"Mi mindent gyűjt köréd a te napod!"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 9. (527.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
CS. NAGY IBOLYA
A vers az, amit hallgatni kell - Impressziók Kányádi Sándor lírájáról
Lászlóffy Aladár
Kányádi-nap
Kántor Lajos
Egy szögletes zárójelre
Ferenczes István
ESTEBAN ZAZPI DE VASCOS Y AITZGORRI VERSEIBŐL - Kecsua dalok
Muszka Sándor
Versei
Móritz Mátyás
Mikor a nyitott ajtó sem tart vissza
Sípos Zoltán
Felakasztjuk Francoaise-t?
Alkonyulat
Varga Melinda
Versei
Szőcs István
Túlnanról másként látszik…? 2
KÖDÖBÖCZ GÁBOR
A szonettben megtalált szabadság
Lipcsei Márta
Versei
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok - Napló
Antal Balázs
Az egyetlen metafora felé
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK ZENÉT? - Kíváncsiságból hallgatunk?
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 9. (527.) SZÁM — MÁJUS 10.

Budapesten 2009. április 19-én elhunyt Lászlóffy Aladár, a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó egyénisége, József Attila- és Kossuth-díjas költő, prózaíró, a Helikon főmunkatársa. Lászlóffy Aladár 1937. május 18-án született Tordán, a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán végzett 1959-ben. 1960–61 között az Állami Könyvkiadó szerkesztője; 1961-ben az Irodalmi Könyvkiadó kolozsvári szerkesztőségében, 1962–69 között a Napsugárnál dolgozott. 1970-ben rövid ideig a Dacia Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Előre, később az Utunk, 1990 után a Helikon szerkesztője és a Korunk munkatársa volt. Halála rendkívüli vesztesége irodalmunknak. Pályájára egyik következő lapszámunkban emlékezünk.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája április 4-én Kolozsváron tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen három évre megválasztották a szervezet vezetőségét, és új tagok felvételéről is döntöttek. Orbán János Dénest újraválasztották a Liga elnökévé. A választmány tagjai: Király Zoltán ügyvezető elnök, Böszörményi Zoltán, László Noémi, Ármos Lóránd. Az E-MIL négy új taggal bővült: Aniszi Kálmán, Egyed Péter, Jancsó Noémi és Szenkovics Enikő. Ugyanaznap este a Bulgakov kávéházban bemutatták Jancsó Noémi Emotikon című kötetét; a szerzőt Szőcs Géza méltatta. Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre került sor a jelenlegi pályáztatási rendszerről. A beszélgetés résztvevői: Lakatos Mihály, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa, L. Simon László, a Magyar Írószövetség titkára, valamint Szentmártoni János, az NKA Szépirodalmi Kollégiumának tagja.

A Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron olvasott fel március 31-én András Sándor író, a Lutheránus Zen, a Gyilkosság Alaszkában. Sherlock Holmes a tlingitek földjén és a Szent Kujon megkísértése című, a Kalligramm kiadónál megjelent művek szerzője. A házigazda Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt.

A Költészet Napjának jegyében a BBTE Magyar Irodalomtudományi Tanszéke könyvbemutató-sorozatot szervezett április 8-án. Cs. Szabó László A magyar költészet századai, Szilveszter László Festett az arcom nekem is. Irónia a modern és a posztmodern költészetben, Michelangelo Szonettek című könyvét Vida Erika, Gálfalvi Ágnes és Szilveszter László mutatták be; Farmati Anna Más Régi ének. A XVII. századi népénekköltészet szövegtípusai és motívumrendszere című kötetét Korondi Ágnes, Lövétei Lázár László Arany versek. Széljegyzetek Arany Jánoshoz és Sz. Nagy Csaba József Attila és az istenek című könyvét Egyed Emese ismertette.

Az Alteregó Csoport szervezésében 2009. április 9-én 18 órától Szilágyi Domokos Emlékestre került sor Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány előadótermében.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Korunk Stúdió és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága–Anyanyelvi Konferencia közös szervezésében, 2009. április 17–19. között tartották a XVIII. Szabédi Napokat Kolozsváron.

A nyolcvanéves Kányádi Sándort köszöntötték Budapesten, április 20-án. Az estet a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Helikon Kiadó szervezte, közreműködött a Kaláka együttes és Havas Judit előadóművész.

A budapesti Lítea könyvesboltban mutatták be április 22-én Szilágyi István Bolygó tüzek című válogatott novelláskötetét. A szerzővel Ács Margit író, szerkesztő beszélgetett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében