"húzott hajót hordoz a délibáb"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 15. (533) SZÁM — AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Szabadnap
Mózes Attila
Megfakult képek
Szőcs István
JEGYZETEK
Bíró Zsófia
Krónika a posztmodern utáni zivataros korokból (3.)
Váradi Nagy Pál
Át a vashídon
LOUISE GLÜCK
Özvegyasszonyok
Altató
TED KOOSER
Boldog születésnap
STANLEY KUNITZ
A veszekedés
Ami szívet eszik
Márkus-Barbarossa János
Klausenburgerek (Hosszú mondat)
POTOZKY LÁSZLÓ
Üres csónak ring a tavon
MOLNÁR BODROGI ENIKŐ
Bengt Pohjanen köszöntése
BENGT POHJANEN
Versei
ANDORKÓ JÚLIA
Fekete Atlantiszok
Tar Károly
A pokol tornácán
PÉNZES ISTVÁN
Amator orbis
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK - ZENÉT? - Mi­lyen messze va­gyunk a ze­né­től...
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 15. (533) SZÁM — AUGUSZTUS 10.

Kettős könyvbemutatót tartottak június 23-án a kolozsvári Insomnia kávéházban. A bemutatott kötetek: Egy zacskó cseresznye; Szabadulás a gettóból – mindkét könyv kortárs román költők írásait tartalmazó antológia, Balázs F. Attila fordításában. A könyveket ismertették: Benő Attila, Pavel Azap, Ion Cristofor és Mircea Petean.


A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány Nagy László-konferenciát szervezett július 17-én, a költő iszkázi szülőházának udvarán. A rendezvény témája: Nagy László költészete, különös tekintettel nyelv, költői személyiség és közösségi léttudat kapcsolatának vizsgálatára. Az érdeklődők az irodalom létérdekű, közösségformáló elvét valló neves irodalomtörténészeket, költőket hallhattak az előadók között, vegyesen az idősebb és fiatalabb irodalmár nemzedékekből, Mezey Katalintól N. Pál Józsefen, Jánosi Zoltánon, Ködöböcz Gáboron át Papp Endréig, Pécsi Györgyiig, Csábi Domonkosig és másokig.
Kántor Lajos Hazatérő képek. Barcsaytól Vinczeffyig című kötetét mutatták be 2009. július 30-án a kolozsvári Gaudeamus Művészeti Könyvesboltban. A szerzővel kép és szöveg viszonyáról Székely Sebestyén György művészettörténész beszélgetett.


Claudio Magris olasz író kapja a Frankfurti Könyvvásár legmagasabb kitüntetését, jelentették be június 18-án. A Német Könyvkereskedők Béke Díját odaítélő zsűri Magris egyedülálló elkötelezettségét méltatta, amivel „a különböző kultúrák együttműködését és egymás mellett élését”  segíti elő. A hetvenesztendős Magris – akit évek óta  az irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként emlegetnek – legismertebb, magyarul is olvasható munkái a Duna és a Kisvilágok. Triesztben született, írásaiban gyakran foglalkozik Németország és Közép-Európa kulturális kérdéseivel. Szülővárosa egyetemén a német irodalom professzora, és a Corriere della Sera című lap publicistája. Az 1950-ben alapított és 25.000 euróval járó díjat a korábbi években Orhan Pamuk, Vaclav Havel, Assia Djebar, Esterházy Péter, Susan Sontag és Jürgen Habermas érdemelte ki. Magris a díjat október 19-én fogja átvenni a Könyvvásár keretében.


A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület a Magyar Tudományos Aka-démia Felolvasó termében megtartott együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2009. évi „prímáit”. Magyar irodalom kategóriában az idei jelöltek Ágh István költő, író, műfordító, Fejes Endre író és Lator László költő, műfordító, esztéta. A Prima Primissima Díjakat december 4-én, a magyar vállalkozók napja alkalmából rendezett gálaesten adják át. A primissima 50 ezer euró, a két prima 10 ezer euró díjazásban részesül. A magyar irodalom kategória eddigi primissimái: Csoóri Sándor, Esterházy Péter, Juhász Ferenc, Lázár Ervin, Szabó Magda és Tandori Dezső.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében