"Milyen neműek az angyalok?"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 1. (519.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Nyelvében él...
Petres László
Csíkpálfalvától a Székelyföldig – Beszélgetés Ferenczes Istvánnal, a Székelyföld főszerkesztőjével*
Fried István
Az Előretolt Helyőrség újabb légionáriusai (kötetek ifjú erdélyi szerzőktől)
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok - Naplórészletek
Dobai Bálint
Az Eszme
Az Ihlet
A Bor
Megfáztam egy temetésen
De mint égő cigaretta
Varga Borbála
midőn egy táborba tévedt
fekete zakó
Ajándék Párizsból
Jan Sanderssen von Hemessen: Le jeune Tobie rend la vie a son pére
Csabai László
A vizit
Szőcs István
Épületes jegyzetek
Kabdebó Tamás
Szamárszólam
Szántai János
A Klozettolvasó naplójából
Bogdán László
Darkó Zsiga pohara - Seprődi Kiss Attilának
Xantus Boróka
Beköltözni egy cyber-szappanoperába
Mike Ágnes
Bécsi szelet 3.
Bakk Ágnes
Kaméleon: a nagy puzzle
Jancsó Miklós
Kolozsvár első dramaturgja
Terényi Ede
MŰHELYJEGYZETEIM - Kínlódik a (hold)VILÁG az ég tengerében
Hírek
 
Mike Ágnes
Bécsi szelet 3.
XX. ÉVFOLYAM 2009. 1. (519.) SZÁM — JANUÁR 10.

Ritkaság azt hallani, hogy valaki nem szeret enni. Ha mégis van ilyen embernek nevezett élőlény, eléggé rossz helyen jár, ha Bécset választja kikapcsolódása úticéljául. Itt is népszerű ugyanis az a tétel, miszerint az eszem-iszom nem száraz biológiai szükséglet csupán, hanem az öröm forrása. Persze, nem mindig lehet a mosoly alapanyaga egy bécsi szelet (Wiener Schnitzel), hisz mind mennyiségben, mind árban átlagon felüli, de azért alkalmanként rá lehet, rá kell bólintani. Kétségtelenül ez a leghíresebb bécsi specialitás, bár megjegyzem, a nagy név mögött szerintem egy normális rántott hús lappang: jó nagy szelet, papírvékony, a palacsintasütő méretű tányér 80%-át elfoglalja (tehát a látvány pompás), de ízben pont olyan, mint édesanyám rántott csirkemelle. Egyszerűen finom! Mindenesetre gyakori szóösszetétel a vendéglők étlapjain, sokan jóllaknak vele (amin nem csodálkozom), s erre büszkék is a bécsi szakácsok. Hagyományosan krumplisalátával (Erdäpfelsalat) és citromdarabkával szolgálják fel, s ilyen felhozatal mellé, „Adjuk meg a módját!” alapon érdemes egy házi félszáraz vörösbort is rendelni. Folytatódjék tehát az illatokban, ízekben gazdag írás: egészségünkre, azaz prost!
A bécsi konyha meglehetősen húscentrikus. Ennek nem csupán a bécsi szelet a hírnöke, hanem a lassan intézményként kezelendő Würstelstand is. Minden utcasarkon kolbászt és virslit árusítanak, persze nem magányosan, hanem finom friss kenyérrel s nagy adag mustárral. Sült kolbásztól a füstöltig mindenfélét lehet kapni. Vicces jelenség ebben a témában, hogy a Frankfurter virslit állítólag Svájcban is, Németországban is „Wiener”-nek nevezik, csak épp itt nem. S ha már nemzetközi vonalban mozgunk, érdemes azt is megemlíteni, hogy micsoda kebabinvázió van. Hiába, nem csak emberben, ételben is sok a török errefelé.
No, de nem kell aggódni, az is talál valami finomat, aki netalán vegetáriánus, vagy már tele van a disznóságokkal. Például ott vannak a tökéletességig fejlesztett gombócok (Knödel). Levesekben, főételekben, desszertekben, különböző ízek és szószok társaságában egyaránt felbukkannak. Egyenesen csodás a variáció, ha például a szilvalekvár és a forró vaníliaszósz egy ilyen kis gömbölyűségben találkozik, de az is élvezetes, amikor az itteni túrógombóccal (Topfenknödel) ismerkedünk.
S ha már édesszájúaknak kedvez a leírás, hadd maradjunk egy kicsit a deszszertek világában. Ez az a téma, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Lehetetlen vállalkozás a süteményeket rangsorolni, hisz kicsit hangulat (és valljuk be, néha kalória) kérdése, hogy épp melyik a kihagyhatatlan variáns. A legklasszikusabbak közé tartozik a kuglóf (Gugelhupf). Ezt sokan ismerhetjük, néha házilag is készítjük. Itteni típusai közül a márványkuglóf a legnépszerűbb, s bevallom, néha nekem is megakad a szemem rajta, ha épp egy élelmiszerüzletben csatangolok (sajnos, nem azért, mert akció alatt van). A cukrászdákban viszont nem ez AZ a specialitás, amit föltétlenül ki kell próbálni. Ott az egyik legtökéletesebb sütemény a bécsi almás rétes (Apfelstrudel). Fogalmam sincs, hogy honnan van ez a titkos recept, de az itteni rétes mindenképp viszi a pálmát,  jól eltalálták. Legalább ennyire finom a túrós rétes (Topfenstrudel). Ami felveszi velük a versenyt, az a Sacher torta – a város leghíresebb édességspecialitása –, amit jómagam is előszeretettel társítok egy finom kávéval. Franz Sacher, a Metternich-ház szakácsgyakornoka már 1832-ben „kitalálta” a csokoládéból, baracklekvárból és csokoládéglazúrból álló kalóriabombát, ami annyira híressé és közkedveltté vált, hogy ma 12 cukrász 500–600 darabot süt naponta.
Természetesen az is fontos kérdés, hogy hol ehetünk efféle finomságokat. A felhozatal nagyon nagy, hisz Bécsben egymást követik a jobbnál jobb cukrászdák. Amit kötelező meglátogatni, az a Konditorei Demel. Igaz, hogy a leghíresebb (aminek vonzata, hogy egyben a legdrágább is), de ebben a témában szabad egyszer bűnbeesni, s egy ártatlan kis sütiért négy eurót fizetni. Külön élmény, hogy üvegfal választ el a serény cukrászoktól, így aktív megfigyelői lehetünk az édességek megkomponálásának. Közben pedig folyhat az asztalkáknál a csevegés, böngészhetjük az újságot, hallgathatjuk az osztrák dialektusokat, s koccanhatnak a kávéscsészék. A finom süti és a jó hangulat az Aidában is garantált, a különbség annyi, hogy az árak alacsonyabbak, vagyis hosszútávon gazdaságosabb. Egyedüli furcsasága, hogy alapszíne reklámban és helyszínen is a rózsaszín, s ezzel meg kellett barátkoznom. Na dehát édes mindegy, ha például egy almás rétes a tét...
Nem lehetne lezárni az ételekről szóló sorokat anélkül, hogy a péksüteményekről ne elmélkedjünk. Eddig azt hittem, hogy a családunkban sült pogácsát semmi sem tromfolhatja, de úgy látszik, a bécsi pékmesterek igyekeznek felvenni a versenyt az otthoni nagymamák fánkjaival. A péküzletek, kávézók (Der Mann, Anker, Ströck) hatkor nyitnak, s folyamatosan sütnek, így ha szerencsések vagyunk, még délután is meleg kenyeret kapunk. Hogy mi a választék? Túlzás nélkül legalább 15–20 féle kenyér, 30–40 féle péksütemény. Tökmagostól fahéjasig minden, a határ a csillagos ég (enyhe retorikai túlzással). Ilyen paradicsomban már csak a mennyiségre kell vigyázni, nehogy Kis Jánosokká váljunk.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében