"megfricskáz az idő, s örökre kikerül"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 15. (557.) SZÁM — AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A táj megnyitása
Varga Melinda
A vers lázbeszéde - Beszélgetés Farkas Wellmann Endre költővel
TŐKÉS ORSOLYA
Magyar színészet kisebbségi sorban
Szabó Róbert Csaba
A bölényvadász (regényrészlet)
Balázs Imre József
Kommentár Weöres Sándorhoz
Varga Melinda
Versei
KILYÉN ATTILA ÖRS
Rövidprózái
OSVÁTH GÁBOR DEZSŐ
Arcomat
Hiánygazdálkodás
MARIO WIRZ
Versei
SZILÁGYI KÁLMÁN
Szilágyi Domokos zenei műveltségéről
SZILÁGYI DOMOKOS
Az ég, az ég
Szőcs István
...hümmögve körüljárni Kolozsvárt
Egyed Emese
Az elhivatottságról - Antal Árpád emlékezete
Ungvári László Zsolt
Zsebóra
Antal Balázs
Átrendezkedés
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - MEPHISTOFAUST
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 15. (557.) SZÁM — AUGUSZTUS 10.

Kihirdette forgatókönyvírói versenyének díjazottait a kolozsvári Széfeddin Sefket Filmklub. A pályázatra összesen 34 forgatókönyv érkezett be (ebből 16 kisjátékfilm, 1 animációs film, 15 nagyjátékfilm, 2 sorozatfilm). A díjazottak – nagyjátékfilm forgatókönyv: 1. díj: Hatházi András – A kapu; 2. díj: Oláh Badi Levente – Húsvét; 3. díj: Hermann Endre – Félnóta. Kisjátékfilm forgatókönyv: 1. díj: Bács Ildikó – Ajándék; 2. díj: Nyíri Kovács István – Műszaki hiba; 3. díj: Tötszegi Szilárd – In memoriam. Dicséret: László József – A gödör. Animációs film forgatókönyv különdíj: Szakáts István – Google Earth. A nyertes kisjátékfilm forgatókönyv megfilmesítésének költségeit a szervezők további pályázatok útján biztosítják, a fődíjas nagyjátékfilm forgatókönyvét nevezik a Magyar Forgatókönyvíró Börzén. A díjakat az E-MIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) gálaestjén adják át.

Sokágú síp – A magyar irodalom égtájai címmel rendezik meg az idei írótábort Tokajban, immár 38. alkalommal, 2010. augusztus 11. és 13. között. A tanácskozás házigazdái a határon túl élő és alkotó magyar írók, a magyar irodalom képviselői a környező országokból és a nagyvilágból, akik azokat a műveket, életpályákat, folyamatokat értelmezik, amelyek a magyar irodalom egészének szerves részei, figyelemreméltó értékei. Az elmúlt évtizedek és a jelen eredményeit, szorongató gondjait és közös feladatait áttekinteni és megfogalmazni törekednek az idei Tokaji Írótábor előadásai és a munkacsoportokban folytatott beszélgetések és viták.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány közös szervezésében 2010. szeptember 9-12. között kerül sor az E-MIL IX. Írótáborának keretében a Kárpát-medencei magyar irodalmi folyóiratok találkozójára Árkoson. A találkozó lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a Közép-Kelet- Európában működő, magyar nyelvű irodalmi lapok szerkesztői, szerzői, kiadói a lapkiadással, szerkesztéssel, finanszírozással együtt járó gondokat és tapasztalatokat egymással megosszák. Tervezett meghívottak: Opus, Bárka, Híd, Helikon, Korunk, Székelyföld, Látó, Kortárs, Együtt, Parnasszus, Magyar Napló, Irodalmi Jelen, Szépirodalmi Figyelő, Kalligram, Új Könyvpiac, Prae.

Idén is odaítélik a Prima Primissima Díjakat Magyarországon, tíz kategóriában (irodalom, színház- és filmművészet, képzőművészet, tudomány, oktatás és köznevelés, építészet és építőművészet, sajtó, népművészet és közművelődés, zeneművészet, sport). A magyar irodalom kategóriában Czakó Gábor Csaba prózaírót, Gergely Ágnes írót, költőt és Moldova György írót jelölte a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma. A Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díjakat idén december 3-án, a magyar vállalkozók napja alkalmából rendezett gálaesten adják át. Az ősz folyamán átadják a területi Prima-díjakat, és idén is odaítélik, immár negyedik alkalommal, hat kategóriában – tudomány, sport, oktatás, építészet, zene, sajtó – a Junior Prima Díjat. A tíz primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében