"maradj a magad papja"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 21. (563.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Péter
A Földi Szellem forrásvidékeinél
Szabó Róbert Csaba
Matolcsi víziedző halála
Hertza Mikola
Rövidprózái
Karácsonyi Zsolt
Több mint sikoly
CSÍK MÓNIKA
Versei
BERÉNYI EMŐKE
A couleur locale-ban A „vajdasági magyar irodalom”-ról
SÁFRÁNY ATTILA
A költői hiúság és az elhallgatás
NAGY FARKAS DUDÁS ERIKA
Madárének a híd fölött
SÁNDOR ZOLTÁN
Apró csodák
Szőcs István
A Divi-Zen kísértetjárása a színházakban
Cseke Péter
Egy 1931-es életigenlő tanulmány időszerűsége (László Dezső: A kisebbségi élet ajándékai)
Balázs Imre József
A „benti világ” alaptörténetei
Papp Attila Zsolt
1956, te (film)csillag
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Hány éves volt – Mozart?
Hírek
 
BERÉNYI EMŐKE
A couleur locale-ban A „vajdasági magyar irodalom”-ról
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 21. (563.) SZÁM — NOVEMBER 10.

A trianoni békediktátumot követően minden környező államba szakadt nemzetrész másként igyekezett újradefiniálni önmagát. Míg a kisebbségi identitás meghatározásakor az erdélyiek a Kós Károly által megalapozott transzszilvanizmus és ezzel a dicső történelmi múlt felé fordulás mellett döntöttek, irodalmuk emblémája pedig a kagyló beszennyeződése által keletkező igazgyöngy, a produktív fájdalom metaforája lett, addig a vajdaságiak az Hippolyte Taine miliőelméletén alapuló couleur locale elvét hirdették, és a kulturális heterogenitást tükröző kompozit kultúra létrehozásában látták az itteni literatúra jövőjét, melynek allegóriájául a sziváci irodalomszervező, Szenteleky Kornél a poros bácskai akácot, a pusztaság könnyen hajladozó fáját választotta. Bár a gyöngy valódi értékét könnyedén kétségbe tudta vonni egy éneklő borz meg az előretolt helyőrség, az akácfáról kilencven év távlatából is csak csendesen jegyezzük meg: Szenteleky nyilván nemcsak „muszáj-Herkules” volt, hanem Kasszandra is, hiszen az általa választott jelkép most is nagyon találónak bizonyul.
Bár a Híd 1934 óta létezik, a vajdasági magyar irodalom talán legmerészebb vállalkozása mégis az Új Symposion megalapítása volt: a szocialista rendszer mimézis-elvű kényszerkánonjának és vulgár-ideológusok dogmáinak felrúgása művészi szabad(os)ságot jelentett. A neoavantgárd stílusjegyekkel és a verbo-voko-vizuális alakzatokkal való játék folytán olyan energiákat vitt a térség irodalmába, amelyek másutt csak évtizedek múltán nyerhettek teret. Miközben a symposionisták nemzedékeinek legendás figurái (Tolnai Ottó, Domonkos István, Végel László, Sziveri János stb.) bírósági tárgyalások és kirúgások miatt az egzisztenciális ellehetetlenítés poklát élték meg, lassan bekövetkezett az ex-jugoszláv exodus is. Egy folyóirat drámája így vált az egész vajdasági magyar közösség sorstragédiájává, Judita Šalgo szavaival élve: „A modern költészet belső drámája ezen a vidéken mindig belső gerillaharccal kezdődik, a vendégmunkások kormányeltörésével folytatódik, hogy azután önkéntes vagy nem önkéntes (ön)száműzetéssel végződjön.”
A kilencvenes évek háborúinak hatására az itteni magyarság irodalma nem hogy kétpólusúvá vált, hanem egyenesen kettészakadt: az írók, költők jelentős része (például Ladik Katalin, Balázs Attila, Fenyvesi Ottó) Magyarországon próbált boldogulni. Az itthon maradottak nehezen ocsúdtak fel a megváltozott körülmények okozta értékválságból, és ezt a traumát lényegében a mai napig nem dolgozták fel. Miután a Symposion generációalakító ereje megszűnt, a fiatal szerzők légüres térbe kerültek, és maguk kísérleteztek saját fórumaik létrehozásával. Így jött létre a zEtna kiadóház Beszédes Istvánnak köszönhetően, a Sikoly folyóirat Sándor Zoltán kitartó munkájával és a magát „posztalfabetikus” periodikaként aposztrofáló DNS Samu János Vilmos és Beke Ottó ötlete nyomán. Tavaly óta a Faragó Kornélia szerkesztette legnagyobb múltú folyóiratunk is nyitott: létrehozta jórészt egyetemi hallgatókból álló csoportosulását, a Híd Kört.
Hogy mégis maradt az akác?! A vajdasági magyar irodalom széttartását, képviselőinek sokszor vásári komédiába illő viszálykodását szemlélteti. Lehetne a szimbólumunk inkább a(z akácfából készült) seprű, Jódal Kálmántól kölcsönözve: „[...] kisebbségi magyarok vagyunk, ami körülbelül olyan érzés, mintha kénsavval bevont söprűnyéllel erőszakolnának meg naponta háromszor.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében