"Tűz virít benn, éji parázson"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 14. (556.) SZÁM — JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szakolczay Lajos
A kor ítésze - Páskándi Géza halálának 15. évfordulójára
Cseke Péter
Klasszikusaink testamentuma - Avagy: miként képzelte Páskándi Géza 1968-ban az írói mecenatúrát?
Karácsonyi Zsolt
Metadrámák, posztmodern ikrek
Kinde Annamária
Síróváros
KARÁDI MÁRTON
Versei
Merényi Krisztián
Városok alatt
Borsodi L. László
Versei
Szőcs István
Úgy rút bún túl kurucúl jútsz…
POTOZKY LÁSZLÓ
Rövidprózái
MÁRKUS ÉVA LAURA
Amiről nem beszélünk...
Mike Ágnes
Küldetés… teljesítve
Szirmai Péter
Zsákmányszerzés
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - IMAGE-okkal hadakozom
Augusztusi évfordulók
 
Szakolczay Lajos
A kor ítésze - Páskándi Géza halálának 15. évfordulójára
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 14. (556.) SZÁM — JÚLIUS 25.

Bár Páskándi Géza (1933-1995) immár másfél évtizede nincs közöttünk, mégis élőbb az élőbbnél. Nem csupán azért, mert a hűséges özvegy, Sebők Anna – férje halála után csaknem húsz könyvet megjelentetve – éberen őrzi a zseniális író-gondolkodó, abszurd színházi kötéltáncos, történelem- és lélekbúvár kozmikus világának épségét, erejét, hanem azért is, mert a vérgőzös Európa púpját hordozó huszadik-huszonegyedik századnak szüksége van egy kegyetlen tükörre.
A tükröt a kor ítésze, Páskándi tartja.
Cselekedete tűnhetik szóbukfenccel bevetett rétnek – ahogyan remek paródiája, A sárikás anyós (szintedelem a minthadalomban) mondja: „ottolkodás a rég tűnt herminásban” –, és tetszhetik magamutogató mindentudásnak, de minden szava mögött ott az erkölcs bástyája. Ez segítette át – ha teste nem is, a lelke ugyancsak megsebződött – a borzalmakon. Ha álmodott – már pedig Magyarországra való áttelepülése (1974) után is gyakran álmodott – a Duna-deltáról, lázas szavai, expresszív látomásai (mintha a Vezúv is szekusokkal fertőzött lávát ontott volna magából) a hazug történelemről és az annak behódolt „hősökről” húzták le a bőrt.
Hogy az száradni – Himalája-magasságban fog lengedezni az igazság pólusait összekötő kötélen – kiteríttethessék. Hogy a rá sűrűn rótt mámoros betűkkel (az írás – élet!) igazság szolgáltassék a magyar népnek (azon belül a romániai magyar nemzetiségnek). Versben, novellában, regényben, drámában, esszében, abszurdoidban.
A szavaira fölöttébb kényes csörgősipkás bohóc jól tudta, hogy az írás tankoszlopok erejével ér föl. Ezért indított, s indít ma is támadást a talmi, a gonosz, s legkivált a zsarnokság ellen.
Nála a királydráma is ugyanazt az értéktrombitát – a nélkülözhetetlen szabadságot, az élethez való méltó jogot – szólaltatta meg, mint a vagabund szellemességgel épült szósátor. Páskándi azt hitte, hogy „fortunászként, jó juliászként, hőstorkúként, eszterészként” tündökölhet. Közben csak a történelem pincehomályát áttörő zseniális író volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében