"Karnyújtásnyira képek: hámló plakátok"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 16. (558.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Czegő Zoltán
Porból lázító
Kántor Lajos
A Forrás (elő)történetéhez
Egy lassú skizofrén naplójából
Bíró Zsófia
13-as számú mese
Molnos Lajos
Azt hiszem, mostanában…
Lehetőségeim
Karácsonyi Zsolt
Wellmaniád a Dihorfeszten
László Noémi
Születésnapodra
Szőcs Géza
Levél Astanából
Szálinger Balázs
Az eltévedt dihor
Az ős Kaján
Márkus András
Egy délelőtt Wellmann-bőrben
Farkas Wellmann Éva
Nem Róma
Márkus-Barbarossa János
Retró
Bálint Tamás
A-liga
Murányi Sándor Olivér
Pinufiusz apát pornópredikátziója monsignore Farkas Wellmann Endre, Gyergyóalfalu érsekéről
Szőcs István
JEGYZETEK
Benő Attila
Versei
MESTER GYÖRGYI
Rövidprózái
Papp Attila Zsolt
Miről hogyan beszéljünk
Márton Ágota
Szürrealista mese
Boros-Jenei Székely László
Az megcsalatott csudáról való beszéd - Borosjenei Székely László fordítás-munkáiból (1765–1769)
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Egy kis ZENE-HOMEOPÁTIA
Szeptemberi évfordulók
 
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Egy kis ZENE-HOMEOPÁTIA
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 16. (558.) SZÁM — AUGUSZTUS 25.

Egyik lelkes tanárunk megkérdezte egyik diáktársamat, hogy olvasta-e Goethe Faustját? A kérdezett először kicsit zavarba jött, majd ügyesen kivágta magát: „Nem, de ismerem a tartalmát”. Nagy volt a derültség. Egy másik alkalommal, baráti társaságban valaki rákérdezett az egyik könnyűzene-rajongóra: „Hallottad már a Kilencediket?” „Nem!” – jött a rögtöni válasz, „de tudom, hogy nagy, klaszszikus mű”. Lehet mosolyogni, lehet bosszankodni az ilyen eseteken, de el is lehet rajtuk gondolkodni: hogyan is vesszük magunkhoz a szellemi táplálékot? És nemcsak az a kérdés, hogy mit fogyasztunk, hanem hogy milyen formában és menynyit. Keveset lehet fogyasztani, de nagy koncentrátumú anyagokból nyerve energiát (végsősoron a szellemi anyagokat is energiát növelő hatásukért vesszük magunkhoz!). Lehet, sokat „enni” nagyon könnyű, hamar emészthető (szellemi) anyagból. Egy műremek tartalmi kivonata lehet maximális koncentrációjú energiapasztilla és nagy hígítású „üdítő” ital. A Shakespeare-mesék az első csoportba tartoznak, a rosszul sikerült Shakespeare-megfilmesítések inkább a másodikba. Egyébként még a rendkívüli értékű „filmátírások” sem adják vissza egy irodalmi remekmű teljes értékét. Az ilyen filmek eleve hígítások. A nagy népszerűségnek örvendő komolyzenei művek témáinak feldolgozása szintén ebbe a kategóriába sorolható. A témák még a legelnagyoltabb hangzáskörnyezetben is változatlan erővel sugározzák a beléjük táplált energiát. A homeopátia alapelve jut itt érvényre: a rendkívüli energiát tartalmazó anyagok (például a mérgek) nagy hígításban is energiát bocsátanak ki magukból. Sőt, minél nagyobb a hígítás, annál nagyobb erejű az energiasugárzásuk. Olvasom, hogy a szem kötőszövetének gyulladásában (conjunctivitis) ajánlott a Chelidonium (ma használatos nevén Delichon, „vérehulló fecskefű”) D4-es hígításban való alkalmazása. De csak hígításban, kenőcs formában ajánlott, semmi esetre sem szembe csepegtetve, mert súlyos károsodást okozhat. Az eredeti anyag pusztít, a hígítás gyógyít!
Vajon ugyanez érvényes a szellemi anyagokra (például a zenére) is? Ezen töprengve hallgatom azt a töménytelen zenei hígítást, amit a különböző rádió-, de legfőképpen tévéadások belénk táplálnak. A képi elem elsőrangú segítője a hígításnak. Eltereli a figyelmet a hallott zenéről és megpróbál gyönyörűséggel eltölteni bennünket. Így ad magából energiát számunkra. Bevallom: igenis hat ránk (mindnyájunkra!) ez a gyönyörködtetés. Észre sem vesszük, hogy éppen a koncentrátum tűnt el a hígításból. Éppen ezért nem is érezzük hiányát, nem kesergünk miatta. Ellenkezőleg – mert minden újdonság ragályos is! –, igyekszünk mi magunk is betársulni ebbe a világméretű hígítási őrületbe. Önmagunkat és másokat is bódítunk vele. Vivaldi az egyik kedvence ennek a fantasztikus folyamatnak. Főleg a Négy évszak koncsertóinak szép muzsikája. Ebből a 12 tételéből is egy vált a legnépszerűbbé, a Nyár Vihar-tétele. Szédületes tempóban lehet manapság hallani.
Szinte azt hinné az ember, hogy ilyen tempóban már nem is a művet hallja, hanem egy nagy, kapszulába préselt energia-port, amit be kell venni – az előírás szerint! – nagy pohár vízzel. Vajon van-e felső határa a sűrítésnek, a koncentrációnak? Lehet-e még fokozni a tempót? Azt hiszem, hogy LEHET: mégpedig elektronikus változatban, mert az emberi izommozgatás felső határába ütközve már nem képes (akárcsak a sport-teljesítményekben) tovább fokozni a teljesítményt. Az elektronika előtt nincs ilyen határ, legalábbis az emberi teljesítőképességhez viszonyítva. Az elektronikus változathoz viszonyítva is lenyűgöző lehet a mai előadói csúcsteljesítmény. Ezt (szerintem) egy Nigel Kennedy nevű hegedűművész tartja. Fantasztikusan kirívó hajjal és ruhával jelenik meg a színpadon. Ez a hígítás! A LÁTVÁNY! – a gyorsan változó, szép képek sora. Persze, hogy ezek kötik le a figyelmünket. De azért ott marad a ZENE is a fülekben. A nézők (hallgatók) széles tábora talán jobban megjegyzi a filmet vagy a hegedűs nevét, mint a VIVALDIÉT. De miért lenne ez baj, a Vivaldi4-es homeopátiás gyógyszer így is HATNI FOG.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében