"Szalmabáb táncol szélben, viharban."
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 13. (555.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Antal Balázs
A napnyugati bölcs halálára
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov. Arcok a forradalmi menetoszlopból
Láng Zsolt
A tarhegyi kirándulás
Jánk Károly
Árnyékdal
DEBRECZENI ÉVA
Versei
T. Ágoston László
Balin ecetben
BALLA BÁLINT
Molnár Józsefről
SZENDRŐI CSABA
Versei
FISCHER BOTOND
Ezervalahányadik bécsi éjszaka
Hajós János
Koncert, avagy az időjárás viszontagságai
Szőcs István
Őstörténeti verkli (befejező rész)
Tóth Mária
Porköpenyt, Angélának
Lászlóffy Csaba
Az emlékezés szabadsága
Titkos megegyezésünk alapja csakis költészet*
Józsa T. István
Párhuzamos szövegvilágok
Dávid Gyula
Levél A Szamos partjáról a Tisza partjára a 75 éves Deák Ferencnek
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Beszélgető zene
Hírek
 
Antal Balázs
A napnyugati bölcs halálára
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 13. (555.) SZÁM — JÚLIUS 10.

Még az utolsó hónapokban is szervezett – ezúttal segélyakciót, lemondva egyik leghíresebb regényének, a Kőtutajnak mindennemű jogdíjairól, ha a partnerkiadó vállalja, hogy a bevételt egy az egyben a haiti földrengéskárosultak segélyezésére fordítja. Egy hónapja olvastam magyarul legutóbb megjelent munkáját, Az elefánt vándorútját – fáradhatatlanul dolgozott és csak dolgozott. Most meg meghalt. José Saramago  (1922 – 2010) egyszerre a nagyívű történelmi látomások és a mai nagyvárosi szorongó kisember írója – A kolostor regényéé és a Minden egyes névé, de nem csak külön művekben, hanem egyszerre is, lásd a Lisszabon ostromának históriáját –, egyszersmind a posztmágikus próza nagymestere, tele bölcsességgel, iróniával, meghökkentő ötletekkel, cinkos polgárpukkasztásra mindig készen.
Falusinak tartotta magát, bár családja kétéves korában Lisszabonba költözött. Tagja volt a kommunista pártnak, de egyik utóbbi művében (Megvilágosodás) az üres lappal-szavazás mellett tört lándzsát. Minden hatalmat kigúnyolt – a királyét épp úgy, mint az istenét, a polgárokét (Vakság) épp úgy, mint a halálét (Halálszünet), de még az irodalommal is kötözködött (Ricardo Reiss halálának éve) – nem lelve értelmet se ebben, se abban, elhivatott bölcselőként mégse adta föl a kutatást, hogy vajon miért is érdemes élni?
Későn kezdett írni. Egyszer arról beszélt, hogy akkor Günter Grass már híres író volt – aztán Saramagónak mégis hamarabb ítélték meg a Nobelt (1998-ban). De ekkor sem kapta el a hév, hogy terjedelmes önéletrajzba kezdjen – majd csak sokkal később írt egy nagyon vékonyat (Kicsi emlékek), helyette fáradhatatlanul mesélt tovább. Portugáliából, úgy mondják, az egyházról alkotott véleménye miatt kellett elmennie (Jézus Krisztus evangéliuma). Most az ország nagy halottja, aki előtt tisztelgésül nemzeti gyásznapot hirdettek a luzitánok földjén. Mindezek ellenére nem hogy a szélsőségek vagy az ambivalenciák emberének mondanám, hanem éppenhogy az egyik legmegbízhatóbb mesternek. Bár regényei változatosak, a múlt, a jelen, a jövő, az ismert táj és az ismeretlen világok egyként nyújtottak játékteret neki, mégis a nyelv, melyen mindez megszólal, mindenhol ugyanaz. Fanatikusan érdekelte az elbeszélés aktusa maga, a narrátor a mesélés önfeledt állapotából időnként saját afeletti öröméről is beszél, hogy mesélhet, józanul, az olvasót akár műhelyébe is beeresztve. Félreismerhetetlenül indázó mondatainak kiegyensúlyozott modalitása a magyar fordításokban is remekmívű.
Az emberiség egyik legjelentősebb írója halt meg hosszú betegség, mégis hirtelen rosszullét következtében. Az egyik nagy, világból kivonult öreg távozott. Példabeszédei, tanításai, az emberről mondott újabb meg újabb, latin temperamentumú meséi hiányozni fognak. A legnagyobb európai mágikus realistát gyászolhatjuk benne. Az ősvilági bölcsek egyikét.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében