"virraszt helyettünk a dal"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 11. (529.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
L.A. városa
Szilágyi István
Ő volt a mi bajvívónk
Pomogáts Béla
Lászlóffy Aladár temetésén
Széles Klára
Lászlóffy Aladár örök öröksége (1937. május 16. – 2009. április 19.)
Szakolczay Lajos
Ali a mennybe megy
Czegő Zoltán
Utolsó délelőtt Lászlóffy Aladárral
ANTALL ISTVÁN
Lászlóffy Aladár utolsó botlása
Balázs Imre József
Üzenet a legbelső titkos lőterekről
Kántor Lajos
Most már négyen…
WILLIAM CARLOS WILLIAMS
WILLIAM CARLOS WILLIAMS versei
KISS ZSUZSÁNNA
Maguk a dolgok
Nagy Koppány Zsolt
Amelyben Ekler Ágostra emlékezünk - regényrészlet -
CONSTANTIN ACOSMEI
Rövidprózái
ANA DRAGU
Rövidprózái
Szőcs István
JEGYZETEK - Az ismétlődő Bezzeg területéről
Farkas Wellmann Endre
Versei
Szombati István
Ha a szobrok beszélnének
Sulyok Vince
Így veszi kezdetét napom
Gál Andrea
Ulickaja, utóférfiak, Ubul - Beszámoló a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról
Mike Ágnes
Kinézésekkel a képből
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK A ZENÉT? - Mélységhallgatás
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 11. (529.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Május 16-án a Brassai Sámuel líceum Felvinci termében bemutatkozott a Budapesten megjelenő Magyar Szemle. Szerkesztői és munkatársai: Gróh Gáspár, Jeszenszky Géza, Sebestyén Ilona és Metz Katalin a folyóirat profiljáról és célkitűzéseiről beszéltek.

A Korunk Akadémia meghívására április 29-én Kolozsváron olvasott fel Oravecz Imre, A hopik könyve, a Halászóember és az Ondrok gödre című, a Jelenkor Kiadónál megjelent kötetek szerzője. A házigazda szerepét Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője töltötte be.

Szintén a Korunk Akadémia meghívására érkezett Kolozsvárra Závada Pál. A Jadviga párnája és más ismert regények szerzőjével május 20-án találkozhattak az olvasók. Az íróval Selyem Zsuzsa és Balázs Imre József beszélgetett.

Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos volt a Magyar Írószövetség Csikófogat című rendezvénysorozatának május 6-i vendége az írószövetség budapesti székházában. A szerzőkkel Ferenczes István költő, a csíkszeredai  Székelyföld főszerkesztője beszélgetett, és bemutatták a folyóirat májusi, Kányádi-számát is. Az est moderátora Erős Kinga volt.

„Ami kimaradt.” Konferencia a kortárs magyar irodalom középiskolai oktatásáról címmel tartott tanácskozást az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) május 8–10. között az Árkosi Kulturális Központban. A programban szerepelt  dr. Borcsa János előadása Holt Költők Társasága: Boér Géza címmel, valamint Elek Tibor előadása Király László munkásságáról. Az érdeklődők irodalmi esten vehettek részt Király Lászlóval, akivel Elek Tibor és Orbán János Dénes beszélgetett, a költő verseit Katona Éva színművésznő szavalta. Pécsi Györgyi a 80 éves Kányádi Sándor,  Elek Tibor pedig Székely János munkásságát mutatta be. Ambrus Ágnes Kortárs erdélyi irodalom a tankönyvekben témakörben tartott előadást, Orbán János Dénes és Sántha Attila előadása Az Előretolt Helyőrség tegnap és ma címet viselte; felolvastak: Bálint Tamás, László Noémi és Király Zoltán.
Murányi Sándor Olivér volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör meghívottja május 11-én a Bulgakov kávéházban. A szerző szövegeihez Fried István Herder-díjas irodalomtudós tartott vitaindítót. Murányi Sándor Olivér és Fried István május 14-én Nagyváradon, május 22-én Székelyudvarhelyen tartott irodalmi estet.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) 2009. évi jubileumi rendezvénysorozatának keretében Gaal György irodalomtörténész tartott előadást  Az Erdélyi Tudományos Füzetek története és könyvészete címmel az EME kolozsvári székházában, május 12-én.

Május 29. és június 7. között tartották a nyolcadik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) Kolozsváron. A 12 filmet felvonultató versenyprogramban helyet kapott – Magyarország képviseletében – Lakatos Róbert kolozsvári filmrendező Bahrtalo! című alkotása is. Románia részéről Corneliu Porumboiu Poliţist, adjectiv című játékfilmje szállt versenybe a szemle fődíjáért, a Transilvania Trófeáért.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében