"hattyúdalát énekli a libatépés"
Kereső  »
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 12. (458.) SZÁM - JÚNIUS 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Hány lóerős a paraszt?
Muszka Sándor
Hallgatni dél
Bogdán László
Amikor Robert Browning Posillipón meglátja a tengert
Robert Browning Velencébe megz meghalni
Jancsó Miklós
Lucullusi lakoma
Szőcs István
MERENGŐ - A spanzolviasz feltalálásának történetéből (folytatás előző lapszámunkból)
Szántai János
A klozett-olvasó naplójából 2.
Adrian Alui Gheorghe
Gyere, Reiner!
Rutebeuf
Lézengők a Grève piacon
Nyári kockázások
Czapáry Veronika
Az árfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni
Puskás Attila
Ródmuvi
Sütő-Egeressy Zsuzsa
A kallódás művészete
Lászlóffy Csaba
Az áldozat (Folytatás előző lapszámunkból)
Józsa István
Időképek
Terényi Ede
Bartók - 2006 - 2. A bartóki labirintus
Júliusi évfordulók
 
Lászlóffy Aladár
Hány lóerős a paraszt?
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 12. (458.) SZÁM - JÚNIUS 25

Álszent dolog a támogatás. Itt van mindjárt az a hírhedt katonai segítségnyújtás, melyet egy fából való paciban szállítottak házhoz a trójai háború idején. A dolog mindig ellenkező előjelűvé válik, pont fordítva sül el, ha például droghiány esetén török kamionsofőr akarja kisegíteni a holland füveseket. De akkor is ha, a moszkovita rezsimek összefognak kora ősszel, hogy felsegélyezzék a Prágai tavaszt. A folyósítás nehézkes, valószínűleg az átkozottul bonyolult igekötők nehezítik a dolgokat. Hogy valakit felverni hajnalban, keljen fel gyorsan, mert éppen le van verve. Pedig efféle értelem cserével járó esetek elég gyakran történtek a történelemben.
Erről szólnak ama ősrégi, szakállas diákviccek is, hogy például mi is volt kiírva a faliújságra a dialektikus ősembernél? “Éljen a rabszolgatartó társadalom, az emberiség fejlődésének felsőbb foka”... És hát itt van ez a bizonyos parasztkérdés. Bizony. Ebben az ügyben máig is csak a zavaros magyarázatoknál tartunk.
Mert ugyebár amikor Krisztus után 476-ban megjött a körtávirat, melyben arról esett szó, hogy a rabszolgaságnak vége, jöhet a sokkal de sokkal fejlettebb feudalizmus, benne egy kis jobbágysággal, csakhamar kiderült, hogy az bizony nagy-nagy és hosszan tartó jobbágyság, parasztnyúzó világ lesz. Benne lángolnak fel az összes zendülések és lázadások, a franciáknál a Jaquerie, az angoloknál Wat Tyler, és Budai Nagy Antalék bábolnáskodnak, Dózsa György tüzes trónig jut, s a német parasztháború lyukat éget a térkép közepére. S még csak utána jön a Hóra-világ Erélyben, sőt élő és szomorú anakronizmusként még 1907 is, amikor már papírforma szerint és valóságosan is a proletárzendülések és sörpuccsok voltak nagyiparilag soron.
A parasztság addig követelőzött és kulákosodott – mondhatni világszerte –, hogy máiglan óriási anyagi támogatásra van szükség, hogy lágy kenyér és finom borocska fürdesse, táplálja a világot, ha már olyan nagyon elmerült a kávéházi politizálásban és mérnökösödésben. Egye fene, valahol egyetlenegy paraszt, parasztocska, egy kínai, vagy egy Colas Breugnon, az Érik a gyümölcs vagy a nagy volgai kolhozcsináló éhség idejéből csak megérdemelt volna egy jelképes kis Nobell-díj, amit a világ legjobban emelt fői belátásából megkapjon, köszönetképpen. Mint a felháborodótt lázadás típus rekordere. Ehelyett most előáll az amerikai elnök is, pont most, amikor alig mentek haza a szépkupolás magyar parlament eljegesedő “Rákosi mezejéről” a traktoristák, és fuldokol az angóra, a házi nyúl s a gyávanyúl tenyésztés, hattyúdalát énekli a libatépés, disznóvágás a világ megannyi humanizált táján, most jön az amerikai Bush-legény, Bush-gazda, Bush-farmer, és egy füst alatt tűzbe veti, el akarja égetni a további támogatás esélyét, reményét is, Dózsa és élő utódai oly nemes lelki és testi, ezeréves fűtőanyagát, nekifeszülését.
A szél-rőzse minden irányát tessék átnézni: hány lóerős még a mai földműves. Hát a gepidák, a longobárdok bizony kihaltak, vagy lehet csak kitelepedtek Iovába, Dél-Karolinába, elnökúr, ám az európai parasztok még nem. Nem valamennyien. A haraszt bizony még sokáig zörögni, hörögni fog itt körül.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében