"Ró a sápadt kéz a viaszba pár sort..."
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 5. (523.) SZÁM — MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Kőműveskelemenkedés
Szabó Róbert Csaba
Lelkünkbe hűlten alászáll - Beszélgetés Kovács András Ferenccel
Kovács András Ferenc
Versei
Lászlóffy Csaba
Versei
Szombati István
Öregházi capricció
Egyed Emese
Házra szálló fehérségről
Eternum vale
Szöllősi Mátyás
Versei
SERESTÉLY ZALÁN
Versei
Dimény Lóránt
A kút
Gyenge Zsolt
A meg nem mutatott képkocka - Hiánybeszámoló a 40. Magyar Filmszemléről
KŐVÁRI ILONA
Ki dalol a könyvespolcon?
Mike Ágnes
Bécsi szelet 5.
RÁCZ LEVENTE
„Szív és cserép maradjon ép”
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATJUK A ZENÉT? - Ültessük fel a közönséget?
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 5. (523.) SZÁM — MÁRCIUS 10.

Három nappal századik születésnapja előtt, február 23-án  szívrohamban elhunyt Anavi Ádám temesvári költő, a romániai magyar írótársadalom doyenje, több verseskötet és színmű szerzője. Anavi Ádámot századik születésnapján, február 26-án helyezték örök nyugalomra a temesvári zsidó temetőben.
(A költővel a Helikon legutóbbi, 2009. 4. [522.] számában közöltünk interjút.)
Hetvenhat éves korában, január 27-én elhunyt John Updike amerikai író, halálát tüdőrák okozta. A Pulitzer-díjas Updike a modern amerikai próza egyik legkiemelkedőbb képviselője volt, nevéhez olyan művek fűződnek, mint a Nyúl-sorozat vagy Az eastwicki boszorkányok. Több mint 25 regénye mellett számos novellát, verset, kritikai műveket és gyerekkönyveket is írt.
Újítottak a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör szervezői, ezentúl a résztvevőknek tagsági igazolványt, a körön bemutatkozóknak pedig emléklapot nyújtanak át – mindkettőt Szentes Zágon fotóművész tervezte. Emellett a Bulgakov kávéházban zajló rendezvény idejére betiltják az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Az új rendszabályok célja a szervezők közleménye szerint az, hogy a Bretter-kör jobban hasonlítson egy kulturális rendezvényhez, mint egy kocsmai beszélgetéshez. A közeljövőben ugyanakkor pályázat kiírását tervezik kezdő írók, költők, drámaírók számára. A Bretter-kör február 2-i rendezvényén Váradi Nagy Pál lépett fel, szövegeihez a vitaindítót Balázs Imre József írta; február 9-én a kör vendége Vida Gábor volt, akivel Demény Péter beszélgetett.
Az Emlékkönyv Benkő Samu 80. születésnapjára című kötetet mutatták be február 20-án a kolozsvári Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában. A kiadványt ismertette Egyed Ákos, W. Ko-vács András és Sipos Gábor.
Székelyföldi felolvasó körutat szervezett február második felében az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL). Az első állomás Csíkszereda volt, ahol Farkas Wellmann Endre, Gáll Attila, Király Zoltán, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos és Muszka Sándor olvasott fel. A rendezvényt február 18-án tartották, a házigazda György Attila volt. Kézdivásárhelyen Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Gáll Attila, Király Zoltán és Sántha Attila lépett fel, február 19-én. Az esemény házigazdája dr. Borcsa János volt. A háromszéki Árkoson Farkas Árpáddal, Farkas Wellmann Endrével, Gáll Attilával, Király Zoltánnal és Szonda Szabolccsal találkozhatott a közönség február 20-án. A házigazda Bogdán László volt.
Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt volt a Magyar Írószövetség Csikófogat című rendezvénysorozatának vendége február 4-én, az írószövetség budapesti székházában. A szerzőket Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon főszerkesztője mutatta be, az est moderátora Erős Kinga volt.
Kettős erdélyi film-ősbemutatóra került sor február 14-én Kolozsváron. A közönség Jakab-Benke Nándor Olajszint, illetve Oláh-Badi Levente Blatt című rövidfilmjét tekinthette meg.

Hibaigazítás
A Helikon 2009. 2. (520.), január 25-i számában Szakács István Péter Áldozatok című novellája hibásan, az utolsó bekezdés nélkül jelent meg. A hiányzó bekezdés: Az öreg cédrusfa alatt, melynek ágára fölakasztotta magát, mint megannyi megalvadt, óriási könnycsepp, ezüstpénzek fénylettek a fűben. Harminc ezüsttallér. A szerző és olvasóink elnézését kérjük.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében