"hattyúdalát énekli a libatépés"
Kereső  »
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 12. (458.) SZÁM - JÚNIUS 25
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Hány lóerős a paraszt?
Muszka Sándor
Hallgatni dél
Bogdán László
Amikor Robert Browning Posillipón meglátja a tengert
Robert Browning Velencébe megz meghalni
Jancsó Miklós
Lucullusi lakoma
Szőcs István
MERENGŐ - A spanzolviasz feltalálásának történetéből (folytatás előző lapszámunkból)
Szántai János
A klozett-olvasó naplójából 2.
Adrian Alui Gheorghe
Gyere, Reiner!
Rutebeuf
Lézengők a Grève piacon
Nyári kockázások
Czapáry Veronika
Az árfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni
Puskás Attila
Ródmuvi
Sütő-Egeressy Zsuzsa
A kallódás művészete
Lászlóffy Csaba
Az áldozat (Folytatás előző lapszámunkból)
Józsa István
Időképek
Terényi Ede
Bartók - 2006 - 2. A bartóki labirintus
Júliusi évfordulók
 
Czapáry Veronika
Az árfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 12. (458.) SZÁM - JÚNIUS 25

Sima arcú, fekete átlátszó kísértetek. Itt biztonságban vagy. Összeszedted magad, aztán azt mondtad, mindennap le kell feküdni. Simahajú lányok, soha oda ne jussatok, hogy nem bírjátok. Mindannyian tudták, nincs mit beszélni. Igen, mert ez még akkoriban volt, amikor feljöttél hozzám, és én próbáltam kiigazodni. Kedvesen mesélted. Csináld. Szükségem van rá. Ezért lettünk kifordított halak, remegő húsok, mondjad. Akkoriban a vízfolyás sokkal kézzelfoghatóbb lett. Verebek. Megyek az utcán, ülök az irodalmi esten, zuhanó szubjektumok. Remegő húsok találkoznak. Az átfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni.

  A fák, ezek a hallgatag tündérek, magasak. Sötéten, komoran állnak, tekintetük az ítélet. Esetleg feketék, mindenhol szerepelnek, naphosszat gondolkodunk, hogyan lehet őket kiengesztelni. Szükség van rá. Szépek, vidámak, üvegesek, itt vannak, nézhetjük, magányosak, magukért élnek. Tudtam, hogy nem kellene találkoznunk, mert túl sok mindent beszéltünk meg. Egy kiterített fehér medúza arca, kiveszik, mégis hagyom élni, kicserélik a szemét, leszednek egy darabot belőle, aztán hagyják úgy, betoldják, átrendezik, ezek a másik medúzák, mindennap elmondják, ezt nem jól csináltad, tudod, megint nem jól csináltad, érzékeny ütődés, a fények bennem mindig elemekké válnak, oda kell jutnom, a legjobb, oda kell adnom, ha ez a szívem lesz. Ha életben akar maradni, hagynia kell. A kislány ma született bárány, nem szeret mást, mint rostokolni, de aztán mindig elélvez. Akkoriban sokmindent mondtál.

  A főkonzulnak hosszú, nagy ruhája van. Sokszor nevetségesnek érzi magát, mert van farka és nyugtalan a járásában. Mi megnyugtattuk, nem az. Hagynod kell, hogy odaérjek. Oldalakból kell összerakni. Fényes, jól látható, kinyomtatott oldalakból. Megint oda megyünk. Minden reggel össze kell vele vesznem, már megőrülök ettől, beverem a fejét a kádba. Addig csinálom, amíg fáj neki. Nem beszélem meg vele, de gyorsan, nem bírom kivárni, amíg ráér. Megfürdünk, bársonyos melegség, te nyoszojába csavarsz, jó így nagyon, fel-alá csoszogsz a lakásban, igen a legnagyobb hatású szavam a szeretkezés. Még nem haltam meg. Nem. Görcseimben ott vannak a nyomok, a kódvonalak, piros itatós tinta, csak egy-két oldal van rajtam kinyomtatva. Segítsél.

  Szeretkezésünk annyi, hogy semmi sincsen. Meglátod majd, miben különbözik. Te férfi vagy, hagyom, hogy megdugj, a kislányok mindig hagyják. Ezer találat bennem, mondat kering fel-alá. Ha akarod, mindennap elmondod. Meglátszik a szeretkezésen. Történetünk különbözik a többiekétől, meg kell tartanod magad, egy álom. Azt mondják, beléd hatolt. Szép volt. El kell képzelnem.
  Azt mondják, ezer éjszaka, ezer nappal után már nem érzünk semmit. Nem érzel semmit. Egy eksztatikus szeretkezéssel más a helyzet. Nehezen hatol belém, valami őrület, én veszlek körbe, végére lyuk leszek. Galamb. Hiszen ugyanazt csináljuk. Nisszán tizedik hónapjában, akkoriban mindenki lefeküdt. Bolondok. Ne szégyelld magad. A lány újra egy szótár volt, ezt nem tudta elfeledni. Sokat kell csinálni, és rájövök. Hagyd abba, durva, dobni, szél. Szivacsok. Győzni akarok, mondja. A lány, fekete ruhát hordott, a férfiak azt gondolták róla, itt van. A lányok, azt gondolják, ismerik. Reggelenként, amikor belenézett, egyedül találta magát. Mindent el lehet képzelni, ami elmúlik, teste van a fának. A lányok. Hagyd. Túlságosan gyenge. Az anyukája szőrős volt, és buta, nagy fejű. Mintha üldöznének. Nem félt, tudta már vége van akkor a szavaknak, hogy vége van akkor mindennek, hiszen rózsaszín arca nem vakít rám, sátán. Nem fél, ezek ősi szokások. Az áldozatvállalás bosszúja sincsen itt, fáradt, gyenge, kicsigázott, és vonul. Rózsaszín, sebes bugyival van. Ha szeretsz, nem vagy úr.. Rózsaszín, árnyalt síkság. Itt van, itt van, meg kell csinálni. A víz sikít, a testem, ne legyek test, az átok áthatol rajtam, vonaglik, a vonalak is olyan egyértelműen fehérré váltanak. Mindig erre vártam. Az átfolyás erős, már nem lehet megkülönbözetni.
  Keménység, felfűzve égő lécen, elpusztult újra. Amikor megismered, kiszeded belőle a lelkét. Elpusztítani. A forma, végre vére sincsen. Fekete asszonyok jönnek, mosolyognak. Halott, mindnyájan tudjuk. Szívesen áldozok neked egy bárányt. Ő elment, ez egyszer fájt. Áldozzatok bárányokat! Felgyújtották az égő falvakat. Nem jött értem senki. Fekete, okos, kiátkozott. Kettős gyengeség.  Ne átkozódjatok, legyetek úr a némaságban. Félt, ezért megteremtette őket. Eljössz értem, készen leszünk.

   Készen vannak a levelek is, bocsánat uram. Levetkőzünk, valami messziről azt mondja, ismétlek. A történet kezdetekor az anyaföld. Gyökerekből, és szavakból állok. Lányok, vigyázzatok mit találtok. A szigeteket, a keserves édenből való kiűzetés után nem tettük vissza. Elmenni, és az embereknek adni. Megbeszélt helyeken találkozni. Azt mondják, már nem kellek. Szüksége van rájuk. De aztán jön egy profi. Otthagyni, hadd sikítozzon.

 Mindennap a konyhában mosogat, ezért otthagyja a fogát. Kísértő szubjektumok, az ezerarcú fény.

  Szerinted mit akar majd?

  Betonok, ragyogó telepek. Minek is döntünk mi. Hiszen akkor le lehet vele feküdni. Úgy döntött, el fogja árulni. Amíg ott állsz a földben, vársz egy hívásra, az már ő maga. Nem tudni a végét. Nincs. A mosóteknőkben mindig koncentrálni kell. Őszi ébredés, újabb ébredés, a nyelv.

- Szerelmem, azt ígérted ázott galamb leszel.
- Még egy évig paradicsom volt.
- Lassú, konok halott. Az üdvözítő.
- Mosolyogj.
- Szerelmem, mindennap szivacsos lassú teknőkben aludtunk, és úgy próbáltunk téged megtalálni.
- Amíg nem írtam, nem próbáltam semmit.

  Szerelmem. Tudom mindennap koncentrál a békákra. Mindennap előlép. Már nem lehet abbahagyni. Dobál, nem te. Az értelmemmel próbál koncentrálni. Az átfolyás olyan erős, már nem lehet megkülönböztetni. Még ma is halott. Minden reggel mindegy lesz mindegy. A paradicsomból való kiüzetés is.

 Jeruzsálem utcáinál a lányok mellett gömbök vannak, jól vigyázzatok. Színes gömbök. Mosogató vizek. Lében áznak, még mielőtt elkezdtek volna egy táncot. De már nem. Gyere ide, és merülj bele. Az átfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni. Az öröklétet eltűrő ezerarcú fény, krákogó figyelem, ez az. A szakrális szöveg mindig kinyílik valahol, utcákat tép fel benned a figyelem. Amikor úgy érzed, nem lehet megerőszakolni, dermedten néz rád, szemei nem kellenek.

  Melyik sikít itt. Add meg a kódod. Egy dologra gondoltam, kinek adjam a gondolataimat. Gyönyörű, kikristályosodott gömbök, megnéznek, elmennek. Arra mondod, hogy nincs mit megtalálni. A történet, ezerarcú fény, sárgahajú lány, azt mondod, nem tudod. Azt gondoltam, elvesztettem. Nem találsz semmit. Azt mondtam, Heidegger. Sikítottam egyet.  Az ablakok a kocsmában üvegesek. Meredt szemmel bámulok, olyankor összesűrűsödnek, elmondják, aztán szétesnek. Nem tudhatod, melyik igaz, a bogár vagy az idő. Belemerülsz a századik ütembe, a történetekbe, a történetbe, mielőtt elvesznek. Így nem leszel fény. Lelassul, a végén beletalál egy történetbe, szép. Nem lehet eldobni, semmi, csönd.

  Belemegyünk, tudod, mi, akiket így kiraktak, megtaláljuk.
Az átfolyás olyan erős, nem lehet megkülönböztetni.

  Újra és újra nő, akit nem lelek, elmegy, még mosolyog, elmegy. Csakazértis. Nem lehet felelősségre vonni. Értük. Szelíd szeme alszik, bogár, diktál újra. De abban a fényben felvállalták. Abban a percben, azt mondom. A holnapok nem könnyűek. Igazi vagy. Menekülés. Minden percben fény. Ez a nap is el fog múlni.

Kell lennie valaminek mégis. A kapu.
- A kapu szerelmem.

  Nehéz lefejteni a mezítelenséget.

  Ezért újra találkozni kell. Sűrű szövedékes agyhalál, mindenféle lefagyott kísértés, csakhogy összefogjunk. Elhallgattunk, de amikor felgyújtottuk a lámpát, kinyitottuk, nyitjátok az ablakokat, megtaláljuk. Szemembe néz, üveges.

  Omladozósak a falai, néma halak, némák.
  Az átfolyás erős, nem lehet megkülönböztetni.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében