"Vésőm alatt porladva hullt a márvány"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 18. (560.) SZÁM — SZEPTEMBER 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Jelként az időben
Blénesi Éva
„Olvass, bolyongj, szeress” - A humanista Faludy önteremtése és világteremtése
Papp Attila Zsolt
F. Gy. mester utazásai térben és időben
Lanczkor Gábor
Kommentár egy kínai vershez
Zsidó Ferenc
Rövidprózái
Bálint Tamás
Versei
Csíki András
Versei
Csabai László
A Szarvas kapu
KOZMA ÁGNES
Versei
MESTER GYÖRGYI
A medveasszony
SZILÁGYI ERZSÉBET
A Stradivari hegedű, avagy egy évszázad tanúja
Simonfy József
Versei
Szőcs István
ŐS MI?
Jancsó Miklós
Sugaras Demokrácia
Vallasek Júlia
Mi van a pályatükör másik oldalán?
Tóth Mária
Lényeg és arc
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Gyógyító zenék között
Októberi évfordulók
 
Karácsonyi Zsolt
Jelként az időben
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 18. (560.) SZÁM — SZEPTEMBER 25

Nem tudható, hogy az utókor pontosan hol, mely irodalmi polcokon helyezi el azt a költőt, aki átélte, megírta a XX. századot, bizonytalan, hogy 120. születésnapján ki milyen verset akar vagy kénytelen megtanulni Faludy György írásai közül, nehéz megsejteni, hogy könyvtárszagú lesz-e, vagy pedig az életmű egy része, akár egésze vékony porréteg alá kerül. Mindezek a bizonytalanság talaján állnak.
Ami biztos, hogy a költő nem tehet mást, megpróbál jelként megállni az időben. Az ehhez rendelkezésre álló tér azonban igencsak vékony, talpalatnyi, a rendelkezésre álló idő sem több, szárnysuhogásnyi. A különböző alkotók megítélésében éppen ezért, mindig is van némi esetlegesség.
Ha egyértelmű is, hogy ez vagy az a szerző kiállja a lírai anyagmegmaradás próbáját, ha dobogós helyen marad, folyamatosan ott van a manapság annyira divatos legjobb tíz listáján – mindez még korántsem oldja meg a költő gondjait. A skatulyázást szinte lehetetlen elkerülni. „Emigrációba és babitsi elefántcsonttoronyba vonult”, „Ady közéleti lírájának méltó folytatójaként dörömbölt a XX. század első és második felének kapuszárnyain”. Ehhez hasonló mondatoktól súlyosodik a jövendő, ha Faludy György eljövendő életeire gondolok. Mert abból az egyetlen lehetséges pontból, ahol műveit létrehozta: számtalan irányba indulhatnak el az emlékezés, a felejtés, vagy az indulatok ösvényei; és ne felejtsük, hogy a jövendő, még a múltat is képes átrajzolni.
Ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy József Attila hajának lángolása már nem lesz ingerlő anekdota heveny kultúrpartikon, ki gondolta ötven évvel korábban, hogy Ady Endre költészete és személye nem lesz újra és újra vitatéma irodalmunk berkeiben, hogy a kortárs magyar költészetre a huszonegyedik század elején Kosztolányi lesz egyre nagyobb hatással.
A tökéletes, égi olvasók romló földi másainak kezében leginkább az fenyegeti Faludyt, hogy mégsem tudják majd könnyedén beskatulyázni és porosodni hagyja a szellemi restség.
De a megfelelő pillanatban Ő majd visszaszól az időben.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében