"mindenségedből mi maradt"
Kereső  »
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 5. (571.) SZÁM — MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Versei
Mózes Attila
KARC (olat egy Mózes Attilára)
Balázs Imre József
A tengernél kellene élni - Beszélgetés Parti Nagy Lajossal
ORBÁN KÁROLY
Lehallgatás
TURCZI ISTVÁN
Hazádnak rend
Szálinger Balázs
Öt lánymonológ
VASS ÁKOS
Versei
Bréda Ferenc
Angyal a Monostoron
KOZMA ÁGNES
Versei
KOVÁCS FLÓRA
Az állócsillag és a meteor?
BENE ZOLTÁN
Jelenések
Szőcs István
A fiókok mélyéről
Petres László
A szusszanásnyi verslábtól a napéjegyenlőségig
NAGY BOTOND
Arcok a fényből
Terényi Ede
Zene és Hit Nincs - Hit nélküli zene!
Hírek
 
Hírek
XXII. ÉVFOLYAM 2011. 5. (571.) SZÁM — MÁRCIUS 10.

Markó Béla és Karácsonyi Zsolt volt a Pallas-Akadémia Könyvkiadó és a Gaudeamus könyvesbolt író-olvasó találkozójának vendége február 4-én, Kolozsváron. Markó Kié itt a tér és Az erdélyi macska című köteteit Tibori Szabó Zoltán ismertette; Karácsonyi Ússz, Faust, ússz! című verseskönyvét Kozma Mária, a kiadó főszerkesztője méltatta.

Megújult az 1968-ban alapított, és azóta folyamatosan megjelenő kolozsvári egyetemista folyóirat, az Echinox. Február 15-től már hozzáférhető az új formátumú és tördelésű, színes borítójú lap. Fontos újdonság a lap rendszeresen frissülő honlapja (http://revistaechinox.ro/), ahol a nyomtatott folyóiratban megjelenő anyagok mellett egyéb, kifejezetten a honlap számára írt szövegeket is publikál a szerkesztőség. Az Echinox megalapítása óta többnyelvű folyóirat, az utóbbi években román és magyar nyelvű szövegeket közöl. A magyar oldalak jelenlegi szerkesztői: Deák Zsuzsanna, Gondos Mária Magdolna, Kulcsár Árpád, Máthé Miklós Mónika, Serestély Zalán, Visky Zsolt egyetemi hallgatók.

Varga Melinda volt a Magyar Írószövetség Csikófogat-estjének meghívottja február 16-án, Budapesten. A szerzőt bemutatta Murányi Sándor Olivér, az est házigazdája Erős Kinga volt. Közreműködött Tarján Péter színművész és Murányi Tóni dalnok.

Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című „posztmodern lányregényét” mutatta be az Ulpius-ház Könyvkiadó két erdélyi helyszínen. A könyvet február 18-án Marosvásárhelyen, február 19-én a kolozsvári Bulgakov kávéházban ismertette Orbán Viktorné Lévai Anikó, Molnár-Bánffy Kata és a szerző.

Február 21-én elhunyt Olasz Sándor irodalomtörténész, kritikus, a szegedi Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. Olasz Sándor 1949. július 19-én született Hódmezővásárhelyen. Kutatási területe a 20. századi és kortárs magyar irodalom, a prózaelmélet és a határon túli magyar irodalom volt. Az irodalomtudományok kandidátusa címet 1992-ben szerezte meg. Legjelentősebb művei: Regénymúlt, regényjelen; Sorskert. Sándor Iván művei; Mai magyar regények. Poétikai változatok fél évszázad regényirodalmában; A regény metamorfózisa a 20. század első felének irodalmában; Az író öntőformái. Nyugat-európai minták Németh László regényszemléletében. Életművét több rangos díjjal jutalmazták.
A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör február 21-i meghívottja Vass Ákos volt, verseihez Gondos Mária-Magdolna írt vitaindítót.

Ferenczes István Zazpi című verseskötetét mutatták be február 22-én a Magyar Írószövetség könyvtárában, Budapesten. A szerzővel Pécsi Györgyi kritikus és Ambrus Lajos író beszélgetett.

A sakk a kortárs magyar irodalomban címmel Kányádi András, Párizsban élő egyetemi tanár tartott előadást február 22-én, a kolozsvári Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében. Ugyanott bemutatták a szerző A képzelet topográfiája című, mítoszkritikai esszéket tartalmazó kötetét.

A Kortárs folyóirat estje keretében Karácsonyi Zsolt Ússz, Faust, ússz! című új kötetét mutatták be február 24-én, a budapesti Hadik kávéházban. A kötetet Vincze Ferenc méltatta.
 
Király László volt a marosvásárhelyi Látó Irodalmi Színpad meghívottja február 26-án. A költővel, íróval Kovács András Ferenc beszélgetett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében