"ahol már nem fából van a lant"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 23. (565.) SZÁM — DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
TURCZI ISTVÁN
Versei
Cseke Péter
A hosszú távra berendezkedett író magányossága - Emléksorok a nyolcvan éve született Szabó Gyuláról
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Levelek az önkéntes száműzetésből
Jancsó Miklós
Európa, figyelsz?
GERGELY EDIT
Versei
KÁNTÁS BALÁZS
Versei
Boér Tamás
Rövidprózái
Zsidó Ferenc
Boldogságból: kitűnő
Dávid Gyula
Balla Bálintról és szűkösségszociológiájáról, laikus megközelítésben
MEZŐSI MIKLÓS
Bál van
Szőcs István
Világítás után
Necz Dániel
Kinyilatkoztatás
Táncosok
KABÁN ANNAMÁRIA − MÓZES HUBA
Dsida Jenő az erdélyi Helikon marosvécsi találkozóin
Xantus Boróka
„Keresek rímet mindig ugyanarra”
Márton Ágota
Mesés újDÁNságok
Terényi Ede
ZENÉK, ÉLMÉNYEK, EMLÉKEK - Amikor a mű lángralobban(t)
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 23. (565.) SZÁM — DECEMBER 10.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt október 23-án Benyhe János költő, műfordító, publicista, irodalomtörténész. A Magyar Írószövetség Arany János-díjainak átadására sietve az utcán összeesett, a mentők hiába próbálták újraéleszteni. Benyhe János 1926-ban született. Felelős szerkesztője volt 1957-86 között az Európa Könyvkiadónak, 1986-90-ig a Corvina Kiadó szerkesztőjeként, később főszerkesztőjeként dolgozott. 1990-1995-ig Magyarország brazíliai nagykövete, 2001 óta a Magyar PEN Club főtitkára volt. Lefordította Stendhal, Maupassant, Camus, Cervantes, Alarcón, García Lorca és Jorge Amado számos művét. 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2001-ben pedig a József Attila-díjat.
 
A Budapesten megjelenő Hitel folyóirat mutatkozott be a kolozsvári Bretter György Irodalmi Körön, október 27-én. Az esten részt vett Papp Endre, Falusi Márton és Szikra János.

November 11. és 13. között tartották a 16. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A rendezvénysorozat keretében 240 négyzetméteren 23 könyvkiadó és 20 könyvkereskedő cég kínálta kiadványait, összesen mintegy 8 ezer könyvcím közül válogathattak az érdeklődők. Tizenhat év alatt ez volt a legnépesebb könyvvásár a kiállítók számát tekintve. Az idei Szép Könyv díjat Lázár Anna Lövéte köröpölő (Mentor kiadó) című kötete nyerte a művészeti kategóriában, Hajdú Farkas-Zoltán A dolgok rendje (Bookart kiadó) című könyvét a szépirodalom, László Noémi Labdarózsa (Bookart kiadó) című kötetét pedig a gyerekkönyv kategóriában díjazták.

Márton László A nagyratörő című drámatrilógiáját mutatták be két erdélyi városban, a szerző jelenlé-tében. Márton László november 11-én Marosvásárhelyen olvasott fel, a házigazda Kovács András Ferenc volt; november 12-én pedig Székelyudvarhely látta vendégül a szerzőt, akivel Murányi Sándor Olivér beszélgetett.
 
Kovács András Ferenc tartott költői előadóestet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, november 13-án. A Kossuth-díjas költő, a Látó folyóirat főszerkesztője régi és újabb verseiből olvasott fel, és „megszólaltatta” költői alteregóit, Lázáry René Sándort, Caius Licinius Calvust és Jack Cole-t is.

Papp Attila Zsolt költő, a Helikon szerkesztője volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör november 15-i ülésének vendége. A szerzővel Szántai János beszélgetett.

A Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron olvasott fel Parti Nagy Lajos költő, író, az Ibusár, a Grafitnesz és A fagyott kutya lába című művek szerzője, november 24-én. A házigazda Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt.

Bodor Ádám volt az október 28. és 30. között megrendezett Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál díszvendége. Bodor Ádám Az érsek látogatása című kötetét románul a Polirom kiadó, A Sinistra körzetet a Humanitas kiadó, A börtön szaga című könyvét a Curtea Veche kiadó adta ki. A köteteket Marius Tabacu fordította
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében