"ahol már nem fából van a lant"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 23. (565.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
TURCZI ISTVÁN
Versei
Cseke Péter
A hosszú távra berendezkedett író magányossága - Emléksorok a nyolcvan éve született Szabó Gyuláról
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Levelek az önkéntes száműzetésből
Jancsó Miklós
Európa, figyelsz?
GERGELY EDIT
Versei
KÁNTÁS BALÁZS
Versei
Boér Tamás
Rövidprózái
Zsidó Ferenc
Boldogságból: kitűnő
Dávid Gyula
Balla Bálintról és szűkösségszociológiájáról, laikus megközelítésben
MEZŐSI MIKLÓS
Bál van
Szőcs István
Világítás után
Necz Dániel
Kinyilatkoztatás
Táncosok
KABÁN ANNAMÁRIA − MÓZES HUBA
Dsida Jenő az erdélyi Helikon marosvécsi találkozóin
Xantus Boróka
„Keresek rímet mindig ugyanarra”
Márton Ágota
Mesés újDÁNságok
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Amikor a mű lángralobban(t)
Hírek
 
Márton Ágota
Mesés újDÁNságok
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 23. (565.) SZÁM — DECEMBER 10.

Fekete-piros, téglabarna házak sorakoznak a folyó mentén, a tájkép egyenletes nyugalommal változik, ahogyan a központ felé haladunk. Egyre sűrűsödnek, és keskenyebbé, illetve magasabbá válnak a házak. Fekete-piros táncot jár a templomtorony, talán már 1300 óta, lassan ketyeg a városháza díszes órájának mutatója. Alig néhány ember a macskakövezett utakon, egy-két széltől ingó, pillanatnyilag gazdátlan bicikli társaságában. Zárt üzletek, kinti melegítőrendszerrel és plédekkel felszerelt teraszos kávézók halk lármája olvad a magányba. Ilyen egy odensei vasárnap délután. Olykor halk zongorajáték szűrődik a Zeneház falain át a kinti mozdulatlanságba.
Fyn szigetén vagyunk – egy és fél órára Koppenhágától – már augusztus vége óta, egy féléves áthallgatási lehetőség miatt. Mesemondónk, Andersen született itt. És múzeummá avatott szülőháza környékén pici színes házak követik a kanyargós utcákat. Valóságos törpeházaknak tűnnek, biztosan nagy lenne az optikai csalódás, ha bentről láthatnánk őket. Az ablakok pedig hívogatóak, és egy párkányról sem hiányozhat a lámpa és a virág, közkedvelten a fehér orchidea. A családias hangulat rendkívüli módon harmonizál a szuggesztív mesevilággal: imitt-amott egy féllábú katonaszobor, egy-egy kis király vagy mesejelenet. S a városháza  előtti tér szegletében óriás Andersen ül nyugodt fölénnyel. Ugyancsak nagy, hajtogatott papírhajó-imitáció szeli a folyót, és egy egész kacsasereg özönlik mindazokhoz, akik megközelítik a partot. Boltíves hidak kötik össze a két partot, a zöldebb, csendesebb teret a forgalmasabb központtal.
A közlekedés külön fogalom: itt mindenkinek van bicaja, akinek pedig nincs, az autóval jár, és azért még elvétve láthatunk egy-két frissen érkezett egyetemistát, aki buzgón keresi az eladó kerékpárokat. Hiába, az „ép testben ép lélek” meghatározó része az itteni mentalitásnak, hiszen a sport elengedhetetlen. A lelkes kocogók még maratonokat is bevállalnak. De szinte veszélyes gyalogosként élni a mindennapokat, mert sok helyen nincs járda, csak biciklisáv. Valahányszor az egyetemre megyek, mindenütt biciklisták cikáznak körülöttem, nem számít, ha esik vagy ha fúj. És a szél nem is fúj, hanem süvít, annak ellenére, hogy e város a nem túl szeles dán helységek közé sorolható. Az esőkabát is létfontosságú, mert egy biztató napsugaras délelőtt könynyen végződhet erősebb záporokkal. A modernebb épületek teljes mértékben igyekeznek megtelni azzal a kevés fénnyel is, amely ilyenkor ősszel adatik. Az  egyetem tervezője például előszeretettel használt üveges tetőtéri megoldásokat szinte minden teremben. De a dominánsan szürke éghajlat nincs negatív hatással az északi népek többségére. Mindeddig derűs dánokkal találkoztam, akik sejtelmes mosollyal, szinte kacagva mondják, hogy ó, lesz még ennél sokkal rosszabb idő is. Segítőkészségük könnyed eleganciával párosul, de az eleganciaszeretet a tökéletes állapotban levő régi autók, fekete, régimódi, nagykerekű gyerekkocsik és rendbetett, csinos otthonok sokaságában is megnyilvánul. Rengeteg az antikvárium, de az újat régiesítő üzletek sem ritkák. Egzotikum az öltönyben is biciklizők csoportja. Egy kicsit a múltból lép elénk az egész elegancia, hogy egyszerűségből és leleményességből alkosson jelent. A feltételezett városi forgalom és zsúfoltság semmivé lesz, és mindig akadnak kedves, még felfedezésre váró kis utcák – de még felfedezésre vár Koppenhága is, az érdekes étkezési és viselkedési szokások, és egyre behatóbban: a kulturális élet pezsgése. Egyelőre, a kis utcák hangulatánál maradva, muszáj megemlítenem, hogy kontrasztív elem a monumentalitást sugalló mitologikus múlt (tudnillik Odin szentélye állt itt) és a biztonságot, biztosságot nyújtó „mesebeliség”. De Odensében harmonikusan megfér a kicsi és a nagy, a modern és a klasszikus, a mese és a valóság, és az erőspiros falakon a feketére festett gerendák.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében