"Karnyújtásnyira képek: hámló plakátok"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 16. (558.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Czegő Zoltán
Porból lázító
Kántor Lajos
A Forrás (elő)történetéhez
Egy lassú skizofrén naplójából
Bíró Zsófia
13-as számú mese
Molnos Lajos
Azt hiszem, mostanában…
Lehetőségeim
Karácsonyi Zsolt
Wellmaniád a Dihorfeszten
László Noémi
Születésnapodra
Szőcs Géza
Levél Astanából
Szálinger Balázs
Az eltévedt dihor
Az ős Kaján
Márkus András
Egy délelőtt Wellmann-bőrben
Farkas Wellmann Éva
Nem Róma
Márkus-Barbarossa János
Retró
Bálint Tamás
A-liga
Murányi Sándor Olivér
Pinufiusz apát pornópredikátziója monsignore Farkas Wellmann Endre, Gyergyóalfalu érsekéről
Szőcs István
JEGYZETEK
Benő Attila
Versei
MESTER GYÖRGYI
Rövidprózái
Papp Attila Zsolt
Miről hogyan beszéljünk
Márton Ágota
Szürrealista mese
Boros-Jenei Székely László
Az megcsalatott csudáról való beszéd - Borosjenei Székely László fordítás-munkáiból (1765–1769)
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Egy kis ZENE-HOMEOPÁTIA
Szeptemberi évfordulók
 
Murányi Sándor Olivér
Pinufiusz apát pornópredikátziója monsignore Farkas Wellmann Endre, Gyergyóalfalu érsekéről
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 16. (558.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.

Mottó:
Ünnepre jöttünk zengő énekszóval,
Hadd szóljon orgona, s a szárnyaló dal,
Szívünk hangja muzsikáljon,
Wellmann botja álljon, s hegedáljon,
Szent szelletével minékünk
tömjénáldást osszon.

Szeretett Érsek Atya!
Drága Jó Testvéreim!

Mai elmélkedésünk az egyetlen olyan személyről szól, akit az Úr a hetedik napon teremtett, amikor már maga is lustálkodott… Ismerős számotokra a Teremtés Könyve, amelyben a legfőbb Alkotó életre hívja a virágokat, az állatokat, az embert, plusz-mínusz Farkas Wellmann Endrét, akinek helyét a disznó és az angyal között jelöli ki. Életében csak egyetlenegyszer hallgatott az ördögre: amikor a Helyőrségbe hozott engem… Férfiasságot is teremtett neki a Mindenható, az egyedülit, amellyel valaha is dolgozott… Már gimnazista korában kivonult irodalom óráról az udvarhelyi katolikus temetőbe, hogy magját Szemlér Ferenc sírjára hullajtsa. Nemi ösztöne azonban fordítottan arányos vala falloszméretével, így a kötelező iskolai kukoricaszedéseken szenvedélyesen válogatta a leghatalmasabb csutikákat, hogy azokat dugdoshassa a számára leginkább tetsző székely leányok lábai közé, akik közül – Wellmann férfiúi méretének hatására – ma többen az ismert pesti pornóproducer, Kovi felszopó lányai…
Érsekünk tanulmányait követőleg hamar megházasodott – egyedüliként oldották fel Rómában cölibátusát, szülői beleegyezés és legalább időszakos impotencia feltételével. Székelyszentmuzsnára költözött – a faluba, amelynek lakói láttán nagyméltóságú és fővitézlő Horthy Miklós azonnal lemondott annak idején a teljes Dél-Erdélyről… Innen járt Wellmann a Hargitára, ahol Az érsek látogatása című film forgatásán a szerfölött magasztos sofőri szerepet vállalta, ám, amíg autóval hordta az aktorokat Budapestről a székelyek szent hegyére, nem teljesítette házastársi kötelességét. Lássuk együtt, drága jó testvéreim, milyen végzetes következményei vannak, ha nem írunk házi feladatot feleslegességünknél az ágyban:
Székelyszentmuzsna határában tombolni kezdett a vihar. Azon a helyen pásztorok tanyáztak. A szóbeszéd szerint ketten közülük bejártak éjszakánként a faluba, hogy a parókián vinnyogtassák Wellmann érsek úr asszonyát. A helybéli parasztok a mai napig kacsintva szavalják egymásnak az ismert strófákat:

iată vin în cale,
se cobor la vale
trei turme de miei,
cu trei ciobănei,
şi cel ungurean
cu cel moldovean
dau muie la
doamna metropolitan!

Ne feledjük, ahol Wellmann megjelenik, ott még a parasztok is szavalnak!
Egy nyári hajnalhasadtában hazaérkezett az érsek úr, és ajtajánál két keresztbetett pásztorbot fogadta, fölöttük a felirat:
„Ki itt belépsz, hagyj fel minden regénnyel.”
Hogy a hálószobában kiket talált, a mai napig sem sejti senki, de ő azóta a családi albumban is csak rablóbandát lát, a pásztorok pedig röhögve feszítenek, mint köpőlegyek generalisszimusza a szaros talicskán. Wellmann szétesett csalódottságában, akár az Országos Széchényi Könyvtár, mire Ollókezű Edward megtalálta benne a teljes Helyőrség-sorozatot. A Magyar Távirati Iroda kiküldött tudósítója azonnal hívta OJD-Simpsont, Claudiopolis erektív kardinálisát, aki pediglen engem hívott:
– Wellmann válik?
– Elválik.
Ekkor már Wellmann úgy kivonult Székelyszentmuzsnáról, hogy mellette a honvédek negyvennégyben gyenge ministránsok valának. Imígyen adta vissza néki az Úr időközben elvesztett nemi ösztönét. Az érsek látogatása c. film tehát az érsek válása szappanoperával folytatódott,  OJD-Simpson, Claudiopolis erektív kardinálisa autójába rakta a pórul járt érsek urat, és vigasztalni kezdte, mint állatbarát pedofil a kéthetes kanmalacot, engem pedig megkért, állítsam ki a falu határába a karatecsapatot, hogy Wellmann vissza ne fordulhasson, mert ő a Subaruját a muzsnai sztrádán széjjel nem vereti, inkább kufircoljon pénzére az érsek úr Kolozsvárt. Így mentettük meg Wellmannt az irodalomnak. Ott volt Márkusska is, de ő olyan, mint az előbőr: a fontos dolgok esetében mindig hátrahúzódik. Öngyilkosság veszélye nem állt fent, mert az érsek atya a kötelet is lusta beszerezni, egyedül apró szerszámának morzsolgatásával dícséri naponta az Urat.
„Aki kezét az eke szarvára teszi, és hátrafelé néz, nem alkalmas a mennyek országára!” – figyelmeztettem a válástól megriadt Wellmannt, aki úgy remegett, mint vak buzi a katolikus fiúgimnáziumban. Nem kellett félnünk, testvéreim, mert az érsek úr kezét ekeszarvra nem tette, ehelyett hónapokig farkát vakarva lehetett látni, amint délelőtt tizenegykor alsógatyában előlibegett a Helyőrség szerkesztősége mellőli vendégszobából, szent szelletével biztatva munkára a szerkesztői seregletet. Végül a Bulgakov beszerzője szólt OJD-Simpson erektív kardinálisnak: ha Wellmann nem lesz szerelmes, ő biza lemond, mert nem hajlandó tovább hordani a csalódott érseknek az ingyen grogot. Ekkor OJD-Simpson szétfutott a szélrózsa minden irányába, hogy ropogós szűz leányt szerezzen. És nemzé neki Wellmann Ábelt, ki az Úr ajándéka vala. Szerintetek miért örült annyira a választott nép a fiúgyereknek, drága jó testvéreim? Képzeljétek el Farkas Wellmann Endrét nőként!!! Kitiltaná a román rendőrség az Erdély szépe verseny ötszáz kilométeres körzetéből, Magyarország újonnan választott miniszterelnöke pedig betiltaná miatta a Miss Hungary-t!!! Így is olyan, hogy őszentsége, XVI. Benedek pápa, ha meglátná, kötelezné a művi vetélést! Létezik azonban, ami Wellmannál szép… Négy sor, amiért mindent megbocsáthattok neki:

„... mítosszá kövül, beérett a sejtés,
szöveggé lettél, már majdnem telebeszélve –
éjszakánként, ha átfúj még a házon,
megfürdik az emlék, felragyog a szélbe’...”

Mert bár szent szelletet hallat és bökked, mégis ő az érsek.
Isten éltesse sokáig! Fogadja a küküllőmenti Athén apátpüspökének testvéri köszöntését, valamint ajándékát: a budapesti Szent István Bazilika mellőli 7. számú körzeti szexshopban vásárolt farokhosszabbítót!
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében