"Aki nem győzött, máris vesztett"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 19. (561.) SZÁM — OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
PÉCSI GYÖRGYI
Izgalmas közöny
Márkus Béla
A poén derűje és bánata – Engedelmével –
Matei Vişniec
Versei
Karácsonyi Zsolt
JANCSÓ NOÉMI 1988–2010
KOVÁCS FLÓRA
Szobrok, rajzok - Jancsó Noémi szövegeire
Jancsó Noémi
A De consolatione Philosophiae népszerűsége a 18. századi magyar olvasók körében
RADU VANCU
Versei
Szőcs István
JEGYZETEK - Ők maguk
Kántor Lajos
A Forrás (elő)történetéhez
Sebestyén Mihály
Szakszerű hangápolás
Oláh András
Versei
SZABÓ ANDRÁS PÉTER
Panaszkönyv
Szántai János
Rózsa Sándor a Harleyt ugratja
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Szűkül, szürkül – a Világ?
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 19. (561.) SZÁM — OKTÓBER 10.

A Kárpát-medencei magyar irodalmi folyóiratok találkozója jegyében szervezte meg idei, kilencedik írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) a háromszéki Árkoson, szeptember 9. és 12. között. A tábor nyitányaként bemutatkozott a Bárka, Együtt, Helikon, Hitel, Irodalmi Jelen, Kortárs, Korunk, Magyar Napló, Opus, Szőrös Kő, Sikoly, Székelyföld, Szépirodalmi Figyelő, Új Könyvpiac című folyóirat. „Vak dióként dióba zárva lenni” mottóval Pécsi György tartott előadást az irodalmi folyóiratok helyéről, szerepéről a szellemi folyamatokban (az előadás szövege lapunk aktuális lapszámában olvasható). Lakatos Mihály a magyar irodalom külföldi népszerűsítésének lehetőségeiről beszélt, Erős Kinga és Szentmártoni János pedig Mit eszik a templom egere? címmel vázolta fel a folyóiratok támogatási rendszerét. Pécsi Györgyi, Elek Tibor és Lövétei Lázár László Kányádi Sándor életművéről beszélgetett. Az E-MIL árkosi írótáborának társszervezője a Magyar Írószövetség és a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány volt.
Markó Béla Tulajdonképpen minden című szonettkötetét mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiójában, szeptember 16-án. Az esten részt vett Hajdú Áron, a könyvet publikáló Bookart kiadó igazgatója is. Markóval Tompa Gábor, Visky András és Láng Zsolt beszélgetett. Közreműködtek Salat Lehel, Tordai Tekla és Skovrán Tünde színművészek, valamint – zenei aláfestéssel – Szép Gy. Bálint és Szőcs Márton.

Száz éve született Faludy György – ennek alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum egésznapos rendezvénysorozatot szervezett szeptember 22-én a költő, író, műfordító, publicista tiszteletére. A Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartott megemlékezést követően Faludy György költészetéről, hatásáról, jelentőségéről beszélgetett a PIM-ben Szőcs Géza költő, kulturális államtitkár, Füzi László irodalomtörténész, Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész és Papp Attila Zsolt költő, a Helikon szerkesztője, Blénesi Éva irodalomtörténész, a legújabb Faludy-monográfia szerzőjének moderálásával. Az érdeklődők megtekinthették az „Olvass, bolyongj, szeress...” című Faludy-kiállítást, illetve Horváth Orsolya Vigasz című tér- és hanginstallációját. Makk Károly filmrendező és Konrád György író részvételével mutatták be a Szabó Gyöngyi rendezte Kalandozásaink Faludy Györggyel című dokumentumfilmet. A centenáriumi rendezvénysorozatot Földes László (Hobó) Ballada a senki fiáról című Faludy-estje zárta.

A magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyílt pályázatot hirdetett a 2010. évre határon túli magyar írók, irodalmárok részére Az ösztöndíj célja, hogy a tehetséges fiatal határon túli magyar íróknak, irodalmároknak, műfordítóknak támogatást nyújtson a pályakezdéshez, illetve – korosztálytól függetlenül – kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Az ösztöndíjat öt kategóriában – Székely János költészeti és drámaírói, Gion Nándor prózaírói, Schöpflin Aladár kritikai, Benedek Elek gyerekirodalmi és Franyó Zoltán műfordítói ösztöndíj – lehet megpályázni. A pályázatok benyújtásának határideje: 2010. október 22. További részletek a NEFMI honlapján (www.nefmi.gov.hu) érhetők el.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében