"Milyen neműek az angyalok?"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 1. (519.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Nyelvében él...
Petres László
Csíkpálfalvától a Székelyföldig – Beszélgetés Ferenczes Istvánnal, a Székelyföld főszerkesztőjével*
Fried István
Az Előretolt Helyőrség újabb légionáriusai (kötetek ifjú erdélyi szerzőktől)
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok - Naplórészletek
Dobai Bálint
Az Eszme
Az Ihlet
A Bor
Megfáztam egy temetésen
De mint égő cigaretta
Varga Borbála
midőn egy táborba tévedt
fekete zakó
Ajándék Párizsból
Jan Sanderssen von Hemessen: Le jeune Tobie rend la vie a son pére
Csabai László
A vizit
Szőcs István
Épületes jegyzetek
Kabdebó Tamás
Szamárszólam
Szántai János
A Klozettolvasó naplójából
Bogdán László
Darkó Zsiga pohara - Seprődi Kiss Attilának
Xantus Boróka
Beköltözni egy cyber-szappanoperába
Mike Ágnes
Bécsi szelet 3.
Bakk Ágnes
Kaméleon: a nagy puzzle
Jancsó Miklós
Kolozsvár első dramaturgja
Terényi Ede
MŰHELYJEGYZETEIM - Kínlódik a (hold)VILÁG az ég tengerében
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 1. (519.) SZÁM — JANUÁR 10.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája gálaestje keretében, az E-MIL és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy immár hagyományosnak mondható évzáró irodalmi fesztiváljának zárómomentumaként, decemberben Kolozsváron átadták a liga és az Irodalmi Jelen tavalyi díjait. A liga Méhes György Nagydíját a franciaországi Jean-Luc Moreau költő, műfordító, egyetemi professzor kapta fordítói munkásságáért és Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának francia fordításáért. A legtehetségesebb induló szerzőnek szánt Méhes György Debütdíjat Jancsó Noémi vehette át Emotikon című kötetéért. Az Irodalmi Jelen prózadíját Cserna-Szabó András a Puszibolt című kötetéért, a lap költészeti díját Weiner Sennyey Tibor A tengerszint feletti magasság meghatározása című könyvéért kapta. Az Irodalmi Jelen kritikadíját Elek Tibor kapta a folyóirat kritikarovatának szerkesztéséért és a 2008-ban megjelent Magatartások és formák. Magyar irodalom Erdélyben tegnap és ma című kritika-, tanulmány- és beszélgetésgyűjteményéért. Az elismeréseket Orbán János Dénes költő, a liga elnöke adta át a díjazottaknak.

A Magyar Írószövetség Csikófogat című rendezvénysorozatának keretében Király Farkas költővel találkozhattak az érdeklődők az írószövetség budapesti, Bajza utcai székházában január 7-én. A szerzőt Vincze Ferenc kritikus, szerkesztő mutatta be, az est moderátora Erős Kinga volt.

Bréda Ferenc Boldogok és bolondok című kötetét (esszék, AB-ART könyvkiadó, Pozsony, 2008) mutatták be december 15-én Kolozsváron. A szerzővel Farkas Wellmann Endre beszélgetett.

Három, Székelyudvarhelyen élő fiatal szerző mutatkozott be a nagykárolyi közönségnek december 22-én a helyi Szent László Közösségi Házban. Farkas Wellmann Évához, Bálint Tamáshoz és Murányi Sándor Olivérhez negyedikként a nagykárolyi születésű Ármos Lóránd csatlakozott. A szerzői „vonósnégyest” Bréda Ferenc költő, kolozsvári egyetemi tanár mutatta be. A tréfásan Literature Dance Shownak nevezett rendezvény hajnalig tartó táncmulatsággal zárult.

Hivatalosan is eldőlt, hogy a 2009-es Budapesti Könyvfesztiválon a világhírű orosz írónő, Ljudmila Ulickaja lesz a díszmeghívott, ő veszi majd át a fesztivál nyitónapján a Budapest Nagydíjat. Ulickajának ebből az alkalomból új könyve is napvilágot lát magyarul, a Magvető Kiadó jelenteti meg a Daniel Stein, tolmács című kötetét, Morcsányi Géza fordításában. Csehország, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada és Kína után idén Románia, a román könyvkultúra és kortárs irodalom lesz a fesztivál díszvendége, a román könyvkiadók és a román Kulturális Minisztérium támogatásával. Az elmúlt években Magyarországon bemutatkozó országok nagyon sikeresnek ítélték szereplésüket, a kiadók sok új fordítással tisztelték meg a díszvendéget. Még olyan távoli országok, mint Kína és Kanada bemutatkozását is 50–50 új fordított mű segítette.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében