"Ki nyújtja itt e tiszta kegyeket?"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 7. (549.) SZÁM — ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lövétei Lázár László
Tavaszi áhitat
Demeter Zsuzsa
„Elmondom ugyan, de magam sem tudom” - Interjú Darvasi László íróval
Bakcsi Botond
A hiány antológiája (Darvasi László: Virágzabálók)
Szőcs István
S nem bízhatol sorsodnak jóslatában?
Cseke Róbert
Versei
Murányi Sándor Olivér
Formagyakorlat (a rendőrverésről, a messengerről és a frontális ütközésről)
MEZŐSI MIKLÓS
Gyógyító paián a Savariai Apollónhoz
Dávid Gyula
Szerkesztői asztal és tanári katedra - Áprily Lajos Kolozsváron: 1925-1929
Simonfy József
Versei
Lászlóffy Csaba
Az erényes francia
Papp Attila Zsolt
Kincses Kolozswood
Xantus Boróka
„A valóság melyik szeletében vagyunk éppen?”
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Krisztus hét szava a Keresztfán
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 7. (549.) SZÁM — ÁPRILIS 10.

Az idei március 15-e alkalmából is kiosztották – más rangos állami kitüntetések mellett – a Kossuth- és József Attila-díjakat. Az írók és költők közül Kossuth-díjban részesült Kovács András Ferenc költő, a marosvásárhelyi Látó főszerkesztője, valamint Rakovszky Zsuzsa és Lengyel Péter. József Attila-díjjal jutalmaztak több erdélyi – vagy erdélyi kötődésű – szerzőt is: László Noémit, Fekete Vincét, Bogdán Lászlót és Szálinger Balázst. További József Attila-díjasok: Balázs Attila, Benedek Szabolcs, Cserna-Szabó András, Dobozi Eszter, Erdős Virág, Kiss Csaba, Marék Veronika, M. Nagy Miklós, Tatár Sándor. Kézdi Imolát, a Kolozsvári Állami Ma-gyar Színház színművészét Jászai Mari-díjal tüntették ki.

Kolozsváron olvasott fel Spiró György, a Fogság című regény szerzője a Korunk Akadémia meghívására. Az írói estet március 3-án tartották a Kolozsvár Társaság székhelyén, a házigazda Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt. Szintén a Korunk Akadémia meghívására tartott irodalmi estet Kolozsváron Csaplár Vilmos, az Igazságos Kádár János és Hitler lánya című regények szerzője március 22-én.

Kizárólag hölgyekből álló közönség előtt tartottak szerelmes irodalmi estet a kolozsvári Bulgakov kávéházban március 8-án. Felolvastak: Bréda Ferenc, Gáll Attila, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, Márkus András, Márkus Barbarossa János, Orbán János Dénes, Papp Attila Zsolt, Szálinger Balázs és Székely Örs.

A Thoreau unokája (Nepotu’ lui Thoreau) irodalmi rendezvénysorozat keretében Karácsonyi Zsolt tartott román nyelvű bemutatkozó estet a kolozsvári Insomnia kávéházban március 17-én. A költővel Valentin Derevlean beszélgetett.

Több erdélyi helységben is bemutatkozott a közönségnek a szlovéniai, lendvai Muratáj folyóirat: Bence Lajos költő, író, Halász Albert néprajzkutató és Patyi Zoltán, a muravidéki (Szlovénia) Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa vettek részt a találkozókon. Marosvásárhelyen március 23-án a Bernády Házban, Kolozsváron március 24-én a Bulgakov kávéházban, Szilágycsehben március 25-én a Magyar Házban találkozhattak velük az érdeklődők. A beszélgetést Marosvásárhelyen Nagy Miklós Kund újságíró, a Népújság főszerkesztője, Kolozsváron és Szilágycsehben pedig Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon szerkesztője vezette.

A 100 éve született Faludy György emlékének ajánlják az április 12-16. között megszervezendő irodalmi fesztivált Gyergyóalfaluban. A rendezvénysorozatot az Antropocentrum Egyesület szervezi. A nyitónapon száz diák mondja el egyszerre Faludy György Haláltánc-ballada című költeményét, majd Fekete Vince költő, György Attila és Molnár Vilmos írók, a Székelyföld kulturális havilap szerkesztői találkoznak az olvasókkal. A diákokat célzó többnapos vetélkedők, zenés estek mellett Farkas Kinga főszerkesztő és csapata által bemutatkozik a Cimbora gyereklap; előadást tart Orbán János Dénes költő, író; Micsoda útjai voltak címmel Cseh Tamás-emlékestet tart Orbán Ferenc, Lőfi Gellért és Kerezsi Csongor, a fesztiválzárást pedig Murányi Tóni és Zenekara koncertje teszi emlékezetessé.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében