"maradj a magad papja"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 21. (563.) SZÁM — NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Péter
A Földi Szellem forrásvidékeinél
Szabó Róbert Csaba
Matolcsi víziedző halála
Hertza Mikola
Rövidprózái
Karácsonyi Zsolt
Több mint sikoly
CSÍK MÓNIKA
Versei
BERÉNYI EMŐKE
A couleur locale-ban A „vajdasági magyar irodalom”-ról
SÁFRÁNY ATTILA
A költői hiúság és az elhallgatás
NAGY FARKAS DUDÁS ERIKA
Madárének a híd fölött
SÁNDOR ZOLTÁN
Apró csodák
Szőcs István
A Divi-Zen kísértetjárása a színházakban
Cseke Péter
Egy 1931-es életigenlő tanulmány időszerűsége (László Dezső: A kisebbségi élet ajándékai)
Balázs Imre József
A „benti világ” alaptörténetei
Papp Attila Zsolt
1956, te (film)csillag
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Hány éves volt – Mozart?
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 21. (563.) SZÁM — NOVEMBER 10.

Krasznahorkai László, a Sátántangó, a Seiobo járt odalent és az ÁllatVanBent szerzője október 14. és 21. között erdélyi közönségtalálkozókon vett részt. Az író 14-én Kolozsváron, 16-án Marosvásár-helyen, 17-én Székelyudvarhelyen, 19-én Sepsiszentgyörgyön, 21-én pedig Csíkszeredában olvasott fel műveiből.

Tizenöt éves az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány – ebből az alkalomból kétnapos rendezvénysorozatot szerveztek Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron október 15-én és 16-án. A jubileumi rendezvénysorozat keretében felolvasott Farkas Wellmann Éva és Elek Tibor, könyvbemutatót tartott Fekete Vince, bemutatkozott az EMIA-díjas Tompa Andrea. A díjátadó ünnepségen beszédet mondott az alapítvány elnöke, Lőrincz György, fellépett Varga Márta színművész, Murányi Sándor Olivér és a székelyszentkirályi Hiúzkölykök. Átadták Tompa Andrea debütdíját, laudációt mondott Fekete Vince. Elek Tibort Hídverő-díjjal tüntették ki, őt Gálfalvi György méltatta.
A Budapesten megjelenő Napút folyóirat volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör vendége október 18-án. A lapbemutatón részt vett Mátyus Aliz író, Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész, Szondi György főszerkesztő, Borbély András prózaszerkesztő és Toót-Holló Tamás író, újságíró.

Október 25-én Hodossy Gyula felvidéki költőt, könyvkiadót, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét látta vendégül a Bretter-kör. A szerzővel Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

Kolozsvári Papp László-emlékestet tartottak Budapesten, a Magyar Írószövetség székházában október 19-én. Az író emlékét Szakolczay Lajos és beszélgetőpartnerei, Alexa Károly, Budai Katalin, Ferenczy Csongor és Peták István idézték meg. Kolozsvári Papp László műveiből Ferenczy Csongor olvasott fel.

Rosa Liksom finn írónővel és vizuális művésszel találkozhattak az érdeklődők október 22-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. A művésznő Finlandia című videomunkájának vetítését felolvasás kísérte, majd prózai és drámai írásait a BBTE színész szakos hallgatói tolmácsolták. Az ezt követő közönségtalálkozón a vendéggel Visky András író, dramaturg, Harriet Lonka, a budapesti Finnagora kulturális központ vezetője és M. Bodrogi Enikő irodalomtörténész, fordító beszélgetett. Rosa Liksom először látogatott Romániába, bár írásai, képregényei, festményei és kísérleti filmjei révén Európa-szerte ismert, besorolhatatlan egyéniség. Az irodalomkedvelők magyarul most először hallhattak részleteket Rikos (Bűn) című színművéből, illetve Maa (Föld) című prózakötetéből.

Ugyancsak a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében lépett fel Tolnai Ottó, október 27-én. Az esten elhangzott A kisinyovi rózsa című poéma, a szerző előadásában. Bevezetőt mondott Egyed Péter, a házigazda Visky András volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében