"Ró a sápadt kéz a viaszba pár sort..."
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 5. (523.) SZÁM — MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Kőműveskelemenkedés
Szabó Róbert Csaba
Lelkünkbe hűlten alászáll - Beszélgetés Kovács András Ferenccel
Kovács András Ferenc
Versei
Lászlóffy Csaba
Versei
Szombati István
Öregházi capricció
Egyed Emese
Házra szálló fehérségről
Eternum vale
Szöllősi Mátyás
Versei
SERESTÉLY ZALÁN
Versei
Dimény Lóránt
A kút
Gyenge Zsolt
A meg nem mutatott képkocka - Hiánybeszámoló a 40. Magyar Filmszemléről
KŐVÁRI ILONA
Ki dalol a könyvespolcon?
Mike Ágnes
Bécsi szelet 5.
RÁCZ LEVENTE
„Szív és cserép maradjon ép”
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - Ültessük fel a közönséget?
Hírek
 
Lászlóffy Aladár
Kőműveskelemenkedés
XX. ÉVFOLYAM 2009. 5. (523.) SZÁM — MÁRCIUS 10.

A könyv nem humanitárius segély – vélik például a román vámnál, a szlovák vámnál. Egész észjárásuk logikáját követve – érthető. Ide a magyarok nem vissza akarnak jönni ezer év után, hanem régen benn vannak: azoknak létében és kultúrájában is benne laknak, akik attól félnek, hogy a hét végére sikerül könyvben, portékában, gondolatban visszalopózniuk, elharapózván újra háttérbe szorítaniuk minden szomszédságot, akinek végre sikerült előbbre törnie a megkaparintott térségekben. A népeket ki lehet szorítani rendre, de a helyük ott marad. Mi is (1241 után) hosszú ideig féltünk a tatárjárástól, a muszkajárástól. Mi is egy kicsit félre vagyunk most már informálva, csak másképp. Ugyanis a mi költészetünk másképp értelmezte, más olvasatban tisztázta már e kérdést: „küldjetek könyvet, bármily ostobát...”
Különben nem vetted-e észre: vannak éles eszű, s vannak tompult korok. A gyermeteg mán túl, tovább jönnek a ficánkolóan ifjú sörényű hordák, ménesek, iskolák. Majd jönnek korok, melyek erre a szintre kopva, megint csak ennyi felfogására lesznek képesek, s akkor, mint lelki elsősegélydoboz, kéznél fog állni a rögzített múlt, és jól fog esni minden kevés.
A kőműveskelemenkedéstől féltem magunkat!
Melyek az európai normák s mekkora kotyogása lehet az értelmezésnek? Az érzelmi érdek felismerése ugyancsak érzelemmentés, a politizálás része. Az írott malaszt és a mindennapi gyakorlat ellentmondása közti űrt is meg kell élnie a nemzedék egy részének. Elméleti kérdéssé emelve sok mindent sikerül megkerülni. Ez pedig maga a kőműveskelemenkedés, a határon túliak nagyobb veszélyeztetettsége viszont ólomsúlyként lehúzó tény. Különösen, ha ebből szinte semmit sem vállal fel az anyaország kormányzata.
Az érzelmi érdek ismétlődő felbukkanása, a viszszamenőleges trianonok komor fenyegetése néha egészen mást felelnek a gyakorlati tanácsnál a jelennek. A kor demokráciájának mértéke, kormányrúdja sohasem csúszhat át a média kezébe.
Európai norma, melyet elfogadhat a világ ezen a szinten, ebben az uniós szervezettségben, hogy a más országokba kerülő nemzetzárványok, nyelvi zárványok, hagyományzárványok is kényelmesen megélhessenek.
Hogy soha semmilyen népmaradvány ne kelljen elpanaszolja azt, hogy igen-igen, csak valamivel nagyobb börtönben születtünk.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében