"Itt: mint kiket egy gondolat se bánt"
Kereső  »
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 9. (455.) SZÁM - MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Egy kis Horatiózás
Fodor Sándor
Levél a kilencven éves Méhes Györgynek
Jancsó Miklós
A gázrezsó
Lászlóffy Csaba
Ballada az elmenőhöz
Szőcs István
Merengő
Király László
Az ismeretlen katonák
Majális
Elena Vlădărean
európa. tíz gyászének
jelenlegi történelem.
Nagy Koppány Zsolt
Jozefát úr téblábolásai
Rigán Lóránd
Hattyútitkár
Demeter Zsuzsa
Makaróniköltészet rokokószószban
Lászlóffy Csaba
Az áldozat
Terényi Ede
Mozartról, Mozarttal 7.
Hírek
 
Hírek
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 9. (455.) SZÁM - MÁJUS 10.

Szombaton, május 27-én, 18 órától, a Bulgakov kávézóban mutatják be Szőcs Géza legújabb kötetét, az '56-os Forradalom egzotikumait tárgyaló LIBERTÉ 1956-ot. Az est szervezői az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy.

Április 5-én Marosvásárhelyen 82 éves korában elhunyt Papp Ferenc

Kiosztották a 2006-os Móricz Zsigmond Irodalmi ösztöndíjakat. Az ösztöndíj célja, hogy a tehetséges fiataloknak támogatást nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztöndíjas pályázatát a 2006-os évre fiatal írók, irodalmárok részére írta ki, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kértek támogatást.
Az ösztöndíjak odaítéléséről a nemzeti kulturális örökség minisztere által felkért szakmai kuratórium döntött. Ösztöndíjban részesülhet: évente 12 fő Pályázhattak: 1970. január 1. után születettek Az ösztöndíj bruttó összege: 70 000 Ft/hó
A 2006-os év nyertesei: Benedek Szabolcs, Darabos Enikő, Demény Péter, Jankó Laura, K. Kabai Lóránt, Kovács Béla Lóránt, Mócsai Gergely, Papp Sándor Zsigmond, Szentmártoni János, Vári György, Zsidó Ferenc, Zsille Gábor.

Nyilvánosságra hozták az AEGON Magyarország Zrt. által alapított Művészeti Díj idei, első díjazottjának nevét. Az AEGON Kálvin téri Székházában rendezett eseményt Eszéki Erzsébet, a Művészeti Díj és program szakmai tanácsadója konferálta fel, majd Dr. Kepecs Gábor vezérigazgató hirdette ki a nyertest. Az elismerésben Spiró György részesült a Fogság című regényéért.
A rangos Herder-díjhoz hasonlóan – amelynél a díjazott ösztöndíjast jelöl meg – az AEGON társdíjat is alapít, amelyre a díjazott író jelölhet kortárs magyar művészt.

Én nem vagyok modern? címmel tartottak Ady-konferenciát Budapesten, a költő: Új versek című kötete megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.
A háromnapos, május 3 és 5 között zajló eseményen többek közöztt olyan rangos szakértők vettek részt, mint Eisemann György, Bíró Béla, és Tverdota György.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében