"Kocog felénk a jövendő"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 1. (567.) SZÁM — JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Az írói képmás
Balázs Imre József
Arról, ami elfogadhatatlan - Beszélgetés Krasznahorkai László íróval
Lászlóffy Csaba
Éj suhan át az íróasztalomon
Pomogáts Béla
A Forrás második költőnemzedéke – A szülőföld és a közösség élményei –
Józsa Emő
Versei
Marosán Tamás
Joggal és körömmel
Eszteró István
Ki vagyok én, nem is tudom - paródiák
Tóth Mária
Fahalász
Szőcs István
Miért is? Miért is?
Karácsonyi Zsolt
Beszélgetések fesztiválja - Interferenciák 2010
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
A tehetetlen önmarcangolás tétova dühe
Bíró Zsófia
Instrukciók Esila Belorynak álmában
Vincze Ferenc
Az önazonosság senkiföldjén
Terényi Ede
ZENE és HIT - A Teremtés kezdetén vagyunk?
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 1. (567.) SZÁM — JANUÁR 10.

Közgyűlést és éves díjkiosztó gálát tartott az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) múlt év december 11-én, Kolozsváron. A magyarországi kulturális tárcát Lakatos Mihály író, a Magyar Írószövetséget pedig annak nemrég megválasztott elnöke, Szentmártoni János képviselte a rendezvényen. A gálán elsőként a Széfeddin Sefket filmklub forgatókönyvírói pályázatának nyerteseit díjazták, kisjátékfilm kategóriában Bács Ildikó, a nagyjátékfilmnél pedig Hatházi András színművész forgatókönyve bizonyult a legjobbnak. Az Irodalmi Jelen versdíját Markó Béla (Tulajdonképpen minden, Bookart Kiadó, 2010), prózadíját Onagy Zoltán (Cerinka, Irodalmi Jelen Könyvek, 2010), míg kritika- és esszédíját Szörényi László (Újzélandot választottam ki új hazámul, Kortárs Könyvkiadó, 2010) kapta. Az E-MIL által évente kiosztott Méhes György-debütdíjat a Bretter György Irodalmi Kör vitte el, a Méhes György-nagydíjat pedig Sántha Attila kapta, elméleti írásokat tartalmazó kötetéért (Írások könyve, Erdélyi Híradó Könyvkiadó, 2010).

Tavaly tizenharmadik alkalommal adták át Csíkszeredában a Székelyföld kulturális folyóirat díjait. Székelyföld-díjban részesült Mózes Attila és Czakó Gábor, Térey Jánost pedig Székely Bicskarenddel tüntették ki. Első alkalommal adták át a Szabó Gyula Emlékdíjat, amelynek díjazottja Potozky László volt.

A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör november 29-i meghívottja Varga László Edgár volt, aki – többek közt – a Helikon hasábjain jelentkezett verseivel. A vitát Papp Attila Zsolt indította. A Bretter-kör december 13-án Anonymus-kört szervezett: bárki felolvashatta saját vagy más szerző versét, prózáját, a kör végén fény derülhetett a szerzők kilétére is.

A Korunk Akadémia meghívására Ko-lozsváron olvasott fel Varró Dániel, a Túl a Maszat-hegyen, a Szívdesszert és az Akinek a lába hatos című művek szerzője, december 8-án. A költővel Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője beszélgetett.
Szilágyi Júlia Jegyzetek az akváriumból című esszékötetét mutatta be Tamás Gáspár Miklós 2010. december 10-én a kolozsvári Gaudeamus Könyvesboltban. Az est házigazdája Balázs Imre József volt.

A Kolozsvár Társaság székhelyén 2010. december 13-án ünnepi képzőművészeti tárlat nyílt neves erdélyi festők műveiből, magángyűjtemények kincseiből a Korunk Galéria szervezésében. Bevezetőt mondott Tibori Szabó Zoltán és Kántor Lajos. Ugyanitt bemutatták Karácsonyi Zsolt A tér játékai című, Páskándi Géza és Marin Sorescu drámáiról szóló kötetét. A könyvet Rigán Lóránd méltatta.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) december 17-én könyvbemutatókkal egybekötött karácsonyi könnyvvásárt rendezett Kolozsváron. A rendezvényen bemutatták Kelemen Lajos Kézirattári értékeink, valamint Varga P. Ildikó Hiisi szarvasától a csodaszarvasig. A Kalevala magyar fordításai című kiadványait.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében