"Átnősz valami másba (szabadságba? szabad romlásba?)"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 6. (524.) SZÁM — MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Közélet a dobogón
Bonczidai Éva
Az írás mindig is a hobbim volt - Beszélgetés Orbán János Dénes költővel, íróval
Szücs György
Megfestett lélek-emlékek
Kenéz Ferenc
Gyermekrajzok
Demeter Szilárd
Béla
Szilágyi T. Júlia
„Van egy forrás titok alatt”
Szálinger Balázs
Téglás Gábor sírverse (1878-1906-2006-)
JÁSZ ATTILA
(vak szópelyhek)
(néma kishalál)
PRÁGAI TAMÁS
Drága hazám...!
Születésnapomra
Lövétei Lázár László
New York-i epigrammák
Hétköznapi disztichonok
Papp Attila Zsolt
A századik kilométerkőre (Szimónidész-átirat)
Az isteni Angelinára
A hatvannyolcasokra
Király Farkas
vörös amőbák
Fekete Vince
Tévé
A saját véleményről
A siránkozókról
A nimfomán
Dobai Bálint
Iron Maiden
Lászlóffy Csaba
Bálint mester intelmei az ifjú Rimaynak
Nagy Alexandrosz felperzseli Perzsiát
Európa
Benő Attila
Ismeretlen középkori költő epigrammái ifjú barátjához
Kiss Nelli
Janus Pannonius sírkövére
Cseke Róbert
Epigramma a borban lelt szerelemnek
Azúr
Tantalosz könyörgése
Pyramus halálbeszéde
Varga Borbála
Zár
Karácsonyi Zsolt
Ünnepiek. Születésnapra
Százegy
A szerkesztő az epigrammák olvasóihoz
Csehy Zoltán
Néhány gramm epe, bors és só
Nagy Koppány Zsolt
Amelyben Ekler Ágostra emlékezünk
Rareş Moldovan
A trilobiták ostroma
Petres László
Az utolsó boszorkány krónikása*
Szőcs István
Még egy épületes jegyzet - Stíltörténet és szakfintorgatás
BIRÓ ANNAMÁRIA
Schlözer, Hoffmann és az ő „nagy igazságaik”
Mike Ágnes
Bécsi szelet 6.
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK ZENÉT? - Fél füllel…
Áprilisi évfordulók
 
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK ZENÉT? - Fél füllel…
XX. ÉVFOLYAM 2009. 6. (524.) SZÁM — MÁRCIUS 25.

Miért is hallgatunk zenét – teszem fel magamnak is újra meg újra a közkeletű kérdést. És gondolatban végigfutok sorozatom eddigi írásain és az azokban megfogalmazott válaszaimon. Elsőként azt írtam, hogy a zene szellemi táplálék, tápértéke nagyon nagy lehet aszerint, hogy mennyit és hogyan fogyasztunk belőle. Másodszorra azt vettem sorjába, hogy bárhol, bármikor könnyűszerrel vásárolhatunk magunknak zenét, minden zene eladó, csak vevőt kell hozzá találni. Harmadszorra azt bogozgattam, hogy a zseniális zeneszerző védjegye (névaláírása) milyen fantasztikus erővel hat a zenét fogyasztóra: zseniális művet gyanít ott és akkor is, amikor más, kisebb alkotó műve húzódik meg a háttérben. Negyedszerre azt firtattam, hogy mások fülével, például egy teremnyi hallgatóság fülével is lehet és érdemes zenét hallgatni. Szerencsére sikerült mindeddig elkerülnöm a közhelyként használt választ: azért hallgatunk zenét, mert SZÉP. Most ötödszörre is valami másról szeretnék írni, mint a zene szépségéről, a pátosszal hangsúlyozott MIÉRT SZÉP-et messze elkerülve.
Nos, a zenét manapság csak úgy, fél füllel hallgatjuk, valódiból és átvitt értelemben egyaránt. A minap is láttam egy fiatalembert, aki egyik fülével (fülhallgatóját használva) jazzt hallgatott (olyan erősen, hogy mi, akik elhaladtunk mellette, szintén jól hallottuk a zenét!) és közben valakivel kedélyesen társalgott, vicceket mesélve. Jelképes eset. Mindent, nemcsak a zenét, fél füllel hallgatunk. Innen egy hajszál, és ott vagyunk, hogy mindent félvállról is veszünk… a zenét is.
Sok tévéműsor foglalkozik a modern zenével, a modern zeneszerzők életrajzával. Hogyan éltek, hogyan vélekedtek a világról, saját műveikről, hol és milyen sikereket értek el, mennyi és milyen jelentőségű kitüntetések birtokosai, milyen anekdotákat mesélnek el. A műsor érdekes, esetenként lenyűgöző, figyelve hallgatjuk, egyáltalán nem fél füllel fogjuk az információkat, és már várva várjuk a felcsendülő zenét, a szerző valamelyik jellemző művének kiragadott részletét, mintegy igazolásul mindannak, ami addig a pontig információként felcsigázta érdeklődésünket. Végre szól a zene. Három ütemnyi muzsika után már rábeszél a zenére a kommentátor. Magyaráz valamit. Talán a felhangzó zenét magyarázza, de lehet, hogy csak aláhúz valamit a már elhangzottakból, vagy éppen előlegez valamit. Teljesen öszszezavarodunk, már nem tudjuk, hogy mire is figyeljünk. A zene is tüneményes gyorsasággal eltűnik, mintha csak szégyellné a műsorszerkesztő a zenei idézet jelenlétét, szinte bocsánatkérés a hirtelenség, amivel tovább folytatják a diskurzust. Beszélnek, röhincsélnek, aztán borzasztóan elkomolyodnak. Ismét jön egy zenerészlet, ugyanúgy elkapkodják, mint az előzőeket. A műsor végén döbben rá a néző-hallgató, hogy éppen abból nem kapott semmit, ami a legjobban érdekelte, a ZENÉBŐL. Hányszor voltam így én magam is. Lélegzet-visszafojtva vártam, hogy mit is mond számomra a bemutatott zeneszerző művészete.
A saját magam világáról készített tévéműsorokban ugyanígy alig került néhány ütemnyi részlet műveimből. Tévéműsorral való felkéréseimet az utóbbi időben már nagy kedvem volna teljesen elutasítani, hiszen nyomatékos kérésem ellenére sem kerül beléjük szinte semmi zeneidézet legszebb műveimből sem. Azt még érteném, hogy a legvadabb, legmodernebb zenei részleteket rejtegetni kell a türelmetlen közönség elől, de azt, ami megértésre számít, miért kerüljük, azt sehogyan sem tudom megérteni, elfogadni. Sokáig azt hittem, hogy mindez azért van, mert a műsorszerkesztők utálják a beadható zenéket és igyekszenek azok tartamát a legrövidebb időre korlátozni. Lassan azonban meggyőződhettem arról, hogy mindent csak úgy fél füllel, félvállról vesznek, és közben valami mással foglalkoznak. Ragadós betegséggel állunk szemben. Sokszor magunkon is tapasztalhatjuk a fertőzés tüneteit: fél füllel figyelünk a világra.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében