"Boldog vagyok, de a földön maradok."
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 21. (539.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Nitzkydorf
„A téma választ engem” - Beszélgetés az irodalmi Nobel-díjas Herta Müllerrel
HERTA MÜLLER
A gödör
A varangy
Papp Attila Zsolt
Novemberrém
ESTEBAN ZAZPI DE VASCOS Y AITZGORRI
Versei
Szőcs István
JEGYZET - Hol volt? hol nem volt? Volt egyszer egy történelem…
Lászlóffy Csaba
Versei
Hajós János
Bagatellianus naplójából
Merényi Krisztián
Bejelentés
ŞTEFAN MANASIA
ostroveni. életek és kapcsolatok
VÉGH BALÁZS BÉLA
Levél (Veresmartról) a hitveshez
Tóth Mária
Napok, éjek, hetek, évszakok
M. BODROGI ENIKŐ
Opera a határon
Szántai János
Big Mac kaviárral, avagy a Becstelen brigantyk
Lipcsei Márta
Versei
DOBÁS KATA
Ikonikus szóváltás térrel, idővel
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK ZENÉT? - Miért hallgatom a Máté-passiót?
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 21. (539.) SZÁM — NOVEMBER 10.

A marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztőit látta vendégül október 14-én a kolozsvári Gaudeamus könyvesbolt. A LátóSzínpad kolozsvári rendezvényén felolvasott Kovács András Ferenc, Demény Péter, Vida Gábor, Láng Zsolt és Szabó Róbert Csaba.

Palocsay Zsigmond emlékestet tartottak október 14-én a Kolozsvár Társaság székhelyén. A Költők városa rendezvénysorozat keretében Egyed Péter író, filozófus emlékezett az 1994-ben elhunyt költőre.

Kötő József Színjátszó személyek Erdélyben (1919–1940). Közhasznú esmeretek tára című könyvét mutatták be október 16-án Kolozsváron, az EMKE–Szabédi Emlékházban. A kötetet Dávid Gyula, a könyv szerkesztője ismertette.

Irodalmi Beetető Só keretében lépett fel Bálint Tamás, Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér október 6-án Szabadkán, október 7-én pedig Szegeden. A szerzőkkel Fried István irodalomtörténész beszélgetett.
Darvasi László Virágzabálók című nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID) és a vele járó hárommillió forintos jutalmat. A díjat október 9-én adták át ünnepélyes keretek között. Darvasi László a Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron, október 20-án is felolvasott díjnyertes művéből. A házigazda szerepét Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője látta el.

Kihirdették a Déry Tibor-díj nyerteseinek nevét. Idén Vallasek Júlia Kolozsváron élő kritikus, Aczél Géza költő, Bozsik Péter író, szerkesztő, Kőrizs Imre költő és Péterfy Gergely író részesült a kitüntetésben

László Noémi volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör vendége október 12-én. Az est apropóját a szerző Papírhajó című új verseskönyvének megjelenése szolgáltatta.

A Koinónia Kiadó felolvasóesten mutatta be öt, a közelmúltban megjelent könyvét október 22-én Kolozsváron, a Sapientia–EMTE Mátyás király utcai székházában. A bemutatott könyvek: Balázs Imre József Fogak nyoma című verseskötete, Selyem Zsuzsa publicisztikái Erdei politika címmel, Flann O’Brian ír származású író Úszikkétmadáron című regényparódiája és Máté Angi Mamó című,  felnőtteknek írott meseregénye, a gyerekek számára pedig Vida Gábor olvasott fel Nóé, az indián meg a dinók című történetéből.

Átadták az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) ez évi díjait, október 24-én, Székelyudvarhelyen. EMIA-díjat kapott Lászlóffy Csaba, Debüt-díjat Máté Angi, Hídverő-díjat pedig Bertha Zoltán. Az ünnepi műsort a Palló Imre művészeti líceum diákjai szolgáltatták. Köszöntőt mondott Balázs Imre József, Gálfalvi György, Gálfalvi Zsolt, Pomogáts Béla és Zsidó Ferenc.

Cs. Szabó Lászlóra emlékeztek október 24-én a Kolozsvár Társaság székhelyén. Beszédet mondott Pomogáts Béla, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága elnöke. A Kolozsvár Galéri-ában dokumentumkiállítás nyílt ez alkalomból. .
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében