"Tűz virít benn, éji parázson"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 14. (556.) SZÁM — JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szakolczay Lajos
A kor ítésze - Páskándi Géza halálának 15. évfordulójára
Cseke Péter
Klasszikusaink testamentuma - Avagy: miként képzelte Páskándi Géza 1968-ban az írói mecenatúrát?
Karácsonyi Zsolt
Metadrámák, posztmodern ikrek
Kinde Annamária
Síróváros
KARÁDI MÁRTON
Versei
Merényi Krisztián
Városok alatt
Borsodi L. László
Versei
Szőcs István
Úgy rút bún túl kurucúl jútsz…
POTOZKY LÁSZLÓ
Rövidprózái
MÁRKUS ÉVA LAURA
Amiről nem beszélünk...
Mike Ágnes
Küldetés… teljesítve
Szirmai Péter
Zsákmányszerzés
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - IMAGE-okkal hadakozom
Augusztusi évfordulók
 
Szirmai Péter
Zsákmányszerzés
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 14. (556.) SZÁM — JÚLIUS 25.

Hajnalban indulunk el barátommal harmadik emeleti lakásomból, hogy valami vacsorát kerítsünk magunknak, ha már a reggeli kimaradt. Barátom a karomra telepszik, sapkát húzok a fejére, hogy ne zavarja az utazás. Lépéseim halkan koppannak a szürke műmárvány lépcsőn.
Az első emeleten egy középkorú nő bíbelődik a zárral. Ő is korán szokott indulni, gyakran találkozunk. Előre köszönök, a nő csak futólag biccent, nem törődik velünk, int a lábtörlő mellett figyelő macskának, aki rögtön felugrik a karjaiba, s hagyja, hogy gazdája a nyaka köré tekerje. A nő előttünk lépdel lefelé a lépcsőn, látom, ahogy a mellső lábánál és a farkánál fogva összébb húzza a sálat.
Rengetegen vannak, suttogom barátom fülébe már az utcán, tágra nyitja szemét, a komor, táskás, férfiak és nők csoportjait bámulja, higgadtan bólint: nem ez az első hétfő reggelje. Az aluljáróban egy pézsmabundás nő jön szembe, a kis állatok a bundában már alig tudják tartani egymást fogukkal és hátsó lábukkal. Fáradtan forgatják fejüket, a nő azonban magabiztosan lépdel, vörös körmeivel varázslatos köröket ír le, láthatóan a szembejövőket szédíti. Félve tekintek barátomra: a sapka miatt el van zárva a látványtól, de a félreérthetetlen pocokszag miatt mégis idegesen mocorogni kezd. Alig tudom megnyugtatni.
A lépcsőfeljárónál kidobóember-szerű békávéellenőrök sorfala. Jegyet veszünk, szerencsésen átjutunk a kordonon. Barátom figyelmeztet, hogy menjünk beljebb. Éles, vijjogó hangja kés a fülemnek. Megállunk középtájon, majd a beérkező szerelvény ajtajánál, részt veszünk a lábtaposásban és a könyöklésben. Nem ülünk le, hagyjuk érvényesülni a többieket.
Elindul a szerelvény. Egy nő akkorát ásít, hogy látom a manduláit, látom, hogy meglehetősen tüszős, meg kellene műteni. De nem szólok neki, illetlenség volna, inkább tovább figyelem kitáruló torkát, s közben aggódok, hogy ne folytassa, mert még kiakad az állkapcsa. De nem, végül szerencsésen összezár a két fogsor. Felsóhajtok, majd pár szóval elsuttogom barátomnak, mi történt. Furcsa, nevetésszerű hang tör fel a torkából. Még pár jelentéktelen dologról beszélünk, aztán elcsendesedünk. Az elfutó tájon nyugtatva szemem, próbálom felidézni a városi parkokat, amiket érinthetünk utunk során, közben a szerelvény befut a végállomásra.
A metrón egy erősen sminkelt, szőke nő súrol a tekintetével, először barátomra mosolyog, majd rám. A hátára és a mellére is egy-egy leopárdot terített: egyrészt első mancsukkal, másrészt a fogukkal tartják egymást. Nyakukon kidagad az ér az erőlködéstől. A nő arcán viszont ebből semmi sem látszik. Milyen baromi erős lehet, gondolom. Odalép hozzánk, s kérdezi, szabad-e megsimogatni a barátomat. Ő is hallja a kérdést és idegesen felsikolt. Finoman intek a fejemmel, hogy nem. Szerencsére nyílik az ajtó és kilépve a kocsiból, megszabadulunk tőle.
Feljőve a szabad levegőre, az utcákat járjuk; figyelem a játszótereket, a parkokat, mindenről, amit látok, részletesen tudósítom barátomat. De hiába: órákon át csak elégedetlenül ingatja a fejét.
Fél négy felé, a hetedik kerületben, egy játszótérnél, szokatlan zsivaj szűrődik át a megszokott utcai zajokon. Végre megpillantom arcán az izgalom első jeleit. Ahogy mesélem a látottakat, érzem, egyre erősebben markolja a karom.
A játszótéren egy óvodás csoport, óvónők a padokon, összehúzott kabáttal, lilára fagyott kézfejjel. Odébb pár galamb, kisebb verébcsapat, szedegetik az elszórt morzsákat, s közben veszekednek. Az egyik pad mellett két foltos macska verekszik, s közben iszonyúan nyávog.
Leemelem a sapkát barátomról. Pár másodpercig forgatja a fejét, hozzászokik az erős fényhez, aztán elrugaszkodik a karomról, pár csapással magasan, fölénk emelkedik. Hosszan köröz a levegőben. Mindig csodálom ilyenkor, ahogy összpontosít. Váratlanul megszakítja a röptét, összezárja a szárnyait, majd előreszegezett fejjel elkezd zuhanni lefelé. Elégedetten sóhajtok fel: örülök, hogy ma talált magának zsákmányt, és tudom, hogy nekem is ad majd belőle, mert a barátja vagyok.
Ott helyben esszük meg a vacsorát, az óvónők döbbent arckifejezésétől kísérve. Nem nézünk egymásra, szótlanul rágunk. Miután befejezzük, visszahúzom a sapkát barátomra, biztos, ami biztos. Megnyugodva, jóllakottan térünk haza.
Ahogy lépéseim koppannak a szürke műmárvány lépcsőn, az első emeleten ismét látom a szomszéd nőt. Ő is hazaérkezett. Illedelmesen köszönünk, viszszaköszön, mosolyog, leoldja nyakából a macskát, és egyszerűen ledobja a lábtörlőre. Látszik, ahogy megnyugszik a cirmos. Végre kipihenheti a busz és a villamos kellemetlen rázkódásait.
Odafenn felidézzük a nap emlékezetes eseményeit. Örülünk a sikernek. Aztán eltesszük magunkat másnapra, mert reggel újra indul minden, újra meg kell keresni a vacsorára valót.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében