"Hány nyelven beszél a Hold"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 3. (521.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Fordított világok
Demeter Zsuzsa
Egy író nem árulhatja el a mondatait - Interjú Szakács István Péter íróval, irodalomtörténésszel
Szabó Róbert Csaba
Kutyák birodalma
Bertha Zoltán
Lászlóffy Aladár világa - Széles Klára nagymonográfiája
Lászlóffy Aladár
Mindig kiüt az emberen
Pengeti sírván
Mindig téged
Fehéren félreálló függönyök
Váradi Nagy Pál
Versei
Nyírfalvi Károly
Könnyű Toll tábori naplója
Lovász Krisztina
A dugófüggöny-készítés elmélete
Dzson Vájn, Heidegger és Newton a Páncélban
Szőcs István
Gyakor-nevek, nevetlenek, nevetségek
Benő Attila
Versei
Lászlóffy Csaba
Szemérmes - (mondjuk asszír) hódolat
Kényszerkorok balladája
Ami már sosem
László Noémi
Hova küldenek a bóják? - Király László – versszolgálat a csillag árnyékában
Székely Csaba
Sem megoldani, sem megbirkózni - Kétszáz éve született E. A. Poe
Papp Attila Zsolt
A fehér óriás - E. A. Poe 200
Jakab-Benke Nándor
Poe hiteles tolmácsa: Roger Corman
Mike Ágnes
Bécsi szelet 4.
Ungvári László Zsolt
A rejtőzködő éneke
Tél tánca
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - Miért, hogyan, mikor, hol veszünk zenét?
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 3. (521.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjpályázatot hirdetett fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást 2009-re. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesülnek azok, akik szépirodalmi tevékenység támogatására pályáznak, eddig még nem részesültek Móricz-ösztöndíjban, ill. akik a meghirdetett időtartam alatt nem részesülnek egyéb itthoni vagy külföldi ösztöndíjban. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium dönt.
Ösztöndíjban részesülhet: évente 13 fő. Pályázhatnak: 1974. január 1. után születettek. Az ösztöndíj bruttó összege: 80 000 Ft/hó. Az ösztöndíjasnak vállalnia kell, hogy az ösztöndíj lejártakor egy kb. 20-30 flekkes, az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikált dolgozattal (szépirodalmi művel) ad számot a támogatás idején végzett munkájáról.
A pályázati kérelemhez csatolni kell: a pályázati adatlapot; szakmai önéletrajzot (fel kell benne tüntetni, ha a pályázó korábban már részesült Móricz-ösztöndíjban, illetve a meghirdetett időszak alatt pályázott vagy elnyert más támogatást, ösztöndíjat); publikációs jegyzéket; 5-10 oldalnyi szövegmutatványt; részletes munkatervet; nem kötelező, de hasznos lehet a szakma elismert képviselőinek ajánlása.
A pályázatokat a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz (1053 Bp., Károlyi M. u. 16.) kell benyújtani személyesen munkaidőben vagy postai úton. Beadási, ill. beérkezési határidő: 2009. február 13.

A Helikon és a Tribuna folyóiratok Tra–Ford tér című, közös magyar–román/román–magyar  műfordítói programját mutatták be 2009. január 15-én a kolozsvári Insomnia kávéházban. A két irodalmi lapban párhuzamosan és a tervek szerint folyamatosan jelen lesznek a román, illetve magyar szerzők lefordított művei. Az esten részt vett Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztő-helyettese, Ştefan Manasia, a Tribuna szerkesztője,  Szántai János, Bréda Ferenc és Mihai Mateiu, akiknek műveit eddig lefordították a program keretében, valamint Marius Tabacu és Papp Attila Zsolt műfordítók.
A kolozsvári Bretter György Irodalmi Körön mutatták be január 19-én Darkó István (1954–1982) A következő pillanatban. Macskarádió című kötetét. A szerzőről és a kötetről Egyed Péter (a könyv szerkesztője) és Karácsonyi Zsolt beszélgetett.

Hármas könyvbemutatót tartottak január 12-én a kolozsvári BBTE bölcsészkarán. Demeter Zsuzsa a Jankovics József és Nyerges Judit által sajtó alá rendezett Gyöngyösi István szövegközlés-sorozatról, Biró Annamária a Seidler Andrea által sajtó alá rendezett Briefwechsel des Karl Gottlieb Windisch című kötetről beszélt, Bartha Katalin Ágnes Enyedi Sándor – A Tragédia a színpadon című könyvét mutatta be.

Margitházi Beja Az arc mozija. Közelkép és filmstílus című könyvének bemutatójára került sor 2009. január 15-én a kolozsvári Sapientia–EMTE székházában. A bemutatón dr. Pethő Ágnes, Visky András, Dimény Áron és a szerző beszélgetett film, arc és közelkép kapcsolatáról.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében