"megtudhatod, mivé lesz, felszikráznak a vereségek"
Kereső  »
XXI. ÉVFOLYAM 2011. 9. (575.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Kántor Lajos
Kolozsvár nagy korszaka
GY. DÁVID GYULA
„Tu Eris Super Domum Meam” - Johannes Nachtigall (1717?-1761)
Papp Attila Zsolt
Saját Frankhon
Szőcs István
Jegyzetforgácsok - Finnya – forgácsfánk – anyaöl(és)
Benő Attila
(mikor nem kelt fel a nap)
Sigmond István
A Mester foglalt - Molekulák 3.
Bálint Tamás
Versei
VASS TIBOR
Előrajzok
Varga Melinda
Versei
LŐNHÁRT MELINDA
Versei
Sorbán Attila
A püspök úr pálinkát iszik
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Apám
Antal Balázs
Védő versek
KOVÁCS BEA
Filmes útikalauz erdélyieknek
Cseh Katalin
Versei
Terényi Ede
ZENE ÉS HIT - A HOGYAN megszállottai
Hírek
 
Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2011. 9. (575.) SZÁM — MÁJUS 10.

Kontra Ferenc délvidéki prózaírót látta vendégül a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör, április 5-én. A szerzővel Egyed Emese beszélgetett.

A Korunk Akadémia meghívására Nádas Péter Kossuth-díjas író, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek című regények szerzője olvasott fel április 7-én, Kolozsváron. A házigazda Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője volt.

Kit érdekel az irodalom-rizsa? (Esti) – És mire jó egyáltalán? címmel tartották a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékének éves házikonferenciáját április 8-9-én, a kolozsvári Bölcsészkaron.

Király Zoltán volt a Nepotu’ lui Thoreau nevű, román nyelvű irodalmi kör vendége a kolozsvári Insomnia kávéházban, április 13-án. A beszélgetés moderátora Valentin Derevlean, házigazdái François Bréda, Ştefan Manasia és Szántai János voltak.

Április 15. és 17. között tartották az idei, XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A fesztivál a világirodalom és a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 magyarországi és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálta. A 2011-es könyvfesztivál díszvendégeként az Európai Unió országai állítottak közös standot. A Budapest Nagydíjjal Per Olov Enquist svéd írót tüntették ki.

Kenéz Ferenc és Karácsonyi Zsolt költői estjét szervezték meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban április 16-án. A felolvasóesten mindketten a „nagy formák költőiként” mutatkoztak be: Kenéz Ferenctől a Szabadnak lenni mit jelent? című Kolozsvár-oratórium, Karácsonyi Zsolttól az Ússz, Faust, ússz! című, külön kötetben megjelent poéma hangzott el. A műveket Skovrán Tünde és Salat Lehel színművészek előadásában hallgathatta meg a közönség.

Potozky László volt a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör április 18-i ülésének meghívottja. A Bretter-kör elnöki tisztét is betöltő prózaíróval Balázs Imre József beszélgetett.

Kolozsváron tartott írói estet Bodor Ádám Kossuth-díjas – és nemrég Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett – író, április 19-én. Bemutatták a szerző Az utolsó szénégetők című kötetét. Bodor Ádámmal Balázs Imre József beszélgetett. Április 20-án a Cărtureşti könyvesboltban Bodor Ádám három, 2010-ben, román nyelven megjelent kötetét (Sinistra körzet, Az érsek látogatása, A börtön szaga) mutatták be. A szerzővel a kötetek fordítója, Marius Tabacu, illetve Balázs Imre József beszélgetett. Az est házigazdája Mihai Mateiu volt.

Április 30-án, kilencvenkilenc évesen elhunyt Ernesto Sábato argentin író, festő és politikai aktivista. Három megjelent regénye közül az első, Az alagút (1948), amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak, az egzisztencializmus klasszikusának számít. A fizikusból lett író 1984-ben megkapta a spanyolajkú világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Cervantes-díjat. 1983-ban elvállalta annak a tényfeltáró bizottságnak a vezetését, amely a katonai diktatúra idején történt politikai gyilkosságokat, kínzásokat, az eltűntek sorsát vizsgálta és tanúvallomások alapján elsőként foglalta jegyzőkönyvbe a hadsereg által elkövetett jogsértéseket. Sábato június 24-én töltötte volna be 100. életévét.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében