"Tagolt beszéd – félszavak"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 3. (569.) SZÁM — FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Gaal György
Lexikonunk zárókötetei
JANKÓ SZÉP YVETTE
Vegyesművészet és provokáció - Beszélgetés Rosa Liksom finn írónővel*
ROSA LIKSOM
Prózái
M. BODROGI ENIKŐ
Jégzajlás a meänkieli kultúrában
VARGA P. ILDIKÓ
Sofi Oksanen – amiről beszélni kell
OUTI HASSI
A pofikönyvben hát minden reményünk?
Láng Orsolya
Majmos Madonna
A táncos diadalma
Csabai László
Versei
BARNÁS MÁRTON
Rövidprózái
COSMIN PERŢA
Versei
Goron Sándor
Versei
Jánk Károly
Versei
Mózes Huba
Versei
Szőcs István
Ismeret, tulajdonjog, közkincs (befejező rész)
Lászlóffy Csaba
Avagy ki és hol őrzi az emlékezés kulcsát?
BOGDÁN ZENKŐ
Váróteremben a Váróterem
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - A zenétől a HITig
Hírek
 
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - A zenétől a HITig
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 3. (569.) SZÁM — FEBRUÁR 10.

„Valamikor volt a tett,
abból lett a gyűlölet,
ebből pedig szeretet,
s a világnak vége lett.”
                  (József Attila)

Szívesen írom a HIT szót csupa nagybetűvel, mert többet jelent, mint amit a napi használatban megszoktunk. Bármit gondolunk, mondunk, cselekszünk, az mind hitet tartalmaz valamilyen formában. Érzelmeink mögött is a hit mágnestere húzódik meg. Remélünk, mert hisszük, hogy a dolgok jól alakulnak, szeretünk, mert hiszünk szeretetünk tárgyában. Ilyen sorrendben is szoktuk e három dolgot felsorolni: HIT, REMÉNY, SZERETET. A Hit áll az első helyen.
Hitetlen korban élünk – mondogatjuk –, de a hitetlenségünk mögött tulajdonképpen a hit sóvárgása húzódik meg. Hitetlenek lettünk, mert lassan mindenben csalatkoztunk és elvesztettük a reményt az igaz dolgokban, a világ jobbrafordulásában. De hitetlenségünk mögött a hit erős vágya munkálkodik. Millió dologba kapaszkodunk hittel, de csak behelyettesítjük a hitet csalódással, újabb hitetlenkedéssel. Korunk betegsége, hogy csak a kézzelfogható dolgokban hiszünk, és persze az azonnal hasznunkra fordítható dolgokban. Pedig Dante szavaival: „a hit a láthatatlan bizonyosság.”
Anyagi világ vesz körül bennünket, de ez parányi porszem a láthatatlan világ végtelenségéhez mérten. A hittel ebbe a végtelen világba lépünk be. Ehhez az úthoz segít a vallás, a művészet, a tudomány és önmagunknak megismerése, felfedezése, a pszichológia. Fiatalon ilyen dolgokra alig figyelünk, az évek előrehaladtával viszont annál többet. Az alkotók is ezt a fejlődési útvonalat járják be: az anyagi világ közelségéből, béklyójából lassan szabadulva jutnak el a HIThez. Ezért is oly érdekesek az utolsó alkotói periódus művei, szinte kivétel nélkül minden alkotónál.
Stravinsky-könyvemet lapozgatom. Mindig találok benne valami érdekeset. Most éppen az 1948-ban, tehát 66 éves korában írt katolikus Miséjére nyitottam ki. Vegyes karra és kettős fúvósötösre komponálta a 17 perces művet. Stravinsky így nyilatkozik művének keletkezéséről: „Amikor átjátszottam ezeket a rokokó-operás bűnös szépségeket (Mozart-misékre utal, T.E.), tudtam, írnom kell egy saját misét, de igazit.” Később még hozzáfűzte: „Misém nem hangverseny-előadásra készült, hanem templomi használatra. Liturgikus, és csaknem minden díszítés nélkül való.” A Mise központi tétele a Credo. Erről mondta Stravinsky: „Sok itt, amiben hinni kell.” Nyolc évvel később a Velence számára írt Canticum Sacrum harmadik tételében, az Ad Tres Virtutes Hortationesben a Hit, Remény, Szeretet sorrendjének megfordításával a HITet hangsúlyozza ki. Ekkor már 74 éves a szerző! A Tűzmadár tomboló Infernal dance-jától a Remény, Szeretet, Hit világába emelkedik. Öregkori keresése a napi valóságunk fölötti világoknak, készülés a más dimenzióba való átlépésre? Egyáltalán nem: A HIT hangsúlyozása már egy sokkal korábbi megnyilvánulásában jelentkezik. 1926-ban visszatért az ortodox egyházba, és egyik hangversenykörútja során ebben az évben csatlakozott Szent Antal 700. évfordulójának megünnepelésére tartó zarándokcsoporthoz. Stravinsky így emlékszik vissza a történtekre: „Épp akkor léptem a székesegyházba, amikor a szent testét felmutatták. Láttam a koporsót, letérdeltem és imádkoztam. Jelért könyörögtem, ha imám meghallgattatott, és mert meghallgattattam és megkaptam a jelet, a meghallgattatásnak ezt a pillanatát habozás nélkül életem legreálisabb pillanatának vallom”. Ennek az élménynek a hatására komponálta első vallásos művét, az a-cappella vegyeskarra írt Pater Nostert.
Bevallom, nagyon meglepett első olvasatkor ez a Stravinsky-történet. Akkor túl fiatal voltam ahhoz, hogy megértsem jelentésének mélységét. Csak most, amikor a 76-ik életévemet is készülök magam mögött hagyni, értettem meg Stravinsky vallomását arról, hogy élete legreálisabb pillanatának tartja ezt a találkozást a HIT-tel.
Stravinsky Dantét igazolja: „a hit a remélt dolog, mint valóság”.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében