"Hamis próféciák ne rendítsenek meg!"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 4. (522.) SZÁM — FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Messziről hajó érkezik velünk
BÁRÁNYI FERENC
Két évszázad költője - Beszélgetés a 100 éves Anavi Ádámmal
Anavi Ádám
Könyörgés Európáért
Páll Lajos
Versei
Szőcs István
Megújulás – viaszérésben
Horváth Előd Benjámin
Versei
Márkus-Barbarossa János
Anti vers
Merényi Krisztián
Pattanásos spekuláns
Védelmi pénz
Lászlóffy Csaba
Dürer-rekviem
Kosztolányi Dezső
Halottak
Demeter Szilárd
Szerelem
Farkas Wellmann Endre
L. D. jegyzete önnön lázbeszédéhez
L. D. utolsó verse Antiumból
Bertha Zoltán
Kisebbségiség és modernség
Papp Ágnes Klára
A lehetetlen poétikája
Lipcsei Márta
Versei
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - S. D. G. – J. S. B.
Márciusi évfordulók
 
Lászlóffy Aladár
Messziről hajó érkezik velünk
XX. ÉVFOLYAM 2009. 4. (522.) SZÁM — FEBRUÁR 25.

A költészet hosszútávú. Lám, százéves. Testileg, lelkileg Anavi Ádám bizonyítja be, annyi minden után, hogy lehetséges ez a lugas, melyben csak lélegzetvételnyi ideig szívott éltető levegőt Ovidius és Dsida Jenő, és még mennyi mindenki előttük és utánuk.
Szimultán mérgezések és kigyógyulások egyede, Torda fia és Temesvár befogadott jelenkori Orpheusza ő. Ezt róla eddig is tudtuk, de most másképp esik latba, egy másik DNS-spirál kanyarja érkezik az isteni pókhálóból, ezt is ő teríti most ránk. Mert a jelszó most is az élet. Élve lenni költőnek, egyfolytában, az alvilágban s a megbecsülésben, itt, ahol a költőnek korán szokás halni. Valami piros üvöltés van ilyenkor az Olümposz összes mellékberkeiben.
És egyik legmaradandóbb ráeszmélését emlegetve, épp Anavi Ádám hosszú, saját, alexandriai könyvtárában: hát akkor etika vagy kibernetika? Miből, miben, miért a választék? Bizony, a költészet világrészei, saját anyagából, mérgeiből érzi ezt vissza: a leépülés meg a felépülés útjain adják ki a bolygó arcképét. Mert az idő az semmi: csakis nyersanyag, amit bárki megkaparint. A jövő most csikarja ki a múlt utolsó bunkóját és civilizálja a disznóölést, de máris el akarja kobozni a villanykörtét. Mi jöhet még? Ami rendre a civilizáció egy-egy vívmánya volt: a vér és a tinta – mind, mind téves, levedlik? Igen, ha csak kibernetika a mutatvány, s nem etika, és minden elízium csak téves diagnózis alapján vakondokoskodott. A költők látók, akik tudták, hogy melyik irányba esik minden.
A költészetet sosem fogja levonni és lecserélni az emberiség. Mert Cervantes és Robinson volt a kitörés iránya. Ezért minden százéves költő csak azt bizonyíthatja Temesváron vagy Tordán, Orleansban vagy Oregonban, hogy mégsem Scarpia, csakis Cavaradossi érdemelte meg Toscát.
Egy százéves eleven költő mindnyájunk helyett hozza a világ felszínére a végeredményt. Mint aki felvállalta és megfizette mindnyájunk tartozását. Ide érkezünk a szó és a szellem új mennyországába, ebbe a Tomisba! Az élet, melyet bárki megkaparint, a költők alatt nyílik tengerekké. Most Anavi Ádám meg-meglebbenő vitorlással beér velünk egy kikötőbe, mely régi és szilárd, és kincsekkel tele és neve mégis: Föld, föld. Tőle kapjuk most újra a kolumbuszi álmot, egy új évszázad tavaszán. Azt, ami az élet s a poézis együtt megkaparintva. Messziről hajó érkezik velünk.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében