ám mindegy, herceg és valamennyi hercegek, hátha megjön a tél is, ahogy Babits remélte, és Kolozsvár fölött nemcsak pénzügyi frontok és tettre kész hófellegek fognak gyülekezni, legyen akárkié a jogos remény benne.
„Mert Kolozsváron a hó alatt mindig karácsony este van. Bivalyszánon, rongyos bundában, orrig csúszó, fekete kucsmában folyton jönnek feléje a három királyok” – folytatja Cs. Szabó László, és megállapítja, hogy ez hegyország fővárosa, olyan élénk a lakója, mint a hegyi patak. Ennek a környéknek országossá lett a Hunyadija: az az érzemény és lendület, ami Nándorfehérvár bástyáiról visszaverte a törököt. A török visszajött és aztán az orosszal együtt eltakarodott újra. Hunyadi azt kiáltotta a nándorfehérvári bástyáról az egyszívű, egyhazájú győztes seregnek, a kaszára kapott jobbágyoknak meg a csillogó vértű nemeseknek: „Ti vagytok az ides ország! Ti, a népek!”
Ti, a népek úgy voltatok s vagytok itt, mint a hófelleg, belőletek évszakok, országok takarója kitelik bármikor.
Mert volt itt hamar felfeslő cserge, hamar sárba süppedő takaró, nemcsak a törökök, a Habsburgok alatt, hanem másfajta recept szerint is. A tartomány Kolozsvárjai több mint egy fél évszázadig szenvedték a „fenn az ernyő, nincsen kas” nyomorát, amit közösen kényszerítettek rájuk. Több mint Erdély, több mint a Balkán és több mint Közép-Európa Kolozsvárjaira. Balavány György megfogalmazása szerint: „A XX. század első felében a magyarok többsége is – életképes – flörtbe bonyolódott ugyan a bolsevizmussal, de visszariadt tőle, amint az levetette az álarcot.” Inkább Cs. Szabót hallgatjuk a maga Haydn-ízű regisztereivel: „Hallgasd az idevaló hangot. Dübörög a kis olajmotor, sikolt a körfűrész. Fát vágnak. Megírtam már egyszer, hogy Mátyás király híres álruhás bírótáncoltatása óta örökké vágják a fát ebben a városban.”
Andrei Pleşu, a románság mai lelkiismeretének egyik megtestesítője is furcsa zajokra emlékezik a múltból, dübörgő dobok szimfóniáira, amikor a biztatásra hangolt nagy költők nyomán főleg arra szerettünk emlékezni, hogyan vertük a törököt. A nemzeti érzet mindig inkább vállalja a könnyen megjósolható vereséget, minthogy kihagyja népe többségét az idő csatazajából. A nemzet és a mai jobboldal kapcsán írja Balavány György: „Minden más szemlélet a pillanatra koncentrál, az azonnali anyagi és politikai haszonra. A tényleges konzervatívok azonban távlatokban gondolkodnak... Miért képtelenek a magyar liberálisok nemzetiek lenni? ... úgy tesznek, mintha a szomszéd államok nem börtönőrei, hanem szívélyes házigazdái lennének az odaszakadt magyarságnak. A hazaszeretet elemi megnyilvánulásait – ami a briteknél és a franciáknál egyébként a legtermészetesebb – nálunk rögtön nacionalizmusnak, sovinizmusnak kell bélyegezniük.”
„Én ezt a várost sose láttam udvarolni – udvarol Kolozsvárnak és a vele való nemzeti és nemzetközi érdekeltségeknek Cs. Szabó László. – Jó, legyen más a legszebb város. Jó, legyen másnak rakottabb múzeuma. Jó, legyen másnak kövérebb erszénye. Jó, legyenek máshol cifrább kövek. Jó, legyen máshol mosolygóbb a nép. Ő van, mint egy fönség, amilyennek Ady akarta magát... barbár, hűvös, erős, okos város. Hiába húz át rajta bivalyszekér, bivalyszán, még sincs a Balkánon. S hiába függ felette angyalos címer, még sincs Magyarországon. Egyetlen idegen városra sem emlékeztet, nem latinos, nem oroszos, nem germán. Semmire se emlékeztet önmagán kívül... mintha Brueghel is látta volna ezt a várost, ott lappanghatott emlékében, mikor havas betlehemjeit festette.”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében