"Szalmabáb táncol szélben, viharban."
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 13. (555.) SZÁM — JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Antal Balázs
A napnyugati bölcs halálára
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov. Arcok a forradalmi menetoszlopból
Láng Zsolt
A tarhegyi kirándulás
Jánk Károly
Árnyékdal
DEBRECZENI ÉVA
Versei
T. Ágoston László
Balin ecetben
BALLA BÁLINT
Molnár Józsefről
SZENDRŐI CSABA
Versei
FISCHER BOTOND
Ezervalahányadik bécsi éjszaka
Hajós János
Koncert, avagy az időjárás viszontagságai
Szőcs István
Őstörténeti verkli (befejező rész)
Tóth Mária
Porköpenyt, Angélának
Lászlóffy Csaba
Az emlékezés szabadsága
Titkos megegyezésünk alapja csakis költészet*
Józsa T. István
Párhuzamos szövegvilágok
Dávid Gyula
Levél A Szamos partjáról a Tisza partjára a 75 éves Deák Ferencnek
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Beszélgető zene
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 13. (555.) SZÁM — JÚLIUS 10.

Nyolcvanegyedik alkalommal rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten és számos vidéki városban, június 3. és 7. között. A Könyvhét központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren 152 pavilon, mintegy 250 hazai és határon túli kiadó, 400 könyvújdonság és csaknem ezer dedikálás várta a könyvbarátokat. Ezzel párhuzamosan kilencedik alkalommal szervezték meg a Gyermekkönyvnapokat, melynek keretében bábelőadások, színdarabok, mesefelolvasások, író-olvasó találkozók várták az érdeklődőket. Az idei Könyvhéten több erdélyi, romániai magyar kiadó – a Mentor, a Pallas-Akadémia, a Komp-Press, a Kriterion, a Bookart, az Irodalmi Jelen vagy az Erdélyi Híradó – is jelen volt legfrissebb kiadványaival és szerzőivel. A magyar könyv ünnepét Supka Géza álmodta meg 1927-ben, és 1929 óta – Európában egyedülálló módon – minden évben megrendezték (egyetlen kivétel az 1957-es év volt).

A Romániai Írók Szövetsége Kolozs megyei fiókja június 15-én átadta a 2009-ben megjelent, kiemelkedő lírai, prózai és műfordítói alkotásokért odaítélt huszonnégy díjat. A zsűri idén több mint száz kötetből választotta ki a legsikerültebbeket. Először történt meg, hogy minden díjat valamely jeles irodalmi személyiségről nevezzenek el. Az ünnepeltek között öt magyar író vehetett át oklevelet és borítékot. Opera Omnia-díjat kapott Gaal György, akinek az esetében ez egyben az életműdíj szerepét is betölti. Egyed Emese a Szabadító versek című verseskötetéért Dsida Jenő-díjban részesült, Bréda Ferenc az Apolló apologiája című munkájáért Bretter György-díjat kapott, Balázs Imre József Lászlóffy Aladár-díjat, Király Zoltán pedig Páskándi Géza-díjat mondhat magáénak. A díjak közül négyet Pászkány Árpád Zoltán támogatott.

Karácsonyi Zsolt Igazi nyár című új verseskönyve került terítékre a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör június 21-i ülésén. A kötetet és a szerzőt Bréda Ferenc méltatta. Karácsonyi Zsolt könyvét június 24-én a Magyar Írószövetség budapesti székházában is bemutatták. A költővel ott Király Farkas beszélgetett.
Évadzáró irodalmi fesztivált tartott a kolozsvári Bulgakov kávézó & Macskaház. A június 24-27. között megrendezett Dihorfeszt keretében bemutatták Demeter Szilárd Lüdércnyomás, László Noémi Feketeleves, Márkus András Ki lesz a barna lányban? (valamint az előkészületben lévő Paraszttartók kézikönyve), Muszka Sándor Múzsák, trágyás szekérrel, Király László Akasztóhegy és Mózes Attila Zsibvásár című új köteteit. Az érdeklődők részt vehettek Muszka Sándor „székely irodalmi stand up comedy”-jén, és fellépett a Duhaj Banda, valamint a Magyarpalatkai Cigányzenekar. Levetítették – Erdélyben először – a kommunista tömeggyilkos Biszku Béláról szóló, Bűn és büntetlenség című, nagy vihart kavart dokumentumfilmet; a premieren jelenlévő alkotókkal, Skrabski Fruzsinával és Novák Tamással Szálinger Balázs beszélgetett. Barátai, kollégái pedig rendhagyó összeállítással köszöntötték a 35 éves Farkas Wellmann Endrét. A fesztivál a Kalapos Jazz Band Énekelt versek című műsorával ért véget.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében