"és a tizenkét kőműves te vagy"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 9. (551.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Molnos Lajos
Feltételezés
Igen, igen…
Petres László
„Egyetlen valóság van: az önmagadé” - Beszélgetés György Attila íróval, közíróval, a Székelyföld szerkesztőjével
György Attila
Elysium
Sebestyén Mihály
Eroica-zárvány
Szőcs István
Színházi szép újdonságok
Noszlopi Botond
A gyilkosság esztétikája
A torony lakója
Boér Tamás
Falusi lakoma
János
Domokos Johanna
Versek Chilf Marinak
Lászlóffy Csaba
Megérkezni valahova
Jancsó Miklós
Don Juanok alkonya
Tar Károly
Versei
László Noémi
Arról, ami arany, még ha nem is fénylik
Terényi Ede
ZE­NÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - A szakma hálójában
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 9. (551.) SZÁM — MÁJUS 10.

Tíz erdélyi városba látogatott el a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum „nyelvbusza” április 12. és május 9. között. A Nyelvet öltünk! című mozgókiállítás Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szé-kelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Brassóban és Déván mutatkozott be az érdeklődőknek. A mozgótárlat 2009-ben a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából jött létre. A buszos kiállítás írott, vizuális és hanganyagok formájában kalauzolja végig a nyelvi utazót a nyelvi változásokon, újításokon át napjaink nyelvezetéig. A busz eddig tizenhatezer kilométert tett meg, már járt Szlovákia, Szlovénia és a Vajdaság magyarlakta területein is.

A világválság lelke. Korunk metafizikai helyzetéről címmel tartott előadást Czakó Gábor író április 14-én, Kolozsváron.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idén 125 éves. Ennek alkalmából tartották az egyesület ünnepélyes díjátadó gáláját április 17-én, a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A zenei előadásokkal színesített gálaműsor keretében átadták az EMKE díjait és díszokleveleit.

A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör április 19-i meghívottja Szálinger Balázs volt. A szerzővel Orbán János Dénes beszélgetett.

Megnyílt a XVII. Budapesti Nem-zetközi Könyvfesztivál április 22-én. A fesztivál idei díszvendég országa Izrael, a Budapest Nagydíjat Amos Oz izraeli író vehette át. A díszvendég íróval a megnyitón Váradi Júlia beszélgetett.

Erdélyi körúton vett részt a kárpátaljai Együtt című irodalmi, kulturális és művészeti folyóirat. A lapot az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Közép-erdélyi Magyar Művelődési In-tézete által április 20-22. között szervezett Irodalmi karaván keretein belül mutatták be. A meghívottak a kárpátaljai Együtt folyóirat alkotó közösségének tagjai, Vári Fábián László költő, néprajzkutató, és Zubánics László közíró, lapszerkesztő voltak. A szerzőkkel Szilágysomlyón, április 20-án, illetve Kolozsváron, április 22-én Karácsonyi Zsolt, Marosvásárhelyen, április 21-én pedig Gálfalvi György beszélgetett.

A Magyar Írószövetség és a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó közös szervezésében bemutatták Árkossy István grafikusművész és Bágyoni Szabó István költő Világ árnya, világ fénye című beszélgetőkönyvét április 22-én Budapesten.

Átadták a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjait április 23-án, Ko-lozsváron. Az irodalom kategória idei díjazottai: Bakcsi Botond, Bonczidai Éva, Dimény Lóránt, Horváth Előd Benjámin, Kovács Adél-Evelin, Potozky László, Szabó Róbert Csaba, Vallasek Júlia, Vári Csaba.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által szervezett Textológiai szemináriumsorozat keretében április 16–17-én Hász-Fehér Katalin irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára, április 23-24-én pedig Debreczeni Attila irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese tartott előadást Kolozsváron.


    Összeállította MÓZES ATTILA
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében