"Hát építünk, nem bontunk?"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 2. (520.) SZÁM — JANUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Telefonkönyv, nemzedékenként
Balázs Imre József
Új tervek ideje - Beszélgetés Kántor Lajos irodalomtörténésszel
Szőcs István
JEGYZET
Szakács István Péter
Áldozatok
Andrei Doboş
Versei
Vlad Moldovan
Versei
Boér Tamás
Disznótor
Becsületbeli ügy
Fried István
Az Előretolt Helyőrség újabb légionáriusai (kötetek ifjú erdélyi szerzőktől)
VÉGH BALÁZS BÉLA
Kaffka Margit a kortárs könyvkiadásban
Kaffka Margit
A te színed előtt
Pomogáts Béla
Szabédi László (1907–1959)
Antal Balázs
Disznóól legóból
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - Hallgatjuk a zenét?
Februári évfordulók
 
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - Hallgatjuk a zenét?
XX. ÉVFOLYAM 2009. 2. (520.) SZÁM — JANUÁR 25.

Új sorozatom címében két nagy kérdés lappang: vajon még mindig HALLGATJUK a zenét, és ha igen, HOGYAN hallgatjuk? Legszívesebben idézőjelbe tenném a HALLGATJUK szót. A zenét már régen nem abban az értelmében vesszük magunkhoz, mint ahogyan azt a 19. század nagy, romantikus pátosszal teli zenerajongói tették. Valahogyan elillant az a feszült csend, az a sokszor idegesítően ható csend, ami a hangversenytermekben az elmúlt két évszázadban meghonosodott. Csak az előadók tudják igazán, hogy az első hangok előtti másodpercekben kialakuló arctalan csend milyen lélegzet-elállítóan félelmetes hatású. Néha még a közönség soraiban ülők is megsokallják ezt a feszültséget, zavarónak érzik, néha megpróbálják egy-két suttogó szóval, kedélyessel, viccessel fel is oldani a mindent beborító CSENDET. Ösztönös reakció váltja ki az ilyen gesztusokat, amelyeket egyből lepiszszegnek a szomszédos székeken ülők. Egyik híres karmester jut eszembe, aki azt mondta, hogy Wagner Nürnbergi mesterdalnokok nyitányát csak tapsban szabad elkezdeni. Ő ezt úgy indokolta, hogy a közönségnek részt kell vennie a zenei produkcióban, hozzá kell járulnia a cselekmény elindításához. Ez nem más, mint az a szintén aktív részvétel, amivel a közönség a legszebb zenei momentumokat jutalmazza közbeékelt tetszésnyilvánításokkal, gyakran még dicsérő füttyel is szaporítva, színezve azt. A finnyásabb zenerajongók dühösek is emiatt: zavarja élvezetüket. Nos, elérkeztünk a hallgatói feszült csend egyik okához: zavartalanul ÉLVEZNI akarjuk a zenét, egyedül akarunk maradni a felhangzó dallamok, harmóniák világával.
Amikor – az utcán is! – feltesszük a fülhallgatót, ugyanezt az individuális gesztust ismételjük meg. Íme a két alapkérdés, hogy miért is hallgatunk zenét: örömet akarunk szerezni magunknak,  és ezt az örömet egyedül akarjuk megélni, átélni. A zenei élmény mindenkinél más és más területet kapcsol be a spirituális és pszichológiai ÉN világából. Az élmény szellemi, lelki táplálék, és mint ilyen, energiával tölt fel bennünket. Egyszerűen éhesek leszünk egy idő után a zenei élményre. Az ÉHSÉG nagy úr, parancsszavára nem lehet nemmel válaszolni. ENNI KELL – szokták mondogatni az étvágytalanok éppúgy, mint a mindent magukba tömők –, mert ezzel az életet tartjuk fenn. Az életösztön dolgozik bennünk szellemi létünk életében tartása esetében is. A nagy kérdés, hogy mit és mennyit fogyasztunk a felkínált vagy éppenséggel a magunk választotta ételekből. A 20. század konzumtársadalmának egyik legnagyobb gondja a táplálkozás és vele együtt járóan az elhízás réme, miközben milliók éheznek testileg-szellemileg.
A szellemi-lelki túltáplálkozás is megbetegedésekhez vezet. Kezdetben csak afféle ételundorhoz, és akkor már csak különlegességeket kezdünk fogyasztani a kultúra, a művészetek, sőt még a tudomány „élelmiszer-raktáraiból”. A művészetek világában is megjelentek a gyorsan elkészíthető félkész ételáruk, a biotermékek, a kalóriatáblázatok. Kialakultak a kultúra vegetáriánusai, az ökölógiai kultúrkatasztrófák megelőzésére felszólalók mind népesebb tábora. Már Debussy azt ajálja, hogy Beethoven Hatodik szimfóniájának madárfüttyjelei, patakcsobogása, viharhangjai meghallgatása helyett menjünk ki a természetbe és csodáljuk meg a hajnalt, vagy bármi más természeti tüneményt, szépséget. Íme, a zenében messze megelőztük a mai ZÖLDEK mozgalmát. Hasonlóan ehhez a múlt század hetvenes éveinek folkloristái is tűzzel-vassal irtották maguk körül a népdalfeldolgozásokat, mondván: hamisak, mesterkéltek, tehát művészietlenek azok a kísérletek, amelyek mindenféle más, anyagidegen ruhába öltöztetik a népzene remekeit. Menjünk vissza a tiszta forráshoz: a népmuzsika a maga eredetiségében szép és művészi. Mi más lenne ez, mint a manapság oly divatos biotermékek reneszánsza. A szavakkal játszva bio-népzenéről is, akárcsak úgy egyszerűen BIOZENÉRŐL is beszélhetnénk. És valóban: a világ mind több BIOZENÉT igyekszik fogyasztani, régi zenét – még megmásítatlan korabeli hangszer-környezetben új zenét hozzáadagolt tartósítószerek nélkül.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében