"a láthatár mögött már semmi sincs"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 11. (553.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Dávid Gyula
A kényelmetlen nagyúr
Varga Melinda
A misztérium létjogosultsága - Beszélgetés Bréda Ferenccel
Bréda Ferenc
Az idők ideális edényei
Papp Attila Zsolt
Szabadkikötő
Szalma Réka
6 perc
Váradi Nagy Pál
Farmervers
Bakcsi Botond
Idő és végtelen Borgesnél
Bíró Zsófia
A biztonság kedve
Szőcs István
JEGYZET
Szántai János
Egy filmes esete Neorománia isteneivel
Fodor Györgyi
A cseplini másvilág
Böszörményi Zoltán
Csőd
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - VÍZ és ZENE
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 11. (553.) SZÁM — JÚNIUS 10.

A Helikon húszéves évfordulója alkalmából folyóiratunk szerkesztősége jubileumi irodalmi estet tartott május 7-én, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) tanácstermében, Kolozsváron. Nyitóelőadásában Szilágyi István főszerkesztő a lap elmúlt húsz esztendejének legfontosabb mozzanatait elevenítette fel, a lapelőd Utunk életében is gyökeres változást hozó forradalmi eseményektől a Serény Múmia melléklet indításáig. Ezt követően a Helikon jelenlegi és egykori szerkesztői, a lap barátai – Egyed Emese, Molnos Lajos, Király László, Fekete Vince, Szálinger Balázs, Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt – olvasták fel verseiket. Lászlóffy Aladár költeményeit Rekita Rozália tolmácsolta a szép számban összegyűlt közönségnek. A gálaestet Terényi Ede zenei etűdjei színesítették.

Háy János íróval, költővel találkozhattak a színház- és irodalombarátok április 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A kortárs magyar drámaírás egyik legfontosabb képviselőjével Karácsonyi Zsolt beszélgetett.
Lakatos Mihály volt a Széfeddin Sefket filmklub vendége május 8-án, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Az írót Felméri Cecília és Lakatos Róbert kérdezte filmről és színházról. Bemutatták Ioan Groşan Vaslui megye a NATO-ra gyúr című könyvét is, amelyet Lakatos Mihály fordított magyarra. Groşan és Lakatos május 10-én a székelyudvarhelyi G. Caféban találkozott az érdeklődőkkel.

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Kolozsváron a Szabédi Napokat, május 7–9. között. A rendezvénysorozatot Kántor Lajos irodalomtörténész nyitotta meg, a résztvevők megkoszorúzták az író emlékházát és házsongárdi sírját; Gondolat-kísérletek Szabédi életművében címmel pedig konferenciát tartottak az író emlékére.
 
Lovász Krisztina Adélka szerint című prózakötetét mutatták be a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör május 17-i ülésén. A szerzővel Zsigmond Adél beszélgetett.

A Szépírók Társasága, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szervezésében Cserna Szabó András, Darida Benedek és László Noémi olvasott fel május 22-én, Kolozsváron. A szerzőkkel Szálinger Balázs beszélgetett, a házigazda Orbán János Dénes volt.

A román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát ítélte oda Traian Băsescu román államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak, 60. születésnapja alkalmából. Az indoklásban szerepel, hogy a megtisztelő díj „Európa egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert, sok nyelvre lefordított irodalmi munkásságáért, a közép- és kelet-európai térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért” jár a magyar írónak. Esterházy Péter a  Bukaresti Könyvfesztivál idején, június elején vette át az érdemrendet. Esterházynak nyolc könyve jelent meg román nyelven: A szív segédigéi, az Egy nő, a Kis magyar pornográfia, a Harmonia caelestis, a Javított kiadás, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, valamint két dráma – a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok és a Harminchárom változat Haydn-koponyára – egy kötetben.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében