"Édes Istenem, tudsz Te magyarul?"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 20. (538.) SZÁM — OKTÓBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Cseke Péter
Mekkánk, Kisbacon
Karácsonyi Zsolt
„Optimista vagyok, másként nem tehetek” - Beszélgetés Lakatos Mihály íróval
Jancsik Pál
Vox humana
Szőcs István
TALLÓZÁS - „Ergo mentem és vagáltam…"
VASZILIJ BOGDANOV
Egy Rilke-vers átvilágítása, avagy a csőd beismerése
Szálinger Balázs
Nyílt nap
Dobai Bálint
Szegény Suzy az írótáborban
Dimény Lóránt
A honfoglaló magányossága
Király Farkas
Rajzok az amorfózisról
Váradi Nagy Pál
Kétarcú Jána
Nure kapo
Ungvári László Zsolt
Európa világítótornyain
Villon
Öregek rézkürtje
Fábián Lajos
Rövidprózái
Balázs Imre József
A mélyszerkezet kitüremkedései
Bakk Ágnes
Mágikus füzér
SZABÓ ANDRÁS PÉTER
A Generalissimus Siculiában
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK - ZENÉT? - meg – ÍGÉRT zene
Novemberi évfordulók
 
Cseke Péter
Mekkánk, Kisbacon
XX. ÉVFOLYAM 2009. 20. (538.) SZÁM — OKTÓBER 25.

Szokatlanul nagy volt a sürgés-forgás 1922–1923 fordulóján a ko­lozs­vári unitárius teológián. Délutánonként és esténként írói pályára ké­szülő fiatalemberek zsibongtak Balázs Ferenc szo­bájában. Ver­sek­ről, novellákról, tanulmányokról vitat­koz­tak, lapot szerkesztettek, a történelmi kataklizma után lassan ocsúdó erdélyi magyarság sorskérdéseit boncolgatták. Fel­tűnt ez Boros György akkori püs­­pök-helyettesnek, és kérdőre is vonta a „te­ológus urat”: mi­fé­le lobogó zsenik járnak hozzá naponta? Balázs Ferenc azzal vágta ki magát, hogy Benedek Eleket vár­ják ép­pen Kolozsvárra, az ő látogatását készítik elő. Ami rá­a­dásul igaz is volt. Ez ellen semmi kifogása nem lehetett a püs­pök­ségnek. Hiszen a köztiszteletnek örvendő idős író éppen akkor tért haza szülőföldjére, ami­kor mások kétszázezres tömegben hagyták el Erdélyt.
Hogy kik voltak azok a „lobogó zsenik”? Benedek Elek jól tudta ezt, mert készülődésükről az unalmas teológiai előadások alatt Mesefolyamot, verseket és tanulmányokat író, irodalomszervezői ambícióktól fűtött Balázs Ferenc mindenről tájékoztatta őt: „Itt Kolozsvárt vagyunk fiatal írók egypáran, a 27 év körül. […] Lehet, hogy Elek bácsi jó részétől már olvasott is egyet-mást.” Hogy kiktől? Azt a Tizenegyek nemzedéki antológiája adta 1923 májusában a világ tudtára.
Ebből a – később világot járt – csoportosulásból nőttek ki Elek apó „fiai”, többnyire székelyföldi származásúak, akik aztán gyakorta megfordultak Kisbaconban, és akikkel maga is szívesen vállalkozott erdélyi és magyarországi körutakra. Így vált Kisbacon egyre inkább a világba induló és onnan a kisebbségi életépítéshez nélkülözhetetlen tapasztalatokkal hazatérő fiatal értelmiségiek Mekkájává.
Akkor is az volt, amikor csak Elek apó meseszőnyegén lehetett megtenni ezt az oda-vissza utat. Midőn a másfél százada született és nyolcvan éve elhunyt meseíróra, lapszerkesztőre és irodalomszervezőre emlékezünk, reménytartalékaink forrásaként idézhetjük Balázs Ferenc – 1923. március 2-án – hozzá írt sorait: „S e nagy világtérkép-változásnak is lehetnek jó következményei nem a magyar állam, hanem a magyarság szempontjából, különösen a lecsatolt részeken. A magyarság gyakorlatias életpályákra kényszerül s odanevelődik. S a mellőztetés, rossz sors erőket kovácsol. Hatalmasabbá, erősebbé válhat a magyar nemcsak az irodalomban, hanem a hatalom minden ágában.”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében