"többször van tél, mint kellene"
Kereső  »
XX. ÉVFOLYAM 2009. 23. (541.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Ákos
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület megalakulása és életszakaszai
Benkő Levente
Bodosi tarisznyával az Akadémiára - Beszélgetés a 80 éves Egyed Ákos történésszel, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnökével
Eszteró István
A szerelem negatívja
Oláh András
Versei
Cseke Róbert
Versei
Merényi Krisztián
Kilencvenhét éves étek
Ki mit gondol
Bérlettel egy előadásra sem
Rossz időzítés
Stelian Muller
Levél R.-nek
Medeea Iancu
Pusztulási gyakorlatok
Не следуu вниз зa мноu, xвaтeт мoeгo пpoвaлa
Cseke Péter
Társbérletben a történelemmel - A húsz éve elhunyt Bözödi György főművének előtörténetéről és utóéletéről
Szőcs István
Áltörténelmi jegyzetek
Orbán Zsuzsa-Lilla
El nem döntött dolgok
Papp Attila Zsolt
Az emberi tényező
Terényi Ede
MIÉRT HALLGATUNK – ZENÉT? - Világhang
Hírek
 
Hírek
XX. ÉVFOLYAM 2009. 23. (541.) SZÁM — DECEMBER 10.

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt november 5. és 7. között. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában 39 kiadó és könyvkereskedő, köztük 11 magyarországi állította ki könyvújdonságait. A könyvvásár keretében a Romániai Magyar Könyves Céh életműdíjjal tüntette ki Kányádi Sándort, valamint kiosztották a Szép Könyv 2009 díjakat is. Szépirodalom kategóriában Richard Wagner Ingóságok című, a csíkszeredai BookArt Kiadó által megjelentetett könyve kapta a szakmai elismerést. A legszebb gyermekkönyvnek Wass Albert A törpék és az óriás című kötete bizonyult a vásárhelyi Mentor Kiadó gondozásában. A művészeti albumok kategóriában Banner Zoltán Gaál András-monográfiája kapta az elismerést. A könyvvásáron kísérőrendezvényként könyvbemutatókat, tárlatmegnyitókat tartottak, és köszöntötték Kányádi Sándort a Nemzeti Színház nagytermében.

Irodalmi Pincefesztivált tartottak november 5. és 7. között a kolozsvári Bulgakov Caféban. A rendezvénysorozat apropóját a François Bréda Irodalmi Pince felavatása szolgáltatta. A fesztivált Kelemen Hunor Széltangó-redivivus című irodalmi estje nyitotta meg, a költővel Sántha Attila beszélgetett. A pincefesztiválon – amelyet komolyzenei koncert is színesített – bemutatták az Erdélyi Híradó Kiadó legfrissebb könyveit: Farkas Wellmann Endre Lucius Domitius lázbeszéde, Varga Melinda 6van9, Pethő Lorand Koponyahajó, Dobai Bálint Megfáztam egy temetésen, Ármos Lóránd Apám a Holdig és László Noémi Papírhajó című köteteit.

Szilágyi István írót, a Helikon főszerkesztőjét Alföld-díjjal tüntették ki a november 5-7. között megrendezett Debreceni Irodalmi Napok keretében. Alföld-díjat kapott továbbá Gömöri György költő, műfordító és Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus.

Bodor Ádám író, a Sinistra körzet és más jelentős művek szerzője volt az Interkulturali-THÉ egyesület meghívottja november 6-án, a kolozsvári BBTE bölcsészkarán.

Mózes Attila volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör meghívottja november 16-án. A szerzővel Karácsonyi Zsolt beszélgetett.

Nagy Koppány Zsolttal találkozhattak az érdeklődők a Magyar Írószövetség Csikófogat rendezvénysorozatának keretében, november 4-én, Budapesten, az írószövetség székházában. A szerzőt Dobás Kata mutatta be, az est moderátora Erős Kinga volt.

Hetvenkilenc éves korában, november 11-én elhunyt Tüskés Tibor irodalomtörténész, szerkesztő.  Balatonszántódon született 1930. június 30-án. 1959-1964 között a Jelenkor főszerkesztője. Könyvsorozatokat gondozott, kiterjedt irodalmi levelezést folytatott, a rendszerváltás után a Somogy című folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Munkáját számos díjjal ismerték el, többek közöttJózsef Attila- és Arany János-díjjal.

Kőrösi Zoltán próza- és drámaíró, a litera.hu internetes portál főszerkesztője volt a Várad folyóirat Törzsasztal-sorozatának vendége november 13-án, Nagyváradon.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében