"az álom egyszer csak lenő a földig"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 4. (570.) SZÁM — FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
SELYEM ZSUZSA
Álmomban röhejes ellenálló vagyok - Bodor Ádám 1978 és 1981 között írt tárcáiról
Bányai Éva
„Én novellában gondolkodom” - Beszélgetés a 75 éves Bodor Ádámmal
Bodor Ádám
Augustinék
SERESTÉLY ZALÁN
Versei
Murányi Sándor Olivér
Formagyakorlat Mónika hűségéről
ANNA-LEENA HÄRKÖNEN
Köszönöm, nem!
Szőcs István
Okos vagyok, mint a tordai malac
Sebestyén Mihály
A longobárdok támadása
Domokos Johanna
Családi képek
VÉGH BALÁZS BÉLA
Versek kicsiknek, nagyoknak
Szántai János
Mielőtt meghalsz
Terényi Ede
Zene és Hit - Amikor hinni akarunk – a zenében
Márciusi évfordulók
 
Terényi Ede
Zene és Hit - Amikor hinni akarunk – a zenében
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 4. (570.) SZÁM — FEBRUÁR 25.

Nemrégiben egy előadásra hívtak meg. A zenéről volt szó, mint kiderült, csak a könnyűzenéről. Kicsit csodálkoztam is: már a könnyűzenét is magyarázni kell? Bemutatni, felhívni rá a figyelmet, elhitetni, hogy MILYEN SZÉP? Az előadást megelőzően zene fogadta az érkezőket. Ekkor még szólt néhány népszerű komolyzenei részlet is, de az előadás végére már mindent a könnyűzene uralt. Sokan gyűltek össze. Érezhetően a szépséget keresték a zenében. Szavak meggyőző erejében bízva megnyerő szavakkal ecsetelte az előadó egyik-másik mű SZÉPSÉGÉT. Ő maga is rajongott a bemutatott zenei részletekért. Ezt akarta átvinni hallgatóságába is. És a hallgatók is rajongani akartak. Szinte úszott a levegőben a sok rajongani-akarás. Hiszem, hogy meg is volt a hatása a felforrósodott zenei légkörnek. Az előadás elérte célját, újabb híveket gyűjtött a könnyűzene számára. Magam is kissé a hatása alá kerültem a sok rajongó szónak. Mesélte az előadó, hogy otthon, számítógépről hallgatott egy zenei részletet, és megállapította, hogy jó zene, és csak annyi, úgy, hogy már át is akart kapcsolni egy másik zenei részletre, amikor a környezetéből valaki rászólt: várj még egy pár pillanatig, mert a szerző-előadó kézbeveszi a hegedűjét, és abban a pár ütemben megszületik a csoda, a szép zene varázsa. Majdnem hittem a szavaknak és vártam is a csodát, magam is hinni akartam a varázsban. Nagy volt a csalódásom: a zenei váltás még üresebben hangzott, mint előtte bármi más zene. Pedig én HINNI AKARTAM.
A HINNI ige oly mélyen van a teremtő által belénk gyökereztetve, hogy szinte a HIT által vagyunk. Ezt a hitet akarjuk minduntalan felkelteni külsőségekkel. A MIÉRT SZÉP magyarázkodásai hitet akarnak kelteni. Elsőként az érdeklődést kell mozgásba lendíteni. Azután meg kell kísérelni az élmény felkeltését. Ezt már könnyű rajongássá fokozni. Innen már csak egy lépés a Hit megszületése. Elengedhetetlen „kellék” a tömegvonzás jelenléte.
Rendszerint kívülről hat ránk a folyamat, de igazából mi magunk sietünk elébe. Alkalomadtán az egész „mesterséges” folyamat bennünk zajlik le, mi magunk valósítjuk meg. Belesodorjuk magunkat a folyamatba a kíváncsi érdeklődéstől a szilárd Hitig. Mindegy, hogy külső segítséggel vagy belső akarástól indíttatva, de megszületik bennünk a Hit a NAGY MŰBEN, A NAGY MESTERBEN. Rebegve ejtjük ki a Mű címét, megilletődve a MESTER nevét. Ez különösen komikusan hangzik, ha a mű és szerzője nem tud valódi értéket felmutatni. A hit illúziója éppúgy eluralhat bennünket, mint a kikényszerített (manipulált) hit. A sznob mindkettőnek áldozatául esik. A művészre nézve a sznobok rajongása a legkellemetlenebb, mert üres és értéketlen. A műalkotást is lealacsonyítja.
Stravinsky jut eszembe. Egy Dushkin nevű hegedűművész megrendelésére versenyművet komponált. Közös munkájuk során a hegedűs sokféle technikai javaslattal segítette a mű végleges kialakítását. Egy esetben megpróbálta rávenni Stravinskyt egy briliáns futam átvételére. Stravinsky válasza: „Maga egy Lafayette Áruház-beli eladóra emlékeztet engem. Azt mondja: Hát nem briliáns, hát nem gyönyörű? Nézze ezeket a csodás színeket, mindenki ezt hordja.” Én azt mondom: „Igen, briliáns, gyönyörű, mindenki ezt hordja – nekem nem kell.” A történethez tartozik, hogy a mű munkálatai lassan haladtak, és a hegedűművész úgy emlékezett vissza ezekre a hosszú órákra, mint valami különösen furcsa, hihetetlen dologra. Meglepte, hogy Srtavinsky a zongoránál „nagyfokú koncentrációban, hörögve, erőlködve kereste a hangokat és akkordokat, amelyeket láthatólag hallott.” És Stravinsky szavait is idézi: „Hinni kell. Amikor fiatalabb voltam, és a gondolatok nem jöttek, kétségbeestem és úgy éreztem, mindennek vége. De most hiszek, és tudom, jönnek majd a gondolatok. A gyötrelmes várakozás az ár, amelyet fizetnünk kell. Az első gondolatok nagyon fontosak: Istentől jönnek. És ha annyi munka és munka után visszatérek ezekhez a gondolatokhoz, akkor tudom, hogy jók.”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében